woensdag 11 november 2009

NYEPI EN DE DAG VAN DE STILTE. BALI.NYEPI EN DE DAG VAN DE STILTE. 

            BALI - INDONESIË.

DE DAG VAN DE STILTE.Het klinkt vreemd; een feestdag van de stilte op Bali. Dit terwijl al de overige feestdagen op Bali vol zijn van vreugde en muziek. Nyepi is het tegenovergestelde. Deze religieuze dag wordt intens beleefd door de Balinezen en het is de eerste dag van hun kalenderjaar Icaka genaamd.
Deze opnamen dateren uit 1991 het jaar 1913 voor de Balinees. Het jaar 2009 voor ons is het jaar 1930 voor de Balinezen.

De dag voor Nyepi begint men vroeg in de ochtend met het gereed maken van de ceremonie 'Tawar Agung' welke in de avond na zonsondergang wordt gehouden. Het geheel is gewijd aan het verdrijven van het kwade wat de mensen steeds weer komt storen. Als het eenmaal donker is gaat de processie door de straten verlicht met fakkels en het geluid van trommen en ander luid slagwerk.
In deze optocht worden enorme monsterlijke poppen meegedragen op bamboe-onderstellen. Ogoh-Ogoh welke het slechte moeten voorstellen. Met veel lawaai en het ronddraaien  van de poppen wordt tijdens de processie het kwade verdreven.
De processie eindigt op het strand waar de Ogoh-Ogoh worden neergezet met het gezicht naar de zee. Later zullen ze worden verbrand.
DE DAG VAN DE STILTE.

Op deze dag mag de Balinese hindoe vier dingen niet doen:
1; Er mag geen gebruik gemaakt worden van licht en vuur.
2; Er mogen geen materiële bezichheden zijn.
3; Er mag niet gereisd worden (ook niet op het eigen woonerf).
4; Er mag totaal geen amusement zijn.
Het is een dag van overdenking. Al deze beperkingen en hun betekenis dienen nageleefd te worden en begrepen. 
Dit wordt 24 uur in acht genomen. Al de openbare gelegenheden zoals winkels, bars, restaurants etc. zijn gesloten en er is geen openbaar vervoer. De straten zijn op enkele toeristen die naar het strand gaan dan volledig leeg. Het hoofd van iedere gemeenschap zal zeer nadrukkelijk controleren of de regels worden nageleefd. Zelfs de hotels zullen voorkomen dat er licht naar buiten zal schijnen en ze maken de gasten er ook duidelijk op attent.

De dag na Nyepi, 'Ngembak Geni', als al de spanningen zijn weggenomen gaan de Balinese mensen elkaar bezoeken en komen samen om elkaar het goede toe te wensen en vergeving te vragen wat er in het verleden fout mag zijn gegaan.
Dit is gebaseerd op drie dingen van vreugde en geluk in het leven; De relatie tussen god en mens, de relatie tussen de mensen onderling en de relatie tussen de mens en de natuur.

Een dag zonder auto is hier al moeilijk van de grond te krijgen laat staan dat we een dag van de stilte proberen te houden, maar soms zou ik me dat wensen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten