zondag 8 november 2009

MELASTIE CEREMONIE OP BALI.

      MELASTIE CEREMONIE 

         OP BALI. INDONESIË.
EEN REINIGING CEREMONIE.

Melastie is een van de vele Balinese religieuze ceremonies. Deze ceremonie wordt gehouden om de wereld van het slechte te reinigen. De ceremonie wordt eens per jaar gehouden en is een deel van de Nyepi ceremonie voor het Balinese nieuwjaar.
De Melastie ceremonie wordt gehouden op de stranden van Kuta, Sanur, Nusa Dua en Purnama welke dan versiert zijn met 'Penjors', bamboestokken met een hangende decoratie gemaakt uit het palmblad.

Tijdens de Melastie ceremonie worden alle religieuze objecten, Pratima (dingen die god symboliseren) en gewijde voorwerpen naar het strand gebracht voor een spirituele reiniging.
Waarom deze reiniging bij de zee?
De Balinese hindoes geloven dat de zee de plaats is waar de god Ciwa (de vernietiger) woont in zijn openbaring als Buruna welke vernietigd al de slechte krachten.
De voorbereidingen beginnen drie weken van te voren. In die tijd worden alle objecten gereed gemaakt voor de reiniging en de offergaven klaar gemaakt. Al deze religieuze objecten worden in een lange processie naar de zee gedragen.
De mensen komen uit ver gelegen dorpen in het binnenland voor een tocht van soms meer dan 10 kilometer.
De processie is vrolijk vol met muziek en dans. De vrouwen dragen in een lange rij de offergaven en de gewijde voorwerpen op hun onderstel op hun hoofd onder de klanken van religieuze zang en het geluid van het Gamalan-orkest.


Iedere groep of dorp richt op het strand zijn eigen strand tempel in met de gewijde voorwerpen, offergaven en bloemen. Het geheel wordt afgedekt tegen de zon met fraaie kleurrijke parasols. Heel de dag is het een komen en gaan van mensen in hun beste traditionele kleding.
Het is zonder meer een belevenis dit mee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten