woensdag 31 december 2008

VALENCIA - Jardin de Turia. (1)


Jardin de Turia (1).
Woensdag 31 december 2008.

(De oude Zeebrug weerspiegeld zich nu in een vijver)

De hoofdstad van de Spaanse provincie Valencia, Valencia, is een stad van contrasten. Oude gebouwen- en kerken, maar ook de meest gedurfde moderne nieuwbouw. Een culturele stad met een hartelijke- en vriendelijke bevolking.


Rond het oudste deel van de stad ligt het Jardin de Turia
( Turia park ) in de oude bedding van de rivier de Turia.
Het overstromen van de rivier de Turia is een steeds terugkerend feit in de geschiedenis van Valencia sinds de stad is gesticht door de Romeinen.
Na de laatste zware overstroming in 1957, waarbij honderden mensen omkwamen en de economische schade enorm was werd er besloten de rivier om te leiden naar het zuiden waar ze nu drie kilometer zuidelijk van de stad in de zee uitmond. Het oorspronkelijke plan om in de oude bedding een autosnelweg aan te leggen ging de vuilnisbak in en er kwam een 10 kilometer lang park voor in de plaats met sportvelden, wandel- en fietspaden, vijvers met fonteinen en veel soorten bomen en planten.( De fraaie barok ingang van de kathedraal in de oude stad)

Aan het einde van het park waar vroeger de Turia uit monde in de Middellandse-zee liggen nu een paar kunstmatig aangelegde vijvers met daarbij enige architectonische hoogstandjes van de architect Santiago Calatrava.
Het Palau de les Arts (Operahuis), het L'Hemisfèric en het Wetenschapsmuseum.
Het geheel wordt afgesloten met het L' Oceanogràfic (het zeeaquarium)


( De Stad van de Kunst en Wetenschappen. )

Zie verder Jardin de Turia deel 2 en 3.
1 opmerking: