HET 'WERKPAARD' VAN DE
INDONESISCHE LANDERIJEN.
DE WATERBUFFEL.
De waterbuffel of karbouw (Bubalus arnee bubalis) is een zoogdier uit de familie van de holhoornigen. De wetenschappelijke naam van dit rund werd als Bos bubalis in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.
De waterbuffel heeft een schofthoogte van 1,5 tot 1,9 meter en een lengte van 2,40 tot 3 meter.
De staart is 60 tot 100 centimeter lang en borstelig op het uiteinde. Hij heeft een grijszwarte, dunne vacht met lange haren. Het onderste deel van de poten is soms vaalwit tot op de knieën.
Volwassen dieren zijn bijna glad van huid.
De stieren hebben grote hoorns die maanvormig naar achtteren buigen. De hoorns hebben diepe groeven en kunnen tot twee meter overspannen. De koeien zijn kleiner dan de stieren. Ook hun hoorns zijn kleiner. Volwassen dieren kunnen 300 tot 1200 kilogram zwaar worden; meestal zijn de stieren zwaarder dan de koeien, die ongeveer 800 kilogram zwaar kunnen worden. Het gewicht kan zeer afhankelijk zijn van het gebied waarin zij leven. De karbouw wordt veel als werkdier gehouden, bijvoorbeeld voor het ploegen van een sawa.
BUFFELRACES.
De oorsprong van de buffelraces ligt op het eiland Madura, waar ze worden gehouden om het einde van de rijstoogst te vieren.
Van Madura waaide dit gebeuren over naar Bali, waar het een onderlinge wedstrijd werd tussen de boeren onderling in de periode van het einde van de rijstoogst en het aanplanten van de nieuwe rijstplantjes.
Deze wedstrijden werden op de nog om te ploegen sawa's gehouden welke nog gedeeltelijk onderwater waren gezet.
MAKEPUNG.
Makapung ius afgeleid van het woord kepung, wat "achtervolging" betekend.
In de jaren 30 werd dit lokale race evenement zeer populair en duizenden Balinezen, maar vooral toeristen kwamen naar Makepung om dit festival mee te kunnen maken.
Het circuit lag nu niet meer in de natte sawa's maar op een meer droge ondergrond met enige onderwater gezette gedeelten.
Het Makepung wordt gehouden in het district Melaya, de regio Jembrana in West-Bali.
Honderden paren buffels worden samen met hun jockeys met vrachtwagen van over het hele eiland aangevoerd naar een verzamelplaats, waar de buffels worden versierd met kleurrijke banieren en kronen, versierde horens en bellen om hun nek.
De hoorns worden beschilderd en versierd met linten
De racebuffels, of kerbau pepadu, strijden in verschillende open circuits in verschillende heats.
Het droge circuit wordt gereden met sierlijk kleine fraai versierde wagens. Het natte circuit op de traditionele houten ploegen (cikar) die enigszins zijn aangepast voor de competitie.
Teams worden verdeeld in oost en west, die je kan herkennen aan hun 'uniform' en aan de kleur van de vlag die zij voeren. Teams uit het oosten dragen rood, terwijl die uit het westen groen dragen.
De oostelijke komen van ten oosten van de Lio Gading rivier en de westelijke ten westen van deze rivier.
Maar de karwatsen waarmee ze worden opgezweept zijn niet die zoals ze in paarden races worden gebruikt, het zijn zware bamboestokken
Na het festival is het aan de jonge generatie die met de hun toegewezen buffel is opgegroeid om ze verder te verzorgen, zoals ze te drinken te geven en te kalmeren.
waaraan het eind ze zijn voorzien van scherpe punten. Hiermee worden de dieren op hun achterste geslagen en vaak draaien ze de staarten van de dieren om, om ze nog meer te motiveren.
Het hele gebeuren was dus eigenlijk een een competitie tussen de boeren uit verschillende dorpen.
Veel geld is er in feite niet mee te verdienen, maar tegenwoordig gaat het om de vermelding in De Jembrana Regent's Cup en de Governor's Cup.
Ze worden van hun versieren ontdaan, welke netjes worden opgeborgen tot het volgende festival, maar het vooral het weer schoonwassen van de vuile met modder besmeurde huid van deze buffels.
Het is een lokale competitie van de boeren uit de Balinese dorpen, dat is uitgegroeid tot een festival waar nu veel toeristen naar komen kijken, welke de nodige gelden in brengen om dit tot een groot jaarlijks gebeuren te kunnen volbrengen.
Alle buffels worden mee naar het strand genomen waar ze met zorg worden gewassen en het vuil uit de wonden wordt verwijderd door het reinigende zeewater. En het zijn niet alleen de dieren die van hun vuil worden ontdaan, zo ook de jockey's.
De dieren laten dit met welbehagen over zich heen laten gaan en genieten van de rust op het strand.
De buffel is dat wel het werkdier van de boer, maar ook een huisdier.
Maar of ze de achtergrond en het ontstaan hiervan begrijpen is de vraag, voor hem is het sensatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten