donderdag 20 maart 2025

AARDBEIEN VAN EEN BOOM!

 

MEN NOEMT HET AARDBEIEN,

          LIJKEN ER NIET OP 

EN SMAKEN ER NIET NAAR.



AARDBEIEN VAN EEN BOOM OF STRUIK.


Enige tijd terug was ik te gast bij vrinden met een Aziatische achtergrond. Het was genieten van de Aziatische gerechten en smaken. Bij het dessert een vruchtensalade met een scheutje rum, wat goed smaakte. Maar ik bleef met een vraag zitten wat betrof enige rode vruchten in deze vruchtensalade, wat waren dit voor een vruchten vroeg aan de gastvrouw. Ze waren in de toko gekocht als Chinese aardbeien, maar de naam op het blikje, wat reeds bij het vuilnis lag, was niet meer te lezen. Natuurlijk de opmerkingen, dat de Chinezen ook al vruchten na aan het maken zijn!  Dus dan maar eens verder zoeken op internet.

De aardbeiboom, Latijnse naam Arbutus unedo, is een 1,5 tot 3 meter hoge struik of zelden een tot 12 meter hoge boom met een matgrijze, gegroefde stam uit de heidefamilie (Ericaceae).

De jonge twijgen zijn klierachtig behaard. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, stevig, sterk glanzend een de boven kant, kaal aan beide zijden, lancetvormig, 4 tot 11 centimeter lang en hebben een sterk gezaagde rand.

De bloemen groeien in 5 centimeter lange en brede, hangende  trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit en roze van kleur, 9 centimeter lang en klokvormig met teruggekromde kroonslippen en een 1,5 millimeter lange  kelk. Bloeitijd van oktober tot maart.





De tot twee centimeter grote vruchten hebben een harde knobbelige schil. De vrucht rijpt van geel naar roodbruin.
Het vruchtvlees is geel en smaakt zurig en is weinig aromatisch.




Ondanks dat de vruchten in blik werden gekocht in Chinese toko en deze boom of struik of boom ook in China voorkomt, komt de aardbeiboom van naturen voor in het Middellandse Zeegebied en wordt geteeld in Portugal, Zuid-Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje.
De vruchten worden gebruikt bij de bereiding van sommige wijnen en likeuren zoals de Portugese medronho, en er wordt ook jam van gemaakt.
De bloesem levert een bittere honing op. 



We kijken ernaar, maar weten niet wat het betekend.

In het wapen van de Spaanse hoofdstad Madrid staat een zwarte beer afgebeeld met zijn voorpoten tegen de stam van een aardbeiboom en zo de vruchten eet. 

Al met al, geef mij maar als dessert de gewone Hollandse aardbei, zoet van smaak en sappig.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten