woensdag 22 januari 2025

KON.NEDERLANDSE MARINE EMBLEMEN. (SCHEPEN) DEEL 2.

 

     EMBLEMEN (WAPENSCHILDJES)

          VAN DE SCHEPEN VAN DE

             KON. NED. MARINE.

                                  DEEL 2.






EMBLEEM Zr. Ms. ZEELEEUW (S803):  geeft weer in azuur een zeeleeuw van zilver, getongd en genageld van keel. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk 'op prooi belust' in L:atijnse letters van zilver op een lint van azuur.
Als naamgever is de Middeleeuwse heraldische zeeleeuw gekozen: half vis en half leeuw. De spreuk verwijst naar het optreden van de onderzeeboot in oorlogstijd.



EMBLEEM Zr. Ms. DOLFIJN (S808):  geeft weer in keel een dolfijn in natuurlijke kleur springend boven een golvende schildvoet. golvend gedwarsblakt van zilveren azuur van vierstuks. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk 'ik zal voor gaan' in Latijnse  letters van zilver op een lint van keel..
De embleemspreuk verwijst naar de speelse gewoonte van de dolfijn om voor een varend schip uit te springen. Als motto van de onderzeeboot Dolfijn is het tevens een uiting van moed.




EMBLEEM Zr. Ms. BRUINVIS (S810):  geeft weer in zilver een bruinvis van natuurlijke kleur, opduikend uit een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van vier stukken, azuur en zilver.
Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk 'klein maar dapper' in  Latijnse letters van azuur op een lint van zilver.
De naamgever in het embleem verbeeld, naar ontwerp van matroos 1e klasse operationele dienst/ / nautische dienst P.A. Eiting, winnaar van de prijsvraag die de commandant van de Onderzeebootdienst uitschreef om op het embleem te komen.



 

EMBLEEM Zr. Ms. MERCUUR (A900):   geeft weer in sinopel een paalsgewijs geplaatste torpedo van zilver, aan de onderzijde omstergeld door twee slangen van hetzelfde en halverwege de hoogte lopend over een vlucht van goud. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk áb ortu ad occasum sous' ( van zonsopkomst tot zonsondergang' in Latijnse letters van zilver op een lint van sinopel.
De torpedo met slangen en vlucht op de staf van de Romeinse god Mercurius, die twisten beslechtte, en verwijzen naar de torpedo als laatste wapen in een duel. Zij wordt omstrengeld door twee slangen, die de agressiviteit van torpedodragers symboliseren. Omdat het inschieten van torpedo's vanaf de Mercuur alleen bij daglicht kan geschieden verwijst de spreuk naar deze beperkte tijd.





EMBLEEM Zr. Ms. MAKKUM (M857):  geeft weer in azuur een verhoogde schildvoet van sinopel en over alles heen een aanziende zeemeermin van goud. De staart naar links, houdende in de rechterhand een naar rechts zeilend schip en in de linker een kalkoven, beide van zilver. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. 
Het embleem is ontleend aan het wapen van Makkum. De M857 is reeds uit de vaart genomen.




EMBLEEM Zr. Ms. SCHIEDAM (M860):  geeft weer in goud een schuinbalk, geblokt van keel en zilver, gaande over een leeuw van sabel. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting.
Het embleem is ontleend aan het gemeentewapen van Schiedam. De kleuren stammen van het wapen van Henegouwen.




EMBLEEM Zr. Ms. VLAARDINGEN (M863): geeft weer in goud een leeuw van keel. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Het embleem is ontleend aan het gemeentewapen van Vlaardingen met de Hollandse leeuw.




EMBLEEM Zr. Ms. ZIERIKZEE (M862):  geeft weer in keel een leeuw van sabel. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Het embleem is ontleend aan het gemeentewapen van Zierikzee, dat blijkbaar de Hollandse leeuw in gewijzigde kleuren afbeeldt.




EMBLEEM Zr. Ms. WILLENSTAD (M864):  geeft weer doorsneden: I in sabel een gaande leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II in zilver drie schuine kruisjes van keel, geplaatst 2:1. 
Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk 'fortitio mea deus' (God is mijn kracht) in Latijnse letters van sabel op een lint van zilver.




EMBLEEM SOEMBA (A850): Een rond schild, gedeeld van zilver en sabel en beladen met vijf renende paarden van het een in het ander, geplaatst 2:1:2, de beide bovenste en de twee onderste slechts te halve lijve zichtbaar. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. De A klasse zijn duikwerkschepen. Dit embleem verbeeldt de Sandelwoodpaarden die op het eiland Soemba in kudden rondzwerven. Van dit ras komen zowel schimmels als donkere typen voor.




EMBLEEM CERBERUS (A851): geeft weer in zilver een omgewend monster met drie hondenkoppen en een slangenstaart van sabel, getongd en genageld van keel. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk 'transitum prohibeo' (ik bescherm tegen doorgang' in Latijnse letters van sabel op een lint van zilver. 
In de klassieke Griekse mythologie bewaakte Cerberus de toegang tot de onderwereld. De embleemspreuk verwijst naar de werkzaamheden van de vorige Cerberus, een nettenlegger met als taak het versperren van de haventoegangen in tijd van oorlog. 




EMBLEEM ARGUS (A852): geeft weer in zilver een pauwenstaart van zestien veren van natuurlijke kleur. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. De ogen van de pauwenveren symboliseren de onderzoeksactiviteiten van de marineduikers (met argusogen) die opereren vanaf het vaartuig Argus.



 

EMBLEEM NAUTILUS (A853): geeft weer in azuur een zilveren Nautilusschelp. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Het embleem geeft de naamgever weer: de Nautilus, een inktvis die met behulp van zijn schelp kan zinken en opdrijven.




EMBLEEM HYDRA (A854): geeft weer in zilver een hydra van sinopel met negen koppen, de middelste aan ziend, zes afgewend en de onderste twee toegewend, getongd en genageld van goud.
Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. 
De waterslang Hydra uit de Griekse mythologie woonde in een moeras. Haar koppen groeiden weer aan zodra ze werden afgesneden en de middelste kop was zelfs onsterfelijk. Uiteinde lijk werd ze gedood door de held Heracles.





EMBLEEM Zr. Ms. LUYMES (A803): geeft weer gedeeld: I in zilver een geopende schaar, met haar midden geplaatst op een horizontale pijl, overtopt door een kroon van drie bladeren en twee parels. gevoerd van keel, alles van sabel; II in zilver een omgekeerd anker van sabel. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting.
Afgebeeld is het familiewapen van kapitein-ter-zee J.L.H. Luymes (1869-1943), die zich zeer verdienstelijk maakte op hydrografisch gebied . In 1920--1935 was hij chef van de afdeling Hydrografie en werkte mee aan de 'Snelliusexpeditie' van 1929-1930 in Nederlands-Indische wateren.




 EMBLEEM Zr. Ms. SNELLIUS (A802):  geeft weer in keel drie rozen van zilver. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. 


Afgebeeld is het familiewapen van Willebrord Snellius (1580-1626), hoogleraar in de wiskunde aan de universiteit van Leiden.
Zijn onderzoekingen waren van zeer groot belang voor de hydrografische kartering.
Ondermeer legde hij de grondslag voor een graadmetingmethode met behulp van trigonometrie (driehoeksmeting).

 




EMBLEEM HYDROGRAAF (H8021): geeft weer doorsneden; I in zilver een sextant van sabel; II in azuur een GPS-pictogram. Geheel geplaatst op de gebruikelijke omlijsting. Embleemspreuk 'ad majorem navigationis securitatem'  (voor grotere navigatie geheimhouding) in Latijnse letters van sabel op een lint van zilver.
De embleemkleuren zijn ontleend aan die van het embleem van de Dienst der Hydrografie (zilver en blauw). Met de stukken wordt de verbinding tussen verleden en heden gesymboliseerd, waarbij de sextant staat voor de klassieke astronomische metingen voor het verzamelen van de noodzakelijke navigatie-gegevens, het GPS-pictogram voor de huidige plaatsbepaling ter zee.  


                        Zie vervolg: VLAGGEN EN VAANDELS KONINKLIJKE MARINE.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten