EMBLEMEN (WAPENSCHILDJES)
VAN ONDERDELEN EN SCHEPEN
VAN DE KON. NED. MARINE.
DEEL 1.
WAPENEMBLEMEN.
Ieder onderdeel en schip heeft zijn eigen embleem aangebracht bij de schepen voor op de navigatiebrug of op de zijkant van de opbouw. De schepen hebben buiten hun eigen naam, welke ze niet voor op de boeg voeren, ook een nummer dat op de boeg staat. Het nummer is het NAVO registratie nummer.
Veel van deze emblemen zijn afgebeeld op een houten schildjes als aandenken bij het bezoek aan een buitenlandse haven, een speciale gast en de mensen die op het schip hebben gediend.
Als deze emblemen verwijzen naar de naam van het schip en de geschiedenis welke achter de naam ligt.
WAPEN EMBLEMEN KONINKLIJKE MARINE.
EMBLEEM KON. NED. MARINE; geeft weer een een gekroond gouden anker.
EMBLEEM COMMANDO ZEESTRIJDKRACHTEN; geeft weer een schild van azuur, bezaaid met staande blokjes van goud, een klimmende leeuw van goud, gekroond met een kroon van 3 bladeren en 2 parels van het zelfde. Getongd en genageld van keel. In de rechter voorklauw opgeheven in schuinlinkse stand een ontbloot Romeins zwaard van zilver met gevest van goud. In de linker klauw een bundel van zeven pijlen van zilver met punten van goud, de punten omhoog en de pijlen samengebonden met een lint van goud. Het geheel geplaatst op twee gekruiste klare ankers van sabel en gedekt door de koninklijke kroon. Op een azuur lint het moto 'pugno pro patria' (ik vecht voor het vaderland) in Latijnse letters. het schild is ontleent aan het Rijkswapen. De ankers en embleemspreuk zijn afkomstig van het wapen van de Nederlandse admiraliteiten (1507-1795). De aanvraag van dit wapen werd gedaan in 1966 door de staatssecretaris van marine, vice-admiraal A. van Es.
EMBLEEM KORPS MARINIERS; het geeft weer in een rond schild van azuur, bezaaid met staande blokjes van goud, een gekroonde leeuw van goud, getongd van keel. Houdende in de rechter voorklauw een schuinlinkse stand een ontbloot zwaard van zilver met een gouden gevest, en in de linker voorklauw een bundel van zeven pijlen van zilver met gouden punten. Het schild is omgeven door het devies je maintiendrai (ik zal handhaven) in Latijnse letters van goud op een koppel van keel welke is gesloten met een gouden gesp en waarvan de uiteinden bijeengehouden door een epaulet van keel. Het geheel omkranst met een oranjetak van sinopel en geplaatst op twee schuin gekruiste ankers van sabel, waarachter een gouden stralenkrans, gedekt met de koninklijke kroon. Op een golvend lint van azuur onder de stralenkrans de embleemspreuk 'qua petet orbis' (zo wijd de wereld strekt) in Latijnse letter van goud.
(Johan Maurits graaf van Nassau-Siegen.)
Deze spreuk werd door het korps als motto aangenomen bij koninklijke machtiging van 2011-1946, toen het embleem al enige tijd door het korps als zodanig werd gevoerd, en duidt op de wereldwijde activiteiten van de mariniers.
EMBLEEM GROEP GROTE BOVENWATEREENHEDEN; het embleem geeft weer een rond schild van sabel met twee gekruiste ankers van goud, waaroverheen een leeuw van goud, gekroond met een kroon van drie bladeren en twee parelpunten van hetzelfde, getongd en genageld van keel, in de rechter voorklauw opgeheven houdende in schuinlinkse stand een zwaard van zilver met gevest van goud en in de linker- een bundel van zeven pijlen van zilver met punten van goud, de pijlen tezamen gebonden met een lint van goud: een schildvoet gekeperd van zeven stukken keel en goud; een schildzoom van goud met GROTE BOVENWATEREENHEDEN in Latijnse letters van sabel. Geplaatst in de gebruikelijke omlijsting voor hoofddiensten en groepen van de Koninklijke Marine. Embleemspreuk: WENSBAAR, WEERBAAR EN WAAKZAAM in Latijnse letters.
Het schild is gebaseerd op dat van de opgeheven Groep Escorteschepen dat in 1985 is vastgesteld. kenmerkend voor dit embleem en dat van andere scheepsgroepen, smaldelen, divisies en flottieljes, Divisie Jagers en Fregatten en Eskader (alle in 1971 vastgesteld) en de Mijnenbestrijdingsflottieljes 1 en 3 (beide vastgesteld in 1974)- is de gekroonde Nederlandse leeuw met zwaard en pijlenbundel gaande over de gekruiste ankers. De schildvoet verwijst naar het wapen van Den Helder, basis van de groep Groep Grote Bovenwatereenheden.
EMBLEEM ONDERZEEDIENST;
geeft weer een rond schild in sinopel, met een golvend schildhoofd van zilver. Een zeemeermin met ontbloot bovenlijf van natuurlijke kleur, het geschubde onderlijf met staart van zilver, met haren en wenkbrauwen van goud, de haren achter de oren weggetrokken en samengebonden met een smal lint van sabel.
Het linkeroog juist boven de golvende doorsnijdingslijn uitkomend, houdend in de voorwaarts gestrekte arm een boog van goud.
Door de gebogen rechterarm en de , achter het hoofd verborgen rechterhand gespannen pees van het zelfde en een tot afschieten gerede pijl van zilver met gouden punt in horizontale stand juist onder de doorsnijdingslijn.
Het schild omgeven door een schildrand van donkergroen met daarop in de bovenste helft Onderzeedienst en in de onderste helft Koninklijke Marine in Latijnse letters van goud.
Schild en schildrand ven elkaar gescheiden door een ring van goud. Het geheel van schild en schildrand omkranst door een oranje tak van sinopel, geplaatst op twee gekruiste ankers van goud en gedekt door de koninklijke kroon.
Onder de ankers een golvend lint van donkergroen met daarop 'quamvis patiens acris' (fel ofschoon geduldig lijdend) in Latijnse letters.
EMBLEEM MIJNENDIENST; geeft weer een rond schild golvende gedwarsbalkt van azuur en zilver van vijf stukken.
Het schild omgeven door een schildrand van nassaublauw met daarop in de bovenste helft Mijnendienst en in de onderste helft Koninklijke Marine in Latijnse letters van zilver. Schild en schildrand van elkaar gescheiden door een ring van goud. Het geheel omkranst door een oranjetak van sinopel, geplaatst op twee gekruiste ankers van goud en gedekt met een koninklijke kroon.
Onder het geheel een golvend lint in nassaublauw met daarop 'sit mare securum' (opdat de zee veilig zal zijn) in Latijnse letters van zilver.
EMBLEEM DEFENSIE DUIKGROEP: geeft weer een gedeeld; A. golvend doorsneden: I. in zilver een ten halve drijvende geveegde mijnbol voorzien van drie stoothoorns, alles van sabel; II. Golvend gedwarsbalkt van azuur en zilver van vijf stukken; B. in azuur een half naar rechts gewende duikershelm van goud, geopend in het veld.
Het geheel omringt door een touw dat onder is samengeknoopt en rustend op twee gekruiste ankers van sabel. Het geheel gekroond.
Embleemspreuk: 'sub mare laboramus' (wij werken onderwater) in Latijnse letters van zilver op een lint van azuur. In het embleem staan een klassieke contactmijn en de duikhelm centraal, symbolen voor respectievelijk de Mijnendienst en het werkterrein van de Defensie Duikgroep. De achtergrond in blauw en zilver komt overeen met de kleuren van de duikvlag Alfa.
EMBLEEM OPERATIONELE EENHEDEN KORPS MARINIERS; geeft weer een rond schild golvende gedwarsbalkt van azuur en zilver en de bovenste helft in keel. Daarop afgebeeld twee gekruiste musketten met bajonet en verticaal een drietand in goud. Het geheel is omringt omringt door een ring en oranjetak van sinopel, rustend op twee gekruiste ankers van goud en gekroond met de koninklijke kroon. Op een lint van sinopel in het Latijn de embleem spreuk 'et ex mari' (en van de zee)
EEMBLEEM 1 MARINE COMBAT GROUP; geeft weer een in het keel geharnaste rechterarm, houdende een Turks zwaard, beide van goud, en komende uit een wolk van zilver aan de linkerzijde van het schild. Een golvende schildvoet, golvend doorsneden van zilver azuur. Als embleemspreuk 'paraat voor vrijheid' in Latijnse letters van goud op een lint van keel. Het geheel op twee gekruiste ankers van sabel en gekroond. Het rood-wit-blauwe veld met schildvoet symboliseert de Nederlandse nationaliteit. De arm met het zwaard uit de wolk verbeeldt de mobiele en onverwachte acties van deze gevechtsgroep van het Korps Mariniers.
EMBLEEM 2 MARINE COMBAT GROUP: geeft weer een rond doorsneden van azuur en sinopel veld en over alles heen een adelaarskop van goud, komende uit een wolk van zilver aan de linker benedenkant van het schild. Het geheel omringt door een touw onder samengeknoopt en rustend op twee gekruiste ankers van sabel en gekroond. Als embleemspreuk 'steeds waakzaam' in Latijnse letters van goud op een lint van sinopel. Het blauwgroene veld symboliseert de grens tussen land en water waarop deze gevechtsgroep van het Korps mariniers opereert. De adelaar verbeeldt waakzaamheid, onverwacht opduikend.
EMBLEEM NETHERLANDS MARITIME SPECIAL OPERATING FORCES (NLMARSOF); geeft weer in sabel een gouden gevleugelde leeuw houdende in de rechter voorklauw een zilveren drietand; een golvende schildvoet van vier stukken, zilver en azuur. Het geheel omringd door een touw onder samen geknoopt en rustend op twee gekruiste ankers van sabel en gekroond. Embleemspreuk: 'nec timide nec tumide' (zonder vrees, zonder overmoed) in Latijnse letters van zilver op een lint van sabel.
Het embleem is gebaseerd op het het embleem van de Amfibische Sectie. De gevleugelde leeuw symboliseert de vaardigheden van NLMARSOF te land (leeuw) en de inzetbaarheid door middel van parachutes (de vleugels). De golvende schildvoet verbeeldt het maritieme domein. De drietand is in de mythologie het wapen van neptunus, god van de zee. De drietand is een veel voorkomend deel van emblemen van buitenlandse maritieme special forces eenheden.
EMBLEEM SURFACE ASSAULT AND TRAINING GROUP (SATG); geeft weer een rond gedeeld van goud en keel schild en over alles heen een omgekeerd anker van sabel, gehouden door een leeuw van keel en een eenhoorn van zilver beide staande op de armen toegewend. Geheel omringt door een touw aan onderzijde geknoopt en rustend en twee gekruiste ankers van sabel en gekroond.
Embleemspreuk 'sterk door eendracht' in Latijnse letters van zilver op een lint van keel.
Het embleem is afgeleid van het Texelse gemeentewapen, waar de eenheid is ondergebracht in de Dourleinkazerne, en combineert de Nederlandse leeuw met een eenhoorn, die onder meer voorkomt als schilddrager van het Britse rijkswapen. Tevens de verbondenheid van de Texelse rederij met de Britse marine. Beide dieren verbeelden tevens onstuimige agressiviteit die dit marine onderdeel kenmerkt. De spreuk verwijst naar de Brits-Nederlandse samenwerking.
EMBLEEM SEABASED SUPPORT GROEP; geeft weer een rond schild in zilver een jak van sabel, gehoornd van goud, gaande over een paal doorsneden van keel en azuur.
Het geheel is geplaatst in de gebruikelijke omlijsting.
Op een lint van zilver met Latijnse letters van sabel de embleemspreuk:
PARTICIPARE ATQUE CURARE. (deelnemen aan en daarenboven zorg dragen).
Het embleem verbeeldt de taak en het karakter van de Seabased Support Groep als operationele marinierseenheid. De Jak symboliseert kracht en dienstbaarheid en algemene inzetbaarheid. Het dier wordt gebruikt als trek-, rij-, en lastdier, voorziet in voedsel en levert ook andere middelen van bestaan zoals wol en leer. De roodblauwe paal symboliseert de samenstelling van het logistieke bataljon, bestaande uit mariniers en vlootpersoneel.
Het embleem is voor het eerst vastgelegd in 1994, toen voor het Logistiek bataljon Korps Mariniers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten