woensdag 1 mei 2019

TSJECHIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

          VOOR GENIETEN VAN 

     AARDAPPELPANNENKOEKEN

     EN EEN SLOK SLIVOVITSJ. (1)

TSJECHIË.

Tsjechië, officieel de Tsjechische Republiek, is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het noorden aan Duitsland en Polen, in het zuidoosten aan Slowakije, in het zuiden aan Oostenrijk en in het westen aan Duitsland.
het land heeft een oppervlakte van 78.866 km², waarvan 2% aan water, en de hoofdstad is Praag gelegen aan de rivier de Donau.
Op 1 januari 1993 scheidde het land zich af van de republiek Tsjecho-Slowakije zoals de beide landen heten onder het Sovjet-regime.


VLAG EN WAPEN VAN TSJECHIË.

Nadat het land zelfstandig werd in 1993 behield het de oude vlag als symbool. De vlag bestaat uit de pan-Slavische kleuren rood-wit en blauw. De vlag heeft aan de hijszijde een blauwe driehoek en wordt verder in twee banen verdeeld; boven wit onder rood.
De vlag dateert uit de Tsjecho-Slowaakse tijd. In de eerste versie uit 1918 ontbrak de blauwe driehoek. De toen witte en rode baan waren afgeleid van het wapen van Bohemen. Twee jaar later werd een blauwe driehoek aan de vlag toegevoegd. Sinds de onafhankelijkheid wordt de blauwe driehoek gezien als het symbool voor Moravië.

Het wapen van Tsjechië bestaat uit vier kwartieren. In elk kwartier het centrale element uit het wapen van een van de drie regio's van het land: Bohemen, Moravië en Silezië.
Het eerste en vierde kwartier tonen op een rode achtergrond in het zilver de gekroonde leeuw met dubbele staart van Bohemen. Het tweede kwartier toont op een blauwe achtergrond de gekroonde adelaar van Moravië. De adelaar is rood-wit geblokt volgens een schaakbord patroon.
het derde kwartier toont op een geel veld de zwarte gekroonde adelaar met rode snavel en poten, met op zijn borst een witte halve maan, van (Neder-)
Silezië.

BESTUURLIJKE INDELING VAN TSJECHIË.

Tsjechië is verdeeld in 14 regio's (kraj). Deze regio's zijn weer verdeeld in 6249 gemeenten. Tussen de regio's en de gemeenten zitten weer 77 districten (okres) die in 2003 werden afgeschaft, maar de gebiedsindeling wordt nog wel gebruikt.



1. Karlsbad.
2. Ústi nad Laben.
3. Liberec.
4. Hradec Králové.
5. Pardubice.
6. Olomouc.
7. Moravië-Silezië.
8. Pilsen.
9. Midden-Bohemen.
10. Praag.
11. Zuid-Bohemen.
12. Vysocina.
13. Zuid-Moravië.
14. Zin.

West-Bohemen bevat de regio's: 1-2-8; Noord-Bohemen de regio: 3 ; Centraal-Bohemen de regio's: 9-10; Reuzengebergte de regio: 4; Noord-Moraviè de regio's 6-7; Zuid-Moravië de regio's 13-14; 
Oost-Bohemen de regio's 5-12; Zuid-Bohemen de regio: 11.
Opvallend is dat al deze regio's  de zelfde naam dragen als hun hoofdstad.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO KARLSBAD. (1)


De regio heeft een oppervlakte van 3314 km² en de hoofdstad heeft de zelfde naam.
Vlag en wapen van de regio Karlsbad hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren en zijn ingedeeld in vier kwartieren..
In het eerste kwartier staat de leeuw van Bohemen, deze staat ook in het wapen van het land. Het is een zilveren leeuw gekroonde met een dubbele staart op een rood veld. In het vierde kwartier staat de zelfde leeuw maar afkomstig uit het wapen van Karlsbad.
In het tweede kwartier staat een gestileerd geel fontein met wit water op een blauw veld. In het derde kwartier twee mijnbouwhamers boven twee lauriertakken in het geel op een blauw veld.


VLAG EN WAPEN VAN STAD KARLSBAD.

De vlag van de stad heeft twee horizontale banen; boven wit onder rood. In het midden van de vlag staat het wapen van de stad afgebeeld. 
Het wapen van de hoofdstad Karlsbad komt ook voor in het eerste kwartier. van de vlag van de regio.
Op een rood staat staat de gekroonde leeuw van Bohemen op een golvende wit-rode basis. Deze golven geven de genezende wateren weer van de kuuroorden daar gelegen.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO ÚSTI NAD LABEM. (2)                       


De regio heeft een oppervlakte van 5335 km² en de hoofdstad heeft de zelfde naam.
De vlag en het wapen van de regio Ústi nad Labem hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren en zijn ingedeeld in vier kwartieren.
In het eerste kwartier op een rood veld staat de zilveren gekroonde leeuw van Bohemen met een dubbele staart. 
De leeuw staat ook in het vierde kwartier met enige aanpassingen, overgenomen uit het wapen van de hoofdstad. In het tweede kwartier staat op een groene achtergrond een witte toren met poort onder een blauwe lucht en staat symbool voor de "Poort van Bohemen". Hiermee wordt bedoeld dat ten tijde van het Boheemse rijk de wegen tussen de stad Praag en West-Europa via deze regio liepen. De poort heeft zeven kantelen die verwijzen naar de zeven districten waarin de regio is verdeeld. De groene heuvels op de achtergrond staan voor het Boheemse Middelgebergte, het Ertsgebergte en het Lausitzergebergte. De golven blauw-witte lijnen staan voor de rivieren de Elbe en Eger.
In het derde kwartier staat een witte ploeg op een groen bodem voor een blauwe lucht. Dit is een verwijzing naar de mythische voorouder Premysl de Ploeger.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD ÚSTI NAD LABEM.

De vlag van de stad heeft vijf gelijke horizontale banen, drie wit en twee rood.
Het wapen van de hoofdstad geeft op een rood veld de zilveren leeuw van Bohemen weer.
Ústi nad Labem was een koninklijke stad en toont de Boheemse leeuw. 
het wapen werd voor het eerst toegekend op 19 juni 1457 door koning Ladislav en toonde de witte leeuw met twee staarten op een groen veld. De leeuw had een kettingpantser (maliënkolder) op zijn borst en een helm met op de top een witte boot met een peddel op de achtersteven.
Het huidige wapen werd op 12 februari 1476 door de koning Vladislav II verleend. De leeuw met twee staarten kwam op een rood veld te staan die werden samen gehouden door twee gouden ringen. Op de helm kwam een koninklijke gouden kuif (vleugels)

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO LIBEREC. (3)


De regio heeft een oppervlakte van 3163 km² en de hoofdstad heeft de zelfde naam.

Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren verdeeld.
In het eerste en vierde kwartier staat op een rood veld de zilveren gekroonde leeuw van Bohemen met twee staarten.
In het tweede kwartier op een blauw veld staat een zilveren wiel uit het wapen van de hoofdstad. In het derde kwartier staat op een blauwe achtergrond een gestileerde weergaven van de Jested, een berg nabij de hoofdstad van de regio. Op de berg staat een tv-toren als een spits 'punt' boven op de berg.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD LIBEREC.

De vlag van de stad heeft twee horizontale banen in de kleuren van boven naar beneden; rood-wit met in het midden het wapen van de stad.
Het wapen van de hoofdstad Liberec toont op een wit schild  een stadspoort met twee torens en een geopende poort. Boven de poort op een blauw schild een wit wiel. Tussen de beide torens op de kantelen in het goud een leeuw.
Over dit wapen zijn verder geen gegevens bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO HRADEC KRÁLOVÉ. (4)

De regio heeft een oppervlakte van 4758 km² en de hoofdstad heeft de zelfde naam.
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste en vierde kwartier staat op een rood veld de zilveren gekroonde leeuw van Bohemen met een dubbele staart.
Het tweede kwartier toont op een blauw veld een gestileerde letter G. Dit is een oud symbool van de gelijknamige hoofdstad en verwijst naar Grätz, de Duitse naam. In het derde kwartier op een blauw veld een gouden kroon verwijzend naar de naam van de stad Kralova; in het Tsjechisch "koningin".

WAPEN VAN DE STAD HRADEC KRÁLOVÉ.

De vlag van de stad heeft drie horizontale gelijke banen in de kleuren; wit-geel-rood.
Het wapen heeft een rood schild  met daarop afgebeeld de gekroonde leeuw van Bohemen afgebeeld met dubbele staart en gele tong. In zijn poten heeft hij de letter G, wat verwijst naar de Duitse naam voor deze stad "Gratz".



                      Zie vervolg: TSJECHIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten