vrijdag 17 mei 2019

ROEMENIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2).

 CULTUREEL EN MOOI LAND MET 

      BIJNAMEN VAN STEDEN ALS:

KLEIN WENEN EN KLEIN PARIJS. (2)



ROEMENIË EN DE 41 DISTRICTEN.

(In alfabetische volgorde. Bij het zoeken naar de betekenis van de vlaggen en wapenemblemen tot de conclusie gekomen, dat iedere stad van enige betekenis wel een eigen wapen bezit. Door het herindelingen en samenvoegingen zijn deze niet verloren gegaan, maar wel hun historische betekenis.)


WAPEN VAN HET DISTRICT ALBA.

Het district Alba heeft een oppervlakte van 6..242 km² en ligt in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Alba Luilia.
Het wapen van het district Alba heeft in de linkerhelft op een blauw veld een Romeins legionair afgebeeld staan met een zwart schild met daarop de letter V en RR.
De rechterhelft is horizontaal in tweeën gedeeld. In het bovenste rode deel staat de oeros van Moldavië afgebeeld onder een boog in een stadsmuur met twee torens met kantelen.
In de rechtsonder staat in een geel veld in een ovale cirkel een soort boom.
Verder gegevens zijn niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD ALBA LUILIA.

De vlag van de hoofdstad heeft voor 2/3 een wit veld uitlopend in een punt en is verder grijs-blauw.
In het witte veld staat het wapen van de stad afgebeeld.
Het wapen is een samenvoeging van de traditionele heraldische symbolen van de drie Roemeense vorstendommen; in het blauwe veld de gouden adelaar van Walachije, in het rode veld de oeros van Moldavië en onderin op een gouden veld de twee staande leeuwen van Transsylvanië.
In de bovenste baan op een wit veld met hermelijnenstaarten de Roemeense kroon. Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon met op de middelste toren een zwarte adelaar.


WAPEN VAN HET DISTRICT ARAD.

Het district Arad heeft een oppervlakte van 7.754 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Arad.
Het wapen is in vier kwartieren ingedeeld: in het eerste kwartier op een blauw veld een burcht met drie torens; in het tweede kwartier op een rood veld een zilveren kruis op twee samengebonden eikentakken met bladeren; in het derde kwartier op een rood veld een tros druiven en in het vierde kwartier op een geel veld twee blauwe golvende banen voor de rivier de Mures.


VLAG EN WAP[EN VAN DE HOOFDSTAD ARAD.

 de vlag van de stad Arad heeft een geel veld, dat horizontaal in tweeën wordt gedeeld door een blauwe golvende baan, welke staat voor de rivier de Mures.
Centraal in de vlag staat het wapen van de stad afgebeeld.

Het wapen wordt in twee helften gedeeld door een witte golvende lijn welke symbool staat voor de rivier de Mures. In het bovenste blauwe deel staat een burcht met torens en kantelen afgebeeld met daarboven een gepantserde arm met kromzwaard. In het onderste rode deel staat een bisschopskroon afgebeeld boven een opengeslagen bijbel en kerkelijke attributen.
Bovenin het wapen op een wit lint de tekst; "Via Veritas Vita"  (De weg van de waarheid van het leven). Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.


WAPEN VAN HET DISTRICT ARGES.

Het district Arges ligt in de historische regio Walachije met een oppervlakte van 6.862 km². De hoofdstad is Pitesti.
Het wapen heeft bovenin een rode horizontale baan met een symbool van de kernenergie en twee pijlschichten.
In het onderste deel staat op een blauw veld op drie groene heuvels een adelaar in het bruin afgebeeld met rode snavel en klauwen
In het district stroomt de rivier de Artges.
Over de juiste betekenis in niets bekend.


WAPEN VAN HET DISTRICT BACAU.

Het district Bacau ligt in de historische regio Moldaviè en heeft een oppervlakte van 6.621 km². De hoofdstad is Bacau.
Het wapen is verticaal in twee heften verdeeld; op de linker witte helft staat bovenin een rode zon en onderin de helft van de berg in het rood, in de rechter rode helft staat bovenin een witte maansikkel en onderin de witte helft van de berg. De juiste betekenis is niet bekend.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BACAU.

 De stad ligt aan de Bistrita aan de voet van de Oostelijke Karpaten.
Het wapen wordt horizontaal in twee helften gedeeld door een bruine band voorstellende een aardlaag met stenen.
In het bovenste blauwe deel staat op een blauw veld een hert en drie naaldbomen in het zilver afgebeeld. In de onderste rode helft staat een vrouwelijke heilige afgebeeld met in een ronde cirkel op de borst met zog een heilig persoon. Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.
Over de betekenis is verder niets bekend.





WAPEN VAN HET DISTRICT BIHOR.

Het district Bihor ligt in de historische regio Transsylvanië en heeft een oppervlakte van 7.544 km² en is een van de rijkste districten van Roemenië.
De hoofdstad is Oradea.
Het wapen werd in 1998 aangenomen en is in vier kwartieren ingedeeld: in het eerste kwartier op een rood veld het kasteel van Bihor, in het tweede kwartier op een blauw veld vijf tarwehalmen met een lint met de tekst "Desteaote-te româna! Het eerste en tweede kwartier wordt van het derde en vierde kwartier gescheiden door een wit en blauwe golvende baan met vissen (de Donau).
In het derde kwartier op een blauw veld een druiventros en in het vierde kwartier op een rood veld een boekrol.

VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD ORADEA.


De vlag van de hoofdstad Oradea heeft twee horizontale banen; de bovenste rode baan is twee zo breed als de onderste blauwe baan. In het midden stad het wapen van de stad afgebeeld.


Het wapen heeft de verdeling in de kleuren en breedte ervan omgekeerd als in de vlag. Op het blauwe veld boven staat de aartsengel Gabriël en het kruis overhandigd aan een goeden gekroonde leeuw met dubbele staart.
Op het onderste rode deel van het wapen staat een stadsmuur in het goud afgebeeld met in het midden een opengeslagen boek. het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.


WAPEN VAN HET DISTRICT BISTRITA-NASAUD.

Het district is gelegen in de historische regio Transsylvanië en heeft een oppervlakte van 5.355 km². De hoofdstad is Bistrita.
Het wapen is in vier kwartieren ingedeeld en geeft duidelijk oude Romeinse symbolen weer.
In het eerste kwartier op een lichtblauw veld een gouden adelaar met rode snavel en klauwen met in zijn snavel een klein gouden kruis. Op de borst van de vogel een schild met de letters V R R. Onder de adelaar een geopend boek.
In het tweede kwartier op een geel veld de afbeelding van de Romeinse wolf met de zogende Romeinse tweeling Romulus en Remus.
In het derde kwartier op een rood veld de kop van de oeros van Moldavië met een goeden ster tussen zijn horens en een gouden .
omlijsting. In het vierde kwartier op een grijs veld een oude lokale krijger met speer.


WAPEN VAN HET DISTRICT BOTOSANI.

Het district Botosani heeft een oppervlakte van 4.986 km² en is gelegen in de historische regio Moldavië. De hoofdstad is Botosani.
Het wapen heeft drie velden. het middelste blauwe veld is een driehoek met de punt naar boven en heeft drie zilveren zes puntige sterren.
Het linker deel heeft een rood veld met daarop in het goud afgebeeld een zeis.
Het rechter deel heeft een wit veld met boven een gekarteld zwart gedeelte, in het midden van het witte veld staat een rode kreeft afgebeeld.
Over de betekenis is verder niets bekend.

WAPEN VAN DE STAD BOTOSANI.

Het wapen van de hoofdstad Botosani heeft bovenin een wit veld met daarin het kruis van St.Joris.
Op het onderste rode veld staat een gouden pauw afgebeeld die zijn verenpracht toont.
Het wapen wordt gedekt met een torenmuurkroon.
Verdere gegevens zijn niet bekend.






WAPEN VAN HET DISTRICT BRAILA.

Het district Braila heeft een oppervlakte van 4..766 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Braila.
Het wapenschild toont een vol getuigd zeilschip varend op een golvende zee in het wit op een blauwe achtergrond.
Verdere gegevens over de betekenis zijn niet bekend.



WAPEN VAN HET DISTRICT BRASOV.

Het district Brasov heeft een oppervlakte van 5.363 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Brasov
Het wapen wordt vanuit het midden in drieën gedeeld; in het linker deel op een blauw veld staat een kerk afgebeeld, de "Biserica Neagra" (de Zwarte Kerk van de stad Brasov), in het rechterdeel op een groen veld drie bloemen die op Edelweis lijken. In het onderste rode veld een gekroonde stroom wit water, die ook voorkomt in het wapen van de hoofdstad.
Verdere betekenis is niet bekend.





VLAG EN WAPEN VAN DE STAD BRASOV.

De vlag van de hoofdstad Brasov heeft een licht grijsveld met in het midden het wapen van de stad afgebeeld.
Boven het wapen de tekst "Municipiul Brasov" ("Stad Brasov").
Onder het wapen op een rood lint het moto "Deo Vindici Patrle" (God zal ....).
Een historische naam voor de stad was "Stephanopolis". De naam van de stad is afgeleid van de rivier de Bârsa.
Het wapenschild heeft een lichtblauw veld met een gekroonde stroom wit water. Juiste betekenis is niet bekend. Schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.


WAPEN VAN HET DISTRICT BUZAU.

Het district Buzau heeft een oppervlakte van 6.103 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Buzau.
Het bovenste grootste deel van het wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een kerk met op het dak een gouden adelaar.
Linksonder op een rood veld een gouden voorwerp.
Rechtsonder op een geel veld een tros rode druiven.
Verder betekenis is niet bekend.




WAPEN VAN DE STAD BUZAU.

Het wapen wordt in drieën gedeeld door een golvende blauwe baan voorstellende de rivier de Buzau waar de stad aan gelegen is op de rechteroever. In het linker deel op een groene ondergrond tegen een blauwe achtergrond staat het stadhuis van Buzau afgebeeld. 
In het rechter rode veld staan een zwaard en goedendag (knots met punten) afgebeeld met daartussen een gouden kroon als symbool voor de vele veldslagen die plaats hebben gevonden in het bestaan van de stad.
In de onderste witte helft staat de Phoenix-vogel afgebeeld oprijzend uit het vuur als symbool voor het steeds weer opbouwen van de stad na de veldslagen.




WAPEN VAN HET DISTRICT CARAS-SEVERIN.

Het district heeft een oppervlakte van 8.514 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Resita.
Het wapenschild heeft een blauw veld en toont onderin een Romeinse brug over de rivier de Timis. Boven de brug staat een Romeins legionair afgebeeld met op zijn schild de letter V R R.
Links een schild met een rood veld en daarop afgebeeld een gouden honingbij als symbool voor de landbouw.  Rechts een rood schildje met daarop afgebeeld in het goud een tandwiel met twee smeedhamers als symbool voor de industrie.





WAPEN VAN DE HOOFDSTAD RESITA.

De hoofdstad ligt aan de rivier de Bârzavei een zijrivier van de rivier de Timis. 
Het wapen toont in de bovenste paarse balk een stoomlocomotief en daaronder en op een grijze punt naar bovengericht een fabriek in het paars. beide staan voor symbool voor de ijzer- en staalindustrie.
De stad produceert sinds het eind van de 19e eeuw locomotieven.
In het linker blauwe veld staat een tak van een eik met twee bladeren en noten en rechts een soort van een waterkan.



WAPEN VAN HET DISTRICT CALARASI.

Het district heeft een oppervlakte van 5.088 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Calarasi.
Het wapen van het district heeft een lichtgrijs veld met bakstenen, dat aan beide zijden door een boog met een donkerblauw veld is voorzien.
Boven in het middelste veld staat een rode zon afgebeeld boven drie korenaren en daaronder en zwart kruis.
In het linker donkerblauwe deel staat een esculaap afgebeeld in het zwart en in het rechterdeel een hoefijzer in het zwart.
Verdere betekenis in niet bekend.



VLAG EN WAPEN VAN DE STAD CALARASI.

Calarasi is een havenstad aan de rivier de Donau.
De stad is ontstaan uit een stadion voor paardrijders dat door de prinsen van Walachije was gebouwd. 
De vlag met een wit veld heeft in het midden een groen veld met daarop afgebeeld een paardrijder. In de hoeken een klein groen vierkant met een goden ster.
Het wapen van de stad heeft boeven een groot blauw veld met daarop afgebeeld een paardrijder. Onderin op een rood veld staat een esculaap afgebeeld, waarvan de betekenis niet bekend is. het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.


WAPEN VAN HET DISTRICT CLUJ.

Het district heeft een oppervlakte van 6.674 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Cluj-Napoca.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren. In het eerste kwartier op een gouden achtergrond in het zwart de zogende broers Romules en Remus door een wolf. (Geschiedenis van Rome) In het tweede kwartier een krans van korenaren op een blauw veld. In het derde kwartier op een blauw veld een open geslagen boek (bijbel).
In het vierde kwartier op een gouden veld twee zwarte leeuwen met rode tong die in hun voorpoten een boom dragen.
Verder betekenis niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD CLUJ-NAPOCA.

In de bovenste balk in het wapen staat op een gele achtergrond een soort draak afgebeeld; de Dacian Draco gebruikt bij feesten.
In het linker deel op een lichtblauwe achtergrond staat de godin van Athene afgebeeld, Minerva.
In het rechter rode deel staat het Monument van de Memorandisten afgebeeld, waarover geen verdere verklaring bekend is.
het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.







                Zie vervolg: ROEMENIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten