donderdag 4 april 2019

SPANJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

           HET LAND VAN DE 

       STIERENGEVECHTEN

           EN DE COSTA'S. (3)



                               SPANJE. DE AUTONOME REGIO'S. (2)

CANTABRIË (CANTABRIA).

Cantabri:e is gelegen aan de Cantabrische Zee, een deel van de Golf van Biskaje, ten oosten van de regio Asterië en ten westen van de regio Baskenland.
Cantabrië heeft een oppervlakte van 5.321 km² en de hoofdstad is Santander. Het gebied staat bekend om de wereldberoemde rotsschilderingen uit de prehistorie onder andere in de grot van Altamira.

VLAG EN WAPEN VAN CANTABRIË.

 De vlag van Cantabrië heeft twee horizontale banen; boven wit en onder rood. In het midden van de vlag is het wapen van Cantabrië afgebeeld. De vlag werd vastgelegd op 11 januari 1982.

Het wapen van Cantabrië werd vastgelegd op 22 december 1984.
Het wapen schild wordt horizontaal in tweeën gedeeld: in het bovenste blauwe veld staat rechts een toren met kantelen in het geel en links vaart een schip in traditionele uitvoering door een barricade ketting die vanaf de toren loopt. De zee wordt weergegeven door golvende witte en blauwe banen. 
Aan weerszijden van de scheepsmast een afgehakt mannelijk hoofd met een halo.
In de onderste rode helft een zilveren schijf met Cantabrische afbeeldingen.
Het wapen wordt gedekt door een koninklijke kroon.
De toren, de Torro del Oro, en het schip dat de ketting breekt die de weg afsloot door de Gualdal-rivier, heeft te maken met de verovering van Sevilla door de Cantabrische mariniers.

VLAG EN WAPEN VAN SANTANDER.

De vlag van Santander heet twee horizontale banen: boven wit onder blauw. In het midden van de vlag het wapen van deze hoofdstad.



Het wapen van Santander heeft in zijn geheel de zelfde afbeelding als in de bovenste helft van het wapen van Calabrië en de zelfde betekenis.



CATALONIË (CATALUNYA).

Catalonië is gelegen in het noord-oosten van het Iberisch Schiereiland. Catalonië streeft sinds 1917 naar volledige onafhankelijkheid van Spanje.
De regio heeft een oppervlakte van 32.113 km² en de hoofdstad is Barcelona. De inwoners, de Catalanen, hebben naast het Spaans een eigen taal.

VLAG EN WAPEN VAN CATALONIË.

De vlag van Catalonië, de senyera, heeft het patroon dat tot 1479 het symbool was van het Koninkrijk Aragon en de graven van Barcelona.
Van boven naar beneden gele en rode banen (5 gele en 4 rode).
Het is een van de oudste vlaggen van de wereld.

Het wapen van Catalonië heeft op het wapenschild de kleuren van de vlag in verticale banen lopen.
het schild wordt gekroond met een koninklijke kroon. De oudste afbeelding van het wapen dateert uit 1150 op een zegel van Ramon Bereguer IV,  graaf van Barcelona.

VLAG EN WAPEN VAN BARCELONA.


De vlag en het wapen van Barcelona hebben de zelfde afbeeldingen.
In het linker boven kwartier en rechter onder kwartier het kruis van St. Joris op een wit veld in de andere twee kwartieren de kleuren van de vlag van Catalonië in verticale banen. Het wapen wordt gedekt met een koninklijke kroon en bestaat sinds 1329.

EXTREMADURA.

Extremadura is gelegen in het westen van Spanje tegen de Portugese grens, ongeveer in het midden van Portugal. De regio heeft een oppervlakte 41.582 km² en de hoofdstad is Mérida.
Mérida was een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk.

VLAG EN WAPEN VAN EXTREMADURA.

De vlag van Extremadura is een horizontale driekleur; in de kleuren groen-wit-zwart. De overheid gebruikt de vlag met het wapen rechts in de hijszijde. De vlag verscheen pas na de door van de dictator Francisco Franco in de jaren zeventig vorige eeuw.
Over de samenstelling van de kleuren is niets bekend.

Het wapen van Extremadura werd op 3 juni 1985 toegekend.
Het wapen schild verdeeld in drieën en toont in het midden een klein wit schild met daarop de meest voortkomende boom uit het gebied.
In het links boven op een gouden veld in het rood een klimmende leeuw van het koninkrijk León; rechts boven op een rood veld het kasteel van het koninkrijk Castillië; in het onderste deel op een blauw veld op witte golvende banen de Zuilen van Hercules, aangenomen insigne van koning Karel I.
Het wapen wordt gedekt door een koninklijke kroon zonder bogen, bol en kruis.

VLAG EN WAPEN VAN MÉRIDA.

De vlag van Mérida heeft rood veld met daarop afgebeeld een stadsmuur met poort en kantelen, met boven de ingang de tekst; "AVGVSTA EMERITA" ("Mérida de stad van Augustus").
De stad werd in 25 v. Chr. door de Romeinse keizer Augustus gesticht.

Het wapen heeft dezelfde afbeelding en kleuren als de vlag en wordt gedekt door een koninklijke kroon zonder bogen, bol en kruis.

GALICIË. (GALICIA).

Galicië ligt geheel in het noordwesten van Spanje grenzend aan het noorden van Portugal en de Atlantische Oceaan. De regio heeft een oppervlakte van 29.574 km² en de hoofdstad is Santiago de Compostella. De regio kent in het zuidoosten drie hoge bergen: de Picos de Ancares (1826 meter), de Cabeza de Manzaneda (1787 meter) en de Pena Trevinca met 2031 meter. 
Santiago de Compostella staat bekend als een pelgrims oord.

VLAG EN WAPEN VAN GALICIË.

De vlag van Galicië heeft een wit veld met van linksboven naar rechts-onder een lichtblauwe baan. In het midden staat het wapen afgebeeld. In de gewone vlag ontbreekt het wapen.
De vlag verscheen als banier in de 17e eeuw. De huidige vlag bestaat sinds de 19e eeuw en is afgeleid van de maritieme provincie van La Coruna.

Het wapen van Galicië heeft een hemelsblauw veld met daarop afgebeeld de Heilige Graal in het goud met daarboven een hostie en omringt door zeven witte kruisen. De zeven kruisen staan voor de zeven provincies van de regio. Het wapen werd reeds afgebeeld in de 15e eeuw in het koninklijk ziekenhuis van Santiago de Compostella.
Het wapen wordt gedekt met een koninklijke kroon. Het werd toegekend op 29 mei 1984.



 WAPEN VAN SANTIAGO DE COMPOSTELLA.

Het hemelblauwe wapenschild is verticaal in tweeën gedeeld: in de linker helft de afbeelding als in het wapen van Galicië en in de rechterhelft een gebouw op wolken voorstellend het graf van St. Jacobus de Meerdere, gevonden in de huidige stad in de 8e eeuw. Sindsdien is de stad een pelgrims oord.
De ster werd gezien toen het graf werd ontdekt. Het schild ie gedekt met een kroon en achter het schil in het rood staat het kruis van St. James.
Het geheel is door een krans van groene bladeren omcirkeld.


CASTILLIË-LA MANCHA (CASTILLIA-LA MANCHA).

Castillië-la Mancha ligt bijna centraal in Spanje en heeft een oppervlakte van 79.462 km². De hoofdstad is Toledo en is bekend om zijn Toledo stalen zwaarden, degens en andere steekwapens.

VLAG EN WAPEN VAN CASTILLIË-LA MANCHA.

De vlag van Castillië-La Mancha is in twee gelijke verticale helften verdeeld; paars-rood en wit.
Aan de hijszijde in het paars-rode veld staat het wapen van de regio afgebeeld.

Het wapen is verticaal in tweeën verdeeld; links rood en rechts wit. In het rode deel het kasteel van het historische koninkrijk Castilië in het goud.
Het wapen wordt gedekt door een koninklijke kroon.
De vorm van het kasteel is enigszins aangepast om het te onderscheiden van het kasteel van Castillië-León.

VLAG EN WAPEN VAN TOLEDO.

 De vlag van Toledo heeft een paars veld met daarop afgebeeld het wapen van de stad.



Het wapen van de stad was een schenking van Karel V, de heilige Roomse keizer (Karel I als koning van Spanje)
Het wapen bestaat uit een zwarte dubbel koppige adelaar met rode tong en klauwen, met op zijn borst het wapen van Castillië en León in de punt Granada (een granaatappel).
Het wapenschild is omringt door de Orde van het Gulden Vlies en gedekt door de keizerskroon.
De adelaar wordt geflankeerd door twee gestileerde figuren van koningen met de attributen van hun waardigheid: zwaard en scepter.


CASTILLIË EN LEÓN (CASTILLIA Y LEÓN).

Castillië en León ligt in het noord-westelijke deel van Spanje en heeft een oppervlakte van 94.226 km² met de hoofdstad Valladodid.  de regio ligt op een hoogvlakte tussen de 600 en 800 meter boven de zeespiegel omringt door een randgebergte. Overtollig water wordt afgevoerd door de rivier de Douro.


VLAG EN WAPEN VAN CASTILLIË EN LEÓN.

De vlag van Castillië en León is in vier vakken verdeeld en toont op de rode achtergrond een kasteel en op een witte achtergrond een klimmende gekroonde leeuw in het paars.
De vlag gaat terug naar 1230, toen León en Castillië onder het gezag van de zelfde koning vielen, het koninkrijk León.

Het wapen heeft de zelfde afbeeldingen als de vlag. De torens hebben een ander model dan de toren in vlag en wapen van Castillië-La Mancha.


VLAG EN WAPEN VAN VALLADOLID.

 De vlag van Valladolid heeft paars-rode kleur met in het midden het wapen van de stad.

Het schild is verticaal van vorm met een rode kleur. In het midden in het goud een vijf puntig vaandel met daaromheen acht kleine toren in het goud.
Achter het schild in het zilver de bladen van vier zwaarden. het schild wordt gedekt door een kroon en aan beide zijden omringt door een halve krans van lauriertakken.
Over de betekenis is verder niets bekend.

LA RIOJA.

La Rioja ligt in het noorden van Spanje en grenst aan Baskenland, Navarra, Aragón en Castllië en León. Het gebied heeft een oppervlakte van 5.045 km² en de hoofdstad is Logrono. Er twee stromen twee rivieren door de regio; de Ebro en de Rio Oja.
La Rioja staat bekend om zijn rode riojawijn.

VLAG EN WAPEN VAN LA RIOJA.

 De vlag van La Rioja heeft vier gelijke horizontale banen in de kleuren: rood-wit-groen-geel.
In de dienstvlag word in het midden het wapen gevoerd.
Over de symboliek van de kleuren verschild men nogal van mening. De officiële verklaring is: rood voor de wijn, rivieren en hemel, wit, de bossen en de bergen, groen en de aarde en het verbouwen van tarwe, geel.

Het wapen werd in 1957 toegekend. Het wapenschild heeft een blauw veld, met links- en rechtsboven en onderin een gele fleur de lis.
Het binnenste wapen schild bestaat uit twee verticale delen; links goud met het rode kruis van St. James op de Lature berg in het groen tussen twee zilveren escallops; rechts op een rood veld een kasteel met drie torens op een brug boven een rivier in het goud. Het schild is gedekt met de koningskroon.

VLAG EN WAPEN VAN LOGRONO.

De vlag van Logrono heeft een wit veld met in het rood het St. Andreaskruis. In het midden staat het wapen van Loghrono afgebeeld.


Het wapen van de stad Logrono heeft een blauw veld met in de linker- en rechter bovenhoek en onderin in het geel een fleur de lis. In het middelste schild staat op een zilveren veld een brug afgebeeld mer vijf pilaren met daarop drie torens in het goud. Wapen is gedekt door een kroon.
Rond het middelste wapen de tekst; "Ciuada de Logrono mut noble  muy leal" ("Stad Logrono zeer nobel en loyaal").


MADRID (COMUNIDAD DE MADRID).

Madrid is zowel een regio als een provincie en heeft een oppervlakte van 8.028 km² met als hoofdstad Madrid. De regio lig centraal in Spanje.

VLAG EN WAPEN VAN REGIO MADRID.

De vlag van de regio Madrid heeft een rood veld met daarop zeven witte sterren, boven vier en onder drie. De sterren staan symbool voor het sterrenbeeld de Kleine Beer. Elke ster vertegenwoordigd ook één van de administratieve eenheden van de provincie.

Het wapen van de regio Madrid heeft een rood veld met bovenin de zeven witte sterren. Onderin twee burchten ieder met drie torens in het goud. Het wapen wordt gedekt door een koninklijke kroon.


VLAG EN WAPEN VAN STAD MADRID.

De vlag van de hoofdstad van Spanje, Madrid, heeft een paars-rode kleur met in het midden afgebeeld het wapen van de  stad met een kroon.

Het wapen van Madrid geeft weer op een wit veld een wandelende zwarte beer die vruchten uit een boom tracht te stelen. Rond het wapen in een blauwe baan zeven witte sterren die de administratieve eenheden vertegenwoordigen. Het wapen wordt gedekt door een kroon. In een afbeelding uit 1544 was het wapen geplaatst op de top van de boom. Over de juiste verklaring betreffende de afbeelding is men het niet eens.


MURCIA (REGIÓN DE MURCIA).

De regio ligt in de zuid-oosten van Spanje aan de Middellandse Zee en heeft een oppervlakte van 11.313 km² met de gelijknamige hoofdstad Murcia.

VLAG EN WAPEN VAN REGIO MURCIA.

De gebruikte paars-rode kleur is eigenlijk de kleur van de stad Cartagena. 
In de linkerbovenhoek staan in het goud vier kastelen die staan voor de vier streken van Murcia en de per streek verschillende karakters van de bevolking: het binnenland Castiliaans, de kuststreek Arabisch, het oosten Valenciaans en het zuiden Andalusisch. De kastelen symboliseren ook het feit dat Murcia enige tijd een frontregio was tussen Spanje en het islamitische Koninklijk Granada. De zeven kronen, in vier rijen van respectievelijk één, drie, twee en éénb, staan voor de achtereenvolgende privileges die de Spaanse koningen aan Murcia schonken. het wapen heeft de zelfde afbeeldingen en kleuren en is gedekt door een koninklijke kroon. 


VLAG EN WAPEN VAN STAD MURCIA.

 De vlag van de stad Murcia heeft een rood veld met in het midden afgebeeld het wapen van de stad, met een andere vorm kroon dan die boven het wapen.

Het wapen van Murcia werd verleend op 21 juni 1968, maar bestond aanvankelijk reeds in 1715.
De stad was de hoofdstad van een klein Moors koninkrijk en werd in 1263 door Alfonso X van Castillië en León ingenomen.
De wapens werden in 1715 verleend en tonen vijf kronen voor het oude koninkrijk en de burchten van Castillië en León op een rood veld. In het midden een hart met een gouden klimmende leeuw met in zijn poot een witte fleur de lis. Rond het hart een witte ban de met de tekst: "Priscas novissima exaltar et amor" ("Voormalig verheven en laatste leifde"). Rond het middelste wapen afwisselend in blokken kastelen en leeuwen uit de wapens van Castillë em León. Het wapen is gedekt met een kroon.


NAVARRA (NAFARROA).

Navarra ligt in het noord-westen van Spanje grenzend aan Baskenland en Frankrijk. De regio is grotendeels bergachtig door de Pyreneeën en heeft een oppervlakte van 10.390 km² met als hoofdstad Pamplona. Navarra was vroeger voor 1512 een koninkrijk.

VLAG EN WAPEN VAN NAVARRA.

De vlag van Navarra heeft een rood veld met in het midden een afbeelding van het wapen van Navarra.
De vlag werd aangenomen op 10 augustus 1982.
Gedurende het bewind van de dictator Franco was het voeren van de vlag niet toegestaan.

Op het wapen schil in de zelfde kleuren als de vlag staat een symbool in gouden kettingen met in het midden een groen juweel. De afbeelding zou terug gaan naar de mythologie van het wapen in de15e eeuw. De oorsprong is te vinden in de Slag bij Las de Tolosa in 1212 met betrekking tot Sancho VII van Navarra, waar de cavalerie de ketenen van de slavendrijvers van de kalief braken en de smaragd vonden onder het prijsgoed. Het wapen is gedekt met een koninklijke kroon.


VLAG EN WAPEN VAN PAMPLONA.

De vlag van de stad Pamplona heeft een groen veld met in het midden de afbeelding van het wapen van de stad.
De groene vlag was er reeds in 1512, een witte en blauwe werd soms gebruikt in de 19e en 20e eeuw, maar in 1930 werd het weer officieel groen.


Het wapen van Pamplona werd in 1423 door Charles III, koning van Navarra aan de stad toegekend. Op een blauw schild een zilveren leeuw met rode tong en nagels en daarboven de kroon van Navarra. Rond het blauwe schild een rode band met de gouden ketting uit het wapen van Navarra.

VALENCIA (COMUNITAT VALENCIANA).

Valencia , ook het "Land van Valencia" genaamd ligt in het oosten aan de kustlijn van de Middellandse Zee. het heeft een oppervlakte van 23.255 km² en de hoofdstad is Valencia.
Het gebied staat bekend om de teelt van zuidvruchten.

VLAG EN WAPEN VAN VALENCIA.

 Aan de hijszijde heeft de vlag van Valencia een blauwe verticale baan met in het goud gestileerde afbeeldingen van druiven bladeren.
Gescheiden door een verticale rode baan versieringen die gescheiden zijn door witte bollen. De rest van de vlag heeft de kleuren van de Spaanse vlag.

Het embleem van Valencia wordt gevormd door de heraldiek van koning Peter de Geremonius, als representatief voor het voormalige koninkrijk Valencia.
Op een schild in de kleuren van de Spaanse vlag rust een gekroonde helm met een blauwe mantel met een wit kruis van Arista. Boven de kroon een gevleugelde draak in het goud welke is terug te voeren aan koning James I de Verovernaar.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VALENCIA.

De stad Valencia heeft dezelfde vlag als de regio.

Het wapen van Valencia toont het wapen van Jaume, als graaf van Barcelona en koning van Aragon. 
Het wapen van Valencia gaat terug naar de 13e eeuw. In die periode werd Valencia en de Balearen veroverd door koning Jaume I van Catalonië en Aragon.
 De unieke gekroonde letters L naast het schild werden toegekend door koning Jaume, daar de stad tot twee keer loyaal was gebleven aan de koning. Toen op 9 oktober 1238 Jaume de stad veroverde op de Moren zou een vleermuis op zijn wapen zijn geland, wat als een goed voorteken werd beschouwd. Het gebied is rijk aan vleermuizen vanwege de fruitteelt. Zo werd de vleermuis boven de gravenkroon aan het wapen toegevoegd.
Onder het wapen twee lauriertakken als symbool van overwinning.

Note: In Spanje heeft vrijwel iedere oude stad of zelfs een dorp, met een beetje geschiedenis een eigen vlag of wapen embleem, waarvan men vaak de oorsprong niet meer terug kan vinden, daar deze vlaggen in het dictatoriale tijdperk van generaal Franco niet gevoerd mochten worden, zo ook de wapenemblemen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten