dinsdag 16 april 2019

DUITSLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


LAND VAN SAKSEN, GERMANEN, 

    BIER EN BOCK WORST. (3)





BESTUURLIJKE INDELING VAN DUITSLAND.


VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE DEELSTATEN. (3)

RIJNLAND-PALTS (RHEINLAND-PFALZ).

De deelstaat grenst in het noorden aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het oosten aan deelstaat Hessen, in zuidoosten aan deelstaat Baden-Württenburg, in het zuidwesten aan Frankrijk en de deelstaat Saarland en in het westen aan Luxemburg. Door de deelstaat stroomt de rivier de Rijn en Moesel.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 19.853,44 km² en de hoofdstad is Mainz.

VLAG EN WAPEN VAN RIJNLAND-PALTS.

 De vlag is gebaseerd op de Duitse vlag met drie horizontale banen, zwart-rood-geel. In het linker boven kanton staat het wapen van de deelstaat afgebeeld.

Het wapen van de deelstaat is in drieën verdeeld, met in het linker deel Een rood kruis op een wit veld, het wapen van de stad Trier; in het rechter deel op een rood veld een zilveren wiel, het wapen van de stad Mainz en in het middelste deel op een zwart veld een gouden leeuw met rode tong, nagels en kroon, het wapen van Palts.
De oorsprong van de wapens komen van: de aartsbisschop en prins Keurvorst van Trier; de aartsbisschop en de prins keurvorst van Mainz; en de prins Keurvorst van Palts.

VLAG EN WAPEN VAN MAINZ.


Vlag en wapen van stad Mainz hebben de zelfde kleur en afbeelding. 
Op een rood veld twee zilveren karrenwielen verbonden door een kruis, wat oorspronkelijk het wapen embleem was van het aartsbisdom Mainz. Over de oorsprong van het wiel is niets bekend, buiten de verschillende lokale verhalen.


SAARLAND.

De deelstaat grenst grotendeels aan de deelstaat Rijnland-Palts en in het zuiden en westen aan Frankrijk. Het gebied was in de voorgaande eeuwen een strijdpunt tussen Frankrijk en Duitsland.
Het ontstond in 1920 door de Vrede van Versailles en stond 15 jaar onder het bestuur van de Volkenbond. In 1933 werd het door nasi-Duitsland ingenomen. Na de WO-II kreeg het gebied door het Saarverdrag van 27 oktober 1956 toestemming om zich bij Duitsland aan te sluiten.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 2.570 km² en de hoofdstad is Saarbrüken.

VLAG EN WAPEN VAN SAARLAND.


De vlag van Saarland is gebaseerd op de vlag van Duitsland: zwart-rood-geel.
In het midden van de vlag staat het wapen van Saarland afgebeeld. De vlag is zowel civiele vlag als dienstvlag.


Het wapen van Saarland heeft vier kwartieren: in het eerste kwartier op een blauw veld een zilveren gekroonde leeuw met rode tong tussen negen zilveren kruisjes. Het is het wapen van de prins van Nassau-Saarbrücken; in het tweede kwartier op een wit veld een rood kruis, het is het wapen van de prins-keizer, aartsbisschop van Trier. 
Het kruis is drie dimensionaal uitgevoerd; in het derde kwartier het wapen van het hertogdom Lotharingen, het toont op een geel veld in een schuine rode baan drie zilveren adelaars; In het vierde kwartier op een zwart veld een gouden leeuw met rode tong, nagels en kroon, het wapenschild van de keurvorst van Palts.


VLAG EN WAPEN VAN SAARBRÜCKEN.

Saarbrücken dankt haat naam aan de daar gelegen brug over de rivier de Saar.
De vlag heeft twee horizontale banen; boven blauw onder wit, met in het midden het wapen van de stad afgebeeld.

Het wapen van de stad werd toegekend in 1909 na de fusie van drie steden tot de huidige hoofdstad.
De zilveren leeuw op het blauwe veld is van Nassau-Saarbrücken, het graafschap waarvan de stad toen hoofdstad was. De roos linksboven op het witte veld is de roos van St. John en kwam reeds voor op zegels van Saarbrücken en St. Johann in 1462. In het rechter witte veld staan mijnwerkers gereedschappen afgebeeld uit het oude wapen van Malstatt-Burbach.


SAKSEN (SACHSEN).

De deelstaat Saksen ligt in het oosten van Duitsland grenzend aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan de deelstaat beieren, in het westen aan de deelstaten Thüringen en Saksen-Anhalt en in het noorden aan de deelstaat Brandenburg.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 18.338 km² en de hoofdstad is Dresden.


VLAG EN WAPEN VAN SAKSEN.

De vlag van Saksen heeft twee horizontale banen; boven wit onder groen. In de dienstvlag van Saksen staat het wapen centraal afgebeeld.
De huidige vlag werd aangenomen op 3 oktober 1990 na de val van de DDR.

Het wapen van Saksen heeft van boven naar beneden dwarsbalken in de kleuren zwart en geel, alle met gelijke breedte. Van linksboven naar rechtsonder loop een groene ruitkrans. De oorsprong van het wapen is uit de 13e eeuw van het hertogdom Saksen.


VLAG EN WAPEN VAN DRESDEN.

 De vlag van Dresden heeft twee horizontale banen; boven zwart onder geel. De kleuren komen uit het wapen van de stad.
In de vlag staat het wapen van de stad centraal afgebeeld.


Het wapen van Dresden verscheen het eerst op een zegel van de stad in 1309. Het wapen wordt verticaal in tweeën gedeeld; in het linker gedeelte op een geel veld een zwarte klimmende leeuw; in het rechter gedeelte drie gele en twee zwarte verticale banen. De leeuw vertegenwoordigd de markgraaf van Meissen en de verticale banen de Graaf van Landsberg, beide regerend de stad Dresden.


SAKSEN-ANHALT (SACHSEN-ANHALT).

De deelstaat ligt in het midden-oostelijke deel van Duitsland en wordt omringt door de deelstaten; Brandenburg, Saksen, Thüringen en Nedersaksen.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 20.447 km² en de hoofdstad is Maagdenburg.

VLAG EN WAPEN VAN SAKSEN-ANHALT.

De vlag van Saksen-Anhalt heeft twee horizontale banen; boven geel en onder zwart. De kleuren zijn afkomstig uit het wapen.
In de dienstvlag staat het wapen van de deelstaat centraal afgebeeld. 

Het wapen vertegenwoordigd de historische oorsprong van het gebied, gevormd uit de voormalige provincie van Pruisen, Saksen en de Duitse Vrijstaat Anhalt.
het bovenste deel van het wapen vertegenwoordigd het Pruisische Saksen en het onderste deel de Vrijstaat Anhalt.


VLAG EN WAPEN VAN MAAGDENBURG.

De vlag van de stad heeft twee horizontale banen; boven geel en onder zwart.
Centraal in de vlag staat het wapen van de stad afgebeeld.
De kleuren komen uit het wapen van de deelstaat.

Het wapen van de stad geeft weer op een wit veld een rode stadsmuur  (burg) met twee torens en geopende gele stadspoort met daarboven in het groen gekleed een jonge vrouw (maagd), met in haar rechterhand een groene krans vasthoudend. Het wapen werd officieel toegekend in 1938. De afbeelding van de maagd op de stadsmuur dateert uit 1244 van een stadszegel. In 1265 werd de groene krans aan de afbeelding toegevoegd. Of in deze burcht alleen maagden woonden is niet bekend!

SLEESWIJK-HOLSTEIN (SCHLESWIG-HOLSTEIN).

De deelstaat grenst in het noorden aan Denemarken, in het oosten aan de Oostzee en de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, in het zuiden aan Nedersaksen en Hamburg en in het westen aan de Noordzee. De deelstaat heeft een oppervlakte van 15.761,4 km² en de hoofdstad is Kiel.

VLAG EN WAPEN VAN SLEESWIJK-HOLSTEIN.

 De vlag van de deelstaat heeft drie horizontale banen in de kleuren; blauw-wit-rood en is sinds de 19 e eeuw het symbool van de staat. De dienstvlag heeft de zelfde kleur met centraal afgebeeld het wapen van de deelstaat.


Het wapen van de deelstaat wordt verticaal in tweeën gedeeld. Op de linkerhelft op een gele achtergrond staan twee leeuwen met rode tong en klauwen in het blauw. De leeuwen zijn afkomstig uit het wapen van Denemarken. In het rechterdeel op een rood veld staat in het wit een brandnetelblad afgebeeld, een oud symbool dat in gebruik was geweest bij de graven van Schauenburg en Holstein. Oorspronkelijk stonden de leeuwen andersom in het veld afgebeeld. Dit werd veranderd in opdracht van Otto von Bismark na de Tweede Sleeswijkoorlog, daar hij het onbeleefd vond dat de leeuwen hun achterzijde aan Holstein toonden. 
Het wapen mag alleen door overheidsinstanties worden gebruikt.

VLAG EN WAPEN VAN KIEL.

De vlag ven kiel en het wapen hebben de zelfde kleur en afbeelding.
Het wapen werd toegekend op 14 mei 1901.
Op een rood veld staat een brandnetelblad in het wit afgebeeld mei in het zwart een boot.
Kiel werd in 1242 een stad met stadsrechten en het wapen komt van de graven van Schaumberg met een zwart schip. Kiel was de hoofdstad van de graven van Holstein, afstammelingen van de graven van Schaumberg. In oude Hanze zegels kwam reeds dit schip voor. Het schip op het brandnetelblad verscheen pas in de 15e eeuw.

THÜRINGEN (FREISTAAT THÜRINGEN).

De deelstaat ligt in midden-oostelijke deel van Duitsland en wordt begrenst door de deelstaten in het noorden Nedersaksen en Saksen-Anhalt, in het oosten Saksen, in het zuiden Beieren en in  het westen Hessen.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 16.171 km² en de hoofdstad is Erfurt.

VLAG EN WAPEN VAN THÜRINGEN.

De vlag van Thüringen heeft twee horizontale banen; wit boven en rood onder. De kleuren komen uit het wapen van de deelstaat. De dienst vlag heeft de zelfde kleuren met centraal afgebeeld het wapen van de deelstaat.

Het wapen van Thüringen werd in 1990 geïntroduceerd en is gebaseerd op de "leeuw van Hessen"met toevoeging van acht horizontale banen rood en wit.
De gekroonde leeuw staat op een blauw veld en in omringt door acht zes puntige witte sterren, waarvan men uitgaat dat deze de acht historische delen van de staat vertegenwoordigen. Deze sterren komen niet voor in het oude wapen van de landgraven van Thüringen.

VLAG EN WAPEN VAN ERFURT.

De vlagen het wapen van Erfurt hebben beide een rood veld. Aan de hijszijde van de vlag staat in het wit een wagenwiel afgebeeld, dat een witte baan in het midden van de vlag onderbreekt.

In het wapen staat het wiel in het zilver afgebeeld en is afkomstig uit het wapen van de stad Mainz, waartoe de stad historische toebehoorde tot 1802. Op de oudste afbeeldingen van zegels heeft het wiel acht spaken, maar reeds in de middeleeuwen werd dat veranderd in zes spaken.


Note: Door de samenvoeging van de provincies en historische gebieden worden veel wapens niet meer getoond. Zo heeft ieder 'kreis" nog zijn eigen wapen en ook historische plaatsen, waar ook maar slechts een ruïne van een burcht of kasteel staat.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten