dinsdag 10 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THEW BIG FIVE'. SOWETO - JOHANNESBURG. (DEEL 27).


WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

         'THE BIG FIVE' (27)



SOWETO - JOHANNESBURG.


                                     (Een laatste zicht op de noordelijke Drakensbergen.)

Deze ochtend vroeger dan anders vertrokken uit ons hotel om naar Johannesburg te rijden om het township Soweto  te bezoeken op weg naar het vliegveld om Zuid-Afrika te verlaten.
We verlieten het gebied van de noordelijke Drakensbergen.
Misschien bizar om een township te gaan bezoeken, alhoewel het ons tweede township zou worden op onze reis.




Onderweg naar Soweto in Johannesburg, maakten we een stop om enig voedsel in te slaan om al rijdend als lunch te gebruiken.
Hier weer een apart nummerbord op een auto te zien. De naam erop 'The Platinum Provincie' gaf reden tot uitzoeken welke provincie dit was van Zuid-Afrika. Het is de provincie Noordwest, welke veen natuurlijke mineralen heeft en rijk is aan landbouwgebieden en producten. De bijnaam van de provincie is dan ook de 'Platinum Provincie' vanwege de hoge concentratie van Platina mijnen in 'the greater Rustenburg area'. Naast platinum wordt er ook gedolven naar goud, diamanten, graniet en andere natuurstenen en cement. De economie van de stad Rustenburg is nauw verbonden met de platina mijnbouw. De provincie grenst in het westen aan Botswana en aan de provincie Gauteng in het oosten. De rivier de Vaal loopt langs de provincie naar de zuid-oostelijke grens met de Vrijstaat.



De naam Soweto is ontstaan uit de eerste twee letters van de drie woorden SOuth WEstern TOwnschps. Door de lokale bevolking wordt het ook wel verklaard als 'So where to'.
Bekende figuren als Nelson Mandela, aartbisschop Desmond Tutu en Lucas Radebe hebben hier hun wortels.
(Twee beschilderde koeltorens van de mijnbouw domineren het eerste zicht op Soweto.)

De geschiedenis van de townships valt samen met het ontstaan van de apartheid in Zuid-Afrika.
De zwarte bevolking trok naar Johannesburg om te werken in de goudmijnen die daar ontstonden na 1886. Vanaf het begin werden deze mijnwerkers geplaatst in de buitenwijken en buitengebieden in het zuidwesten van Johannesburg. Uiteindelijk zou het ook  het gebied worden waar de strijd tegen de apartheid zou oplaaien door de Soweto-opstand.



( Het Mandela huis.)

Bij aankomst in  het township Soweto regende het pijpenstelen van de hemel. Voor hen die een bezoek wensten te brengen aan het Mandela huis aan de Ngakane Street, snelde een parkeerwachter tegemoet met een enorme tuinparasol als paraplu om de bezoekers droog naar de ingang te brengen.
Het bleef gedurende ons bezoek aan Soweto onafgebroken regenen. 
Na het Mandele huis brachten we een bezoek aan het Hector Pieterson Museum en Memorial.


In het museum, Hector Pieterson, maak je kennis via fotoafbeeldingen met de strijd tegen de apartheid en het over gewelddadige optreden van de toenmalige regering van Zuid-Afrika.

Een speciaal monument in het museum is een plaats, waar kleine stripjes steen liggen.
Op deze stripjes steen staan de namen van de kinderen die om het leven zijn gekomen door het gewelddadige optreden van de oproerpolitie.
Het is de foto die uiteindelijk de wereld overging, van het wegdragen van het lichaam, van de neergeschoten jongen Hector Pierson, waarnaar het museum is genoemd.
Deze foto deed de wereld schokken en luidde uiteindelijk het einde in van de toenmalige regering en de apartheid van Zuid-Afrika.
Het museum wordt door veel groepen jonge school gaande kinderen bezocht, die soms hun tranen de vrije loop laten.

Even buiten het museum ligt het ter herinnering aan Hector Pieterson.

De tekst zegt meer dan genoeg.


Buiten de beschilderde koeltorens kom je overal in Soweto muurschilderingen tegen.



Na ons bezoek aan Soweto, was het  tijd om naar O.R.Tambo Internationaal Airport van Johannesburg te gaan om onze thuis reis te aanvaarden met Etihad Airlines via Abu Dhabi naar Amsterdam.


     Zie vervolg: ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. TERUGBLIK. DEEL 28.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten