zondag 1 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. KWAZULLU - NATAL. DE ZULU'S (DEEL 14)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

          'THE BIG FIVE' (14)




                                  KWAZULLU - NATAL.


Het noordelijk deel van de provincie Kwazulu-Natal (KZN) wordt dikwijls aangeduid als Zululand.
Dit gebied, met zijn bijzondere sfeer, tal van mooie wildreservaten en een ogenschijnlijk eindeloze reeks ongerepte stranden is een geliefd reisdoel voor bezoekers met belangstelling voor de natuur en cultuur van zeer vriendelijke bevolking.
Het gebied strekt zich uit van Tugela Rivier tot de grens van Mozambique en van Vrijheid in het westen tot het Hluhluwe-Imfolozi Park in het oosten. Het grootste deel wordt ook wel Maputaland genoemd. De Zulu's vormen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika en nergens anders in het land komt een traditionele cultuur zo sterk naar voren als in deze streek.
In deze regio ligt het hart van legendarische koninkrijk Shaka Zulu. Hier liggen tal van slagvelden uit de tijd dat blanken en Zulu's met elkaar in oorlog waren.
In het noordoosten strekken zich de unieke wetlands van St. Lucia zich uit.


WAPEN VAN KWAZULU-NATAL.

Het wapen van Kwazulu-Natal werd officieel toegekend in 2004.
het duurde ruim 10 jaar eer het lokale parlement instemde met nieuwe wapens voor de provincie.
De zig-zag verdeling van het schild verwijst naar de Drakensbergen, die in de zomer groen zijn en in de winter met sneeuw zijn bedekt. De witte ster verwijst naar de geboorte van Christus en daarmee naar Natal, wat geboorte betekend, de naam die Vasco da Gama in 1479 aan de regio gaf.
Het schild wordt gedekt met de traditionele hut in de stijl van de Zulu-bijenkorf, die nog steeds wordt gebruikt in de landelijke gebieden. De assegaai en knobbelkerrie zijn traditionele symbolen van autoriteit en zijn achter het schild geplaatst. het schild is het traditionele Zulu-schild ook te zien in de vlag van het voormalige thuisland Kwazulu.
De schildragers; de leeuw is het traditionele Afrikaanse symbool voor koningen en heersers, de Gnoe komt voor uit het wapen van Natal.
Het moto onder het wapen 'Masisukume Sakhe'betekend 'Laten we opstaan en bouwen'.

KWAZULU.

KwaZulu is een voormalig thuisland in het oosten van Zuid-Afrika, ten zuiden van Swaziland en ten oosten van Lesotho. KwaZullu bestond uit een groot aantal enclaves in de voormalige provincie Natal.
De hoofdstad was Ulundi. KwaZulu was het thuisland van de Zulu's.
KwaZulu kreeg 'zelfbestuur' op 1 februari 1977. Op 27 april 1994 werd het, samen met de negen andere thuislanden, herenigd met Zuid-Afrika. De naam leeft nu voort als Kwazuluy-Natal.

                                     ZULULAND EN HAAR BEVOLKING.

WAPEN VAN ZULULAND.

Het is niet bekend wanneer het wapen officieel in gebruik werd genomen. De olifant staat symbool voor macht, de pot voor het traditionele handwerk, het tandwiel voor de industrie.
De schilddragers zijn lokale neushoornvogels, de twee hoorns onder het schild zijn Nguni-hoorns en symboliseren welvaart.
Achter het schild staan kruislings de traditionele wapens, de assegaai en de knobbelkerrie
Het schild wordt gedekt met een traditionele kuif, de Zulu-hoofdring met een zon tot hoop.
Onder het schild het moto 'Inqubekela Phambli Ngobuqotho', wat betekend 'Dienstverlening met integriteit'.

VLAG VAN ZULULAND.

De vlag heeft gelijkenis met de vlag van Kenia en Swaziland.
In deze vlaggen komt het traditionele schild voor met daarachter gekruist de traditionele wapens.
Het rode vlak staat symbool voor het bloed dat is vergoten in oorlogen.
Het wit voor de sneeuw op de Drakensbergen, het zwart voor de bevolking, het groen voor de natuur en het geel voor de delfstoffen.


DE ZULU BEVOLKING. 

De Zulu's, een trots volk, met een wereld beroemde krijsgeschiedenis en een sociale hiërachie die respect verdiend. Een volk dat ondanks alle moderne vooruitgang traditionele gewoonten in ere houdt. Nog steeds zie je in de huidige dorpen de oude rondavels staan. In veel souvenirs winkels kan men de uit vele kleine kraaltjes bestaande versieringen kopen en ook de uit terracotta vervaardigde potten en de fraai met de hand geweven manden en schalen uit grasvezels en palmbladeren.


Als men elkaar op straat of elders ontmoet dan zegt men "Sawubona" (hallo), waarop de ander antwoord met "Yebo", wat zo iets beteken als 'ik zie je'.

Ook hebben ze een aparte manier van iemand de hand te geven, wat op een zeer stevige manier gaat en waarbij de handpalmen van richting veranderen.
Het gaat meestal gepaard met veel spontaan gelach.





KRIJSHEER/KONING SHAKA. 

Een groot krijsheer/koning van de Zulu's was Shaka, welke tot heden nog steeds door de Zulu's wordt vereerd. Hij was het die het gebied van de Zulu's uitbreidde. Hij trainde zijn troepen op zeer harde manier tot een geweldige vecht machine.
Zijn strijders liepen op blote voeten ongeacht het terrein en stelden zich tegen de vijand op met veel vertoon. Met hun assegaai's sloegen ze hard op hun schilden, gamaakt van runderhuiden, en zongen mat sonore stemmen hun liederen en stapten zo hard op de grond, dat deze ervan trilde. Dit was alles om de vijand te imponeren.

Een van zijn grootste veldslagen was die tegen het Britse koloniale leger. 
Hierin gebruikte hij de zogenaamde "Stierenhoorn" tactiek.
Eerst plaatste hij zijn krijgers tegenover de Britten, waarna zijn achterhoede zich om het Britse leger verplaatste in de vorm van de horens van een stier en zo langzaam het leger van de vijand omsingelde, waarna hij genadeloog toesloeg zonder gevangen te maken. Dit werd verfilmd in de 'Slag in Isandlwana'.


DE WOONGEMEENSCHAP. 

Een woongemeenschap, zoals hier links, wordt een 'Umuzi' genoemd.
Centraal ligt de veestal en het geheel is omringt door doornige acacia struiken.
De umuzi heeft maar één ingang.
In een umuzi heerst ook een regel van leven en wonen voor de bevolking.
Hiervan na veel zoeken een afbeelding gevonden welke in het Duits is verklaart.


De grootste woning is voor de vrouw van het opperhoofd van de leefgemeenschap, het kan ook nog de grootmoeder zijn.
Zij speelt in het dagelijks leven een zeer grote rol.
De gehele gemeenschap is gebouwd rond de kraal, waarin de kalveren gescheiden leven van de overige koeien en runderen. Zelfs belangrijke voorvaderen werden in dit gedeelte begraven.
Rond de veekraal liggen de rondavels met direct naast naast de woning van de moeder die van het opperhoofd en zijn echtgenotes.
Jonge ongetrouwde vrouwen leven tezamen net als de jonge mannen. Getrouwde paren leven daarnaast. Gasten worden ontvangen in een afgedekte open ruimte. De oudste zoon van het opperhoofd is verantwoordelijk voor beveiliging van de ingang.
De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het bereiden van het eten en het brouwen van het lokale bier.
De jonge jongens zijn de hoeders van het vee als deze buiten de kraal gaat grazen. 

DE BOUW VAN DE WONINGEN.

Het geraamte van de woningen wordt opgetrokken uit buigzame takken welke met schorsvezels met elkaar worden verbonden.
Deze geraamten hebben soms een hoogte van drie meter.










Is het geraamte gereed dan begint men het van onder af aan te bekleden met lange grasstengels die ook weer vastgebonden worden met schorsvezels.
Laag voor laag worden deze aangebracht totdat de gehele koepel is bekleed. Om te voorkomen dat weer en wind vrij spel krijgen op de hut bedekking wordt het geheel bedekt door een net dat van touw is gemaakt.




De ingang ligt altijd met de opening naar het centrale deel van de umizi gelegen en wordt vaak gesierd met een runderschedel met horens.
De Zulu's houden van feesten, bierdrinken, lachen en dansen, waarbij zij sprongen maken van meters boven de grond.


     Zie vervolg: ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. SWAZILAND - ZULULAND. 
                                                                          DEEL 15.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten