WAYANG SPEL OP BALI.
De Balinezen hebben het wayang-kulit spel van de Javanen overgenomen en houden dit nog steeds in ere. Men bedient zich van de zelfde technieken om de poppen de maken en ze hebben ook de zelfde kenmerken als de poppen van Java.
De figuren zijn echter meer gedrongen en vaak realistischer dan de Javaanse. Zodoende zijn ze goed uit elkaar te houden.
De gunungan (berg) van Java is op Bali de kekajon; de boom. Hierbij is duidelijk een verschil tussen de twee voorstellingen. De Balinese 'boom' heeft de vorm van een geopende paraplu waarvan de baleinen naar binnen zijn gebogen. Op deze afbeelding staat geen poort afgebeeld, maar daarvoor in de plaats vaak twee in elkaar verstrengelde slangen. Ook is het vaak afhankelijk in welk deel van het eiland de 'boom' is gemaakt.
De voorstellingen worden op Bali bij iedere feestelijke gelegenheid gegeven en vormen een ware attractie voor de bevolking. Bepaalde rituele voorstellingen worden alleen in de voorhof van een tempel uitgevoerd.
Veel meer bekend bij de toeristen die Bali bezoeken is de wayang-topeng, waarbij de dansers maskers dragen. De maskers zijn uit hout gesneden en hebben een beweegbare onderkaak.
Maar ook de combinatie van de wayang-topeng en de wayang-wong komt men op Bali tegen in uitvoeringen.
Een zeer bekend voorbeeld van deze combinatie hiervan is de uitvoering van de Barong-dans. Deze dans is vooral bij de touristen populair om te bekijken, maar ook bij de Balinezen zelf, want bij ieder feest verschijnt wel de Barong.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten