dinsdag 14 februari 2012

EXOTISCHE KRUIDEN. (Deel 2)





EXOTISCHE KRUIDEN. (2)



KRUIDNAGEL.


De kruidnagel is in zijn geheel gedroogd te verkrijgen, gemalen en als kruidnagelolie. De kruidnagel komt oorspronkelijk van de Molukken en de Banda eilenden in Indonesië. Ook hier ontstond ten tijde van de VOC een strijd om het monopolie van dit produkt. Nu worden ze ook geoogst op de overige Indonesische eilanden met een tropisch zeeklimaat. Ook uit Maleisië, SAri Lanka, Madagaskar, Zanzibar, Pemba en Tanzania komen kruidnagels.


De kruidnagelboom welke negen tot 12 meter hoog kan worden groeid langzaam en kan pas na zes of acht jaar geoogst worden. Is de boom volwassen dan kan haar produktie wel honderd jaar meegaan. Het is een altijd groen blijvende bladboom die in de bloeitijd vol hangt met rossen felrode bloemknoppen die als ze bloeien en spinachtige witten bloem hebben.











Bij de kruidnagel gaat het niet om de vrucht, maar om de bloemknoppen. In deze knoppen is al duidelijk de vorm van de kruidnagel te herkennen. (Dit is dan waarschijnlijk ook de reden, dat veel mensen de sering de kruidnagelbloem noemen.)



De bloemknoppen worden geoogst als ze ongeveer anderhalve centimeter groot zijn en een groenroze kleur hebben. Dus zeer zeker voordat ze in bloei komen te staan.




Het plukken van deze knoppen wordt met de hand gedaan, waarna ze op matten of op een betonvloer worden uitgespreid om in de buitenlucht te drogen.

Het drogen duurt enige dagen, waarbij ze knoppen regelmatig worden omgeharkt zodat er lucht tussen kan komen om schimmel tegen te gaan. Na het drogen krijgen ze een donkerbruine kleur met een iets lichter kopje. Ze hebben dan ook gelijk hun karakteristieke sterke zoetige-, pikante- en vaak doordringende geur.








Kruidnagel heeft een medicinale werking. Zo werd het vroeger als een kwakzalver middel gebruikt tegen kiespijn. De olie wordt gebruikt tegen kalknagels. In Indonesië wordt de kruidnagel vermengt met sigarettentabak voor de productie van de sterk ruikende 'Kretek-sigaretten'. In Nederland kennen we de kruidnagelkoek, de Friese-kruidnagelkaas en de toevoeging ervan aan bepaalde likeuren.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten