donderdag 11 april 2024

BOXNOOT OF VISGIFNOOT.

 

EEN NOOT ALS EEN VIERKANT DOOSJE VAN EEN BOOM WAARVAN ALLES GIFTIG IS EN DE ZADEN DODELIJK ZIJN VOOR DE VISSEN.



Wandelend over de stranden  van de Indische Oceaan is het genieten van de zon, de geur van de zee en de warme wind.
Maar ook van dat wat de zee doet aanspoelen op de stranden, kokosnoten, grillige boomstronken en omhulsels van tropische zaden, vaak geconserveerd door het zoute zeewater.
Zo ook het  gedroogde omhulsel van de 'box nut', waarvan ik toen de naam nog niet kende en deze vond na het tegenkomen van de boom op het eiland Sri Lanka.

BOXNOOT OF VISGIFNOOT.

De boxnoot of visgifnoot is een vrucht van de Barringtonia asiatica boom afkomstig uit mangrovehabitats van de eilanden in de Indische Oceaan in het westen tot tropisch Azië en eilanden in de westelijke Stille Oceaan.
In sommige landen als Indis en Sri Lanka wordt de boom gekweekt voor decoratieve en schaduwdoeleinden langs de straten. De vrucht staat bekend als Box Fruit vanwege het opvallende doosvormige vorm.
De boom kan een hoogte bereiken van tussen de zeven en 25 meter. De bladeren zijn eirond uitlopen in een punt, 20-40 centimeter lang en 10 tot20 centimeter breed. De vrucht heeft een diameter van 8 tot 11 centimeter, waarbij een dikke sponsachtige vezelige laag het zaad  met een diameter van 4 tot 5 centimeter bedekt.


De vruchten ontstaan uit de knoppen tros welke prachtige witte bloesem heeft, dunne bloemdraden welke aan het einde lila van kleur zijn. Alle delen van de boom zijn giftig voor mens en dier, de actieve gifstoffen omvatten saponinen.

De vrucht wordt op dezelfde manier verspreid als een kokosnoot als deze van de boom valt en ib het zeewater terecht komt, door de zeestroming, en is waterbestendig en drijvend. De vrucht kan zo duizenden zeemijlen meegenomen worden en ergens weer op een strand aanspoelen. De vrucht kan tot vijftien jaar drijvend overleven. Spoelt de vrucht aan en wordt door regenwater doorweekt dan zullen de zaden ontkiemen.

Het was een van de eerste planten die Anak Krakatau koloniseerden toen dit eiland voor het eerste verscheen na de uitbarsting van de Krakatau.



VISGIFNOOT.

De zaden worden door vissers tot poeder vermalen en vermengt met het visaas. De vissen die dit opeten worden verdoofd of sterven zodat ze gemakkelijk gevangen kunnen worden. De vis wordt door het gif verstikt terwijl het te consumeren vlees onaangetast blijft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten