woensdag 27 november 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. JAIPUR-FATEHPUR SIKRI-AGRA. (DEEL 10)

              EEN TUSSEN STOP 

       EN VERDER EEN LANGE ZIT 

       OVER SLECHTE WEGEN. (10)

JAIPUR - FATHEPUR SIKRI - AGRA.



( Jaipur komt tot leven in de ochtend.)

Deze 5e november 2019 vertrokken we bijtijds uit Jaipur (2) om na een reisafstand van ruim 260 kilometer, met een tussen stop in Fathepur Sikri, over slechte wegen en door een landschap met hoofdzakelijk uitgestrekte landerijen, naar de stad Agra (3) te reizen, alwaar we één nacht zouden verblijven.











(Een oud getekende kaart van Fatehpur Sikri.)

Fatehpur Sikri (Stad van de overwinning) gelegen bij Sikri, is een stad en gemeente in het district Agra van de Indiase staat Uttar Pradesh.
Het was de hoofdstad van het Mogolrijk van 1571 tot 1585, en werd gebouwd door de Mogolheerser Akbar de Grote in een rotsachtig gebied op 37 kilometer van de stad Agra.
Omdat het een ceremoniële hoofdstad was, werd de stad nooit versterkt.
De stad werd gebouwd ter ere van de moslim soefti-heilige Salim Chishti. Akbar had nog geen troonopvolger, er werd een tweeling geboren, Hassan en Hoessein, maar die overleden op jonge leeftijd. maar Salim Chishti voorspelde dat hij nog drie zonen zou krijgen.




(Akbar de Grote.)

De voorspelling kwam inderdaad uit. De oudste zoon was prins Salim, de latere keizer Jahangir.
Als dank begon Akbar aan de bouw van Sikri, het dorpje vlak bij de plek waar de heilige voor zijn dood gewoond had in 1571. Akbar  liet er voor Salim Chishti een mooi mausoleum bouwen.
De twee andere zonen, Mura en Daniyal, stierven door hun alcohol verslaving eerder dan hun vader Akbar. In 1585, enkele jaren nadat Akbar er was gaan wonen, moest hij de stad wegens een tekort aan drinkwater alweer verlaten. In 1599 kwam zijn eerste zoon prins Salim, de latere keizer Jahangir, tegen hem in opstand. Akbar wist de opstand echter neer te slaan, maar deze deed geen goed aan de vader en zoon relatie. Daar Akbar geen ander zonen meer had om de macht aan over te dragen en een burgeroorlog te voorkomen, verzoende hij zich uiteindelijk met zijn zoon
Het gebouw met de graftombe van Salim Chishti  (1) hebben we helaas niet bezocht, maar bezochten wel het paleis van deze mogolheerser. 





We betreden het complex via de  Diwan-i-Aam (3), vanuit een grote voortuin die grotendeels ommuurd is met gebouwen, en betreden een ruime binnenplaats de Pachidihof, die zo genoemd is naar het mens-erger-je-niet-achtige spel dat de hofdames hier speelden.
Rechts op deze binnenplaats ligt het Divan-i-Khas (5) In dit gebouw werden privé-audiënties en debatten gehouden. De architectuur is een unieke mengelmoes van stijlen en religieuze motieven.



















(Links de Diwan-i-Khas en rechts de centrale zuil-as gesteund door bewerkte consoles, die geïnspireerd is op gebouwen in Gujarat.)


(Panch Mahal)

Dit open rood zandstenen paviljoen, genaamd Panch Mahal (2), van vijf etages kijkt uit over de Pachishof. Hier genoten de vrouwen en hun bedienden van de koele avondbries. Vroeger werd het geheel afgeschermd met zeer decoratieve schermen, die wellicht ontvreemd zijn nadat de stad werd verlaten. 






Het huis van de Turkse Sultane, Birbal's House (6), is gedekt met een natuurstenen dak dat de schijn geeft van dakpannen, is een zandstenen paviljoen en kijkt uit op Anoop Talao, een vijver die in verband wordt gebracht met Akbars befaamde hofmuzikant Tansen die, zo gaat het verhaal, olielampjes kon aansteken met zijn betoverende stem.





Achter het fraai prieel met een doorkijk over het binnenplein ligt een vrij rechthoekig gebouw Ankh Michauli, men vermoed dat dit de schatkamer van het paleis was. De stenen schoren zijn versierd met mythologische dierlijke wachters.  De naam betekend 'blindenmannetje'.





Het gebouw links van de vijver Khawabgah (9) ook wel de 'kamer der dromen' is het weelderige slaapvertrek van de keizer en heeft een ingenieuze ventilatie schacht naast het bed.













(Een van de fraaie vensters in het gebouw.)









De fraai bewerkte zuilen, plafond en wand in het paleis.)



Na een bezoek aan dit verlaten paleis vervolgen we onze weg naar Agra  passeerden de gebruikelijke lokale groente markten maakten een stop om van een goede lunch te genieten met het uitzicht over landerijen waar men aan het werk was.















Aangekomen in Agra checkten we in bij het Royale Regent hotel voor één nacht. Morgen dan de 'high-light' van India, de Taj Mahal bezichtigen.



 Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. AGRA, TAJ MAHAL- RODE FORT -                                                                   LUCKNOW. (DEEL 11)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten