maandag 11 februari 2019

PAPOEA-NIEUW-GUINEA EN BISMARCK-ARCHIPEL. EILANDEN EN VLAGGEN.

       NIET VERNOEMD 

   NAAR HET SLAGSCHIP, 

          MAAR NAAR EEN 

             STAATSMAN. 

BISMARCK-ARCHIPEL.

DE NAAM.

Tussen 1884 en 1914 behoorden deze eilanden-
archipel tot Duits-Nieuw-Guinea een koloniaal gebied van het Duitse Keizerrijk in Oceanië.
Tegenwoordig valt het onder het bestuur van Papoea-Nieuw-Guinea. 



De vlag (linksboven) van de toenmalige kolonie is een wit veld met in het linken kanton bovenin de vlag van het Duitse Keizerrijk. Rechtsonder in het kanton staat een zwarte leeuw afgebeeld een rood gekleurd voorwerp (?) verslindend. Het wapen (rechts) is gedekt met de Duitse Keizerlijke kroon. In het bovenste deel van het wapenschild staat op een gele achtergrond de Duitse adelaar afgebeeld in het onderste deel op een zwarte achtergrond een goudkleurige paradijsvogel.


Otto Eduard Leopold von Bismarck - Schönhausen, vanaf 1865 graaf, vanaf 1871 vorst van Bismarck, vanaf 1890 hertog zu Lauenburg, was een Duits 19e eeuws staatsman en een dominant figuur in de wereldgeschiedenis.
Als minister president, van 1862 tot 1890, hield hij toezicht op de Duitse een wording. In feite was hij de grondlegger van het Duitse Keizerrijk.

 (De verdeling van Nieuw-Guinea voor de Eerste Wereldoorlog tussen Nederland. Groot-Brittannië en het Duitse Keizerrijk.)
In de Tweede Wereldoorlog werd door de nazi-regering onder Adolf Hitler het prestige grootste slagschip van Duitsland vernoemd naar Otto van Bismarck.







(Kaartje van de Keizerlijke Duitse bezittingen in de Stille Oceaan.)

In 1914 bezette de Japanse Keizerlijke marine de Carrolinen, de Duitse Marianen en Marschalleilanden en nog dat zelfde jaar bezette Australië de rest van Duits-Nieuw-Guinea.
Na het einde van de WO-I kregen door het Verdrag van Versailles Japan en Australië als volkenbondmandatarissen het bestuur over de door hen in 1914 bezette gebieden.
Veel namen herinneren nog steeds aan de Duitse koloniale periode. Duits-Nieuw-Guinea kreeg de naam Papoea-Nieuw-Guinea onder het bestuur van de Bismack-archipel valt tegenwoordig.
De belangrijkeste eilanden van deze groep zijn: Nieuw-Brittannië, Nieuw-Ierland, Lavongai, de Sint-Matthiasgroep, de Admiraliteitseilenden met Manus en de Ninigo-eilanden.

PAPOEA-NIEUW-GUINEA.

 De vlag van Papoea-Nieuw-Guinea werd aangenomen op 1 juli 1971, vier jaar voordat het eiland onafhankelijk werd van Australië.
De vlag bestaat uit twee driehoeken: een zwarte driehoek staat met de punt naar de linkeronderhoek en een rode driehoek met de punt naar de rechterbovenhoek.
In de zwarte driehoek staan vijf witte sterren welke symbool staan voor het sterrenbeeld Zuiderkruis. In de rode driehoek sttat een oranjegeel silhouet van de Raggi's paradijsvogel.


Het embleem van Paoea-Nieuw-Guinea werd ook in 1971 in gebruik genomen. Het bestaat uit een afbeelding van de Raggi's paradijsvogel, een speer en een inheemse trommel de kundu.



VLAGGEN PROVINCIES EN EILANDEN.


   PAPOEA-NIEUW-GUINEA TELT 18 PROVINCIES, EEN AUTONOOM GEBIED EN HET                                                             HOOFDSTEDELIJK DISTRICT.


CENTRALE PROVINCIE.

De Centrale Provincie van Papoea-Nieuw-Guinea ligt op het eiland zelf en heeft een oppervlakte van 29.500 km². De hoofdstad is Port Moresby.






VLAG.

De vlag wordt verdeeld in twee driehoeken: het blauwe deel met de punt naar linksonder en het rode deel met de punt naar rechtsboven.
Het silhouet in het zwart staat afgebeeld in het blauwe deel en staat symbool voor de traditionele 'Lakatoi-kano'. Het blauw staat symbool voor de zee.
In het rode deel, dat symbool staat voor de grond van het gebied staat een grote witte ster welke de provincie symboliseert en vijf kleinere witte sterren welke symbool staan voor de vijf districten.


CHIMBU.

Chimbu is een provincie gelegen in de hoger gelegen berggebieden van Papoea-Nieuw-Guinea. Het heeft een oppervlakte van 6100 km² en de hoofdstad is Kundiawa.
In deze provincie ligt de hoogste berg van het eiland Mount Wilhelm (4509 m).  De provincie wordt bewoond door twee etnische groepen de Kuman en de Cimbu. Een belangrijke landbouwproductie is die van ecologisch geteelde koffie.

VLAG.


De vlag wordt schuin in tweeën gedeeld van linksboven naar rechtsonder door een brede groene baan. De baan scheidt een zwarte driehoek met de punt naar linksonder en een rode driehoek met de punt naar rechtsboven.
In het zwarte deel staat het sterrenbeeld Zuiderkruis in het wit afgebeeld en in het rode deel de Paradijsvogel.
In de groene baan staan twee speren afgebeeld in het rood, welke de symbool staan voor leiderschap.
Zij kruisen een koffietak in het geel en een witte ketting die symbool staat voor eenheid.



EASTREN HIGHLANDS.

De Eastern Highlands ligt in het berggebied van het eiland en heeft een oppervlakte van 11.200 km². De hoofdstad is Goroka.
De provincie is onderverdeeld in zes districten
Het is een zeer moeilijk toegankelijk gebied afgewisseld met vruchtbare valleien. In de valleien zij koffie- en tabaksplantages.
Pas in 1930 maakte de bevolking, door Australische goudzoekers, kennis met de Westerse wereld. Pas in 1950 werd er een weg aangelegd naar het gebied.
De hoogste berg is Mount Michael (3750 m).

VLAG.

De vlag wordt schuin in tweeën gedeeld, van linksonder naar rechtsboven.
Het rode deel met de punt naar linksboven en het groene deel met de punt naar rechtsonder.
Centraal staat een grote gele ster met in het midden een legendarische eenbenige man genaamd Nokondi met in zijn hand een koffietak met vruchten.
De overige gele sterren staan symbool voor de zes districten van de provincie.


EAST NEW BRITTAIN.

East New Brittain is het oostelijke deel van het eiland New Brittain gelegen in de Bismarck-Archipel. 
Dit deel heeft een oppervlakte van 15.500 km² en de hoofdstad is Kokopo sinds 1994.
East New Brittain omvat ook het nabij gelegen eiland Duke of York en de gelijknamige eilandengroep van 13 eilanden.
De oude hoofdstad Raboul werd in 1994 grotendeel weggevaagd bij een vulkanische eruptie.

VLAG.

Een schuine groene baan, van rechtsonder naar linksboven,deelt de vlag in twee delen.
Het zwarte deel met de punt naar rechtsboven en het roodbruine deel met de punt naar linksonder.
In het zwarte deel staan vier witte sterren voor de vier districten.
Centraal in de vlag een traditionele geldschaal met een cirkel die de traditionele maskers van Tolai (Dukduk) en Baining-dansers omringt.
(Het zwarte deel wordt ook vaak als zeer donkerblauw vermeld.)


EAST SEPIK.

East Sepik is een provincie in de Momase regio van het eiland Papua-Nieuw-Guinea.
Het gebied heeft een oppervlakte van 42.800 km² en de hoofdstad is Wewak.



VLAG.

De vlag van East Sepik wordt schuin in tweeën gedeeld van linksboven naar rechtsonder. De rode driehoek staat met de punt naar rechtsboven en de groene met de punt naar linksonder.
In de rode deel staat in het geel de paradijsvogel afgebeeld die da nationale vlag vertegenwoordigd. In het groede deel staat een 'tanbaran' huis afgebeeld, symbool voor de heuvels en vlakten, een krokodil als symbool voor de riviermensen, kundu en garamut drums, speer en limoenpot als symbool voor de cultuur.

ENGA.

Enga is een provincie gelegen in het hoge bergland op het eiland.
Het heeft een oppervlakte van 12.800 km² en de hoofdstad is Wabag.

VLAG.

De vlag wordt schuin verdeeld in twee helften van linksboven naar rechtsonder. Het groene deel staat met de punt naar rechtsboven en het zwarte deel met de punt naar linksonder.
Het zwarte deel staat symbool voor de nationale vlag en het groene deel voor de vegetatie.
Centraal in de vlag staat de afbeelding van de orchidee Dendrobium engae, de provinciale bloem. 





GULF.

Gulf is een provincie in de zuidelijke regio van het eiland.
Het heeft een oppervlakte van 34.500 km² en de hoofdstad is Kerema.

VLAG.

De vlag van de Gulf provincie heeft een blauw veld. In het midden wordt een cirkel gevormd door twee krokodillen het nationaal dier in de provincie.
Het midden vlak is verdeeld in boven een rood en onder een zwart vlak. Boven een zeemeeuw en onder het sterrenbeeld Zuiderkruis.

MADANG.

Madang is een provincie in de Momase regio op het eiland.
Het heeft een oppervlakte van 29.000 km² en de hoofdstad is Madang.

VLAG.


De vlag van Madang heeft drie horizontale banen met in het linker boven kanton een witte rechthoek.
De kleuren zijn van boven naar beneden rood, geel en zwart.
In de gele baan zes sterren die symbool staan voor de zes districten. In het zwart-wit in het kanton een afbeelding van het gedenkteken voor de kustwachters uit de WO-II omringt door kokospalmtakken die symbool staan voor de landbouw en een spleetrommel voor de traditie.  

MANUS.

Manus is een eiland ten noorden van Papua-Nieuw-Guinea wat deel uitmaakt van de Admiraliteiseilanden, een groep van 18 eilanden.
Manus heeft een oppervlakte van 2100 km² maar is gelegen in een gebied van meer dan 222.00 km² water.
De hoofdstad is Lorengau.

VLAG.

 De vlag van Manus wordt schuin in tweeën gedeeld van linksboven naar rechtsonder.
Het bruine deel staat met de punt naar rechtsboven en het blauwe deel met de punt naar linksonder.
Het bruin e deel staat symbool voor het land en het blauwe deel voor de zee.
De vijf groene schelpen staan (Green Snails) symbool voor de vijf regio's.
Bijna centraal staat in de vlag, in het geel afgebeeld, de Manus Friarbird.




MILNE BAY.

Milne Bay is een provincie in het zuiden van het eiland met een oppervlakte van 14.000 km². De hoofdstad is Alotau en ligt op het hoofdeilend Nieuw-Guinea.
Het zeeoppervlak van de provincie bedraagt 252.990 km².
De eilandengroep de Louisiaden maakt deel uit van deze provincie.
In de provincie worden 48 verschillende talen gesproken.
Bestaansbronnen zijn het toerisme, olieplantages, cacao en kopra op kleine schaal en de winning van goud op het eiland Misima.


VLAG.

De vlag heeft twee gelijke verticale banen; groen en wit, zodat het overige deel een vierkant vormt, dat van linksboven naar rechtsonder schuin in tweeën wordt gedeeld. Het rode deel staat met de hoek naar rechtsboven en het blauwe deel met de hoek naar linksonder.
Het groen staat symbool voor de natuur, het wit voor de stranden. Het blauw van de driehoek staat symbool voor de zee en het rood voor de traditionele feesten.
De gele ster in rode deel is de Eastern Star en dient als gids voor de zeevarenden.

MOROBE.

Morobe is een provincie in de regio Momase en heeft een oppervlakte van 34.500 km².
De hoofdstad is Lae.

VLAG.

De vlag van Morobe heeft drie horizontale banen, waarvan de bovenst groene gelijk in breedte is als de onderste blauwe.
De middelste bredere baan is geel.
Het groen staat symbool voor de vegetatie, het geel voor de Markham Valley en het blauw voor de zee.
Centraal in de vlag een wit silhouet van de paradijsvogel die symbool staat voor het dierlijk leven, een gele met zwart kundu-trom voor de traditionele feesten en twee speren voor de traditionele oorlogsvoering.

NIEUW IERLAND.


 

                                                             





Nieuw Ierland is een eiland in de Bismarck-archipel en tevens een provincie van Papoea-Nieuw-Guinea.. Het eiland heeft een oppervlakte van 7.404 km², is 360 km lang en slechts 6 km breed op het smalste stuk. Het eiland was van 1885 tot 1914 een Duitse kolonie met de naam Neumecklenburg. Het eiland heeft de vorm van een oud geweer. Hoogste punt ligt op een hoogte van 2379 meter met steile hellingen. De hoofdstad, het administratieve centrum, is Kavieng.
De eerste Europeanen die het eiland bezochten waren de Nederlanders Jacob Le Maire en Corneliszoon Schouten.


VLAG.

De vlag heeft aan de hijszijde een blauwe baan welke 1/3 van de vlag is. In deze blauwe baan staat het sterrenbeeld Zuiderkruis in het wit afgebeeld als gids voor de zeevarenden. Het blauw staat symbool voor de zee.
IN het overige oranje deel staat centraal het silhouet afgebeeld van een vogel die alleen op het eiland wordt gevonden; de paradijsdrongo of de Bismarckdrongo.



NORTHERN OF ORO.

 Northern is een provincie die ook bekend staat onder de naam Oro.
Het heeft een oppervlakte van 22.800 km² en de hoofdstad is Popondetta.



VLAG.

Aan de hijszijde een gouden strook tapanan met rode en zwarte aftekeningen welke symbool staan voor de cultuur.
In het midden van het groene deel, symbool voor de vegetatie, een gele vlinder van Queen Alexandra als symbool voor het wild.







BOUGAINVILLE.













Bouganville is een autonoomgebied en behoort tot de Noordelijke Salomonseilanden.
Het eiland heeft een oppervlakte van 9.318 km², met een lengte van 204 km en een breedte van 64 km. De hoofdstad is Arawa.
Het eiland is genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Louis-Antoine de Bouganville.
De taal door de bevolking gesproken heeft het kortste alfabet met twaalf letters: a.e,g,i,k,o,p,r,s,t,u en v.
Op het eiland bevinden zich meerdere vulkanen: in het zuidwesten de Loloru, in het noordwesten de actieve Bagana met een hoogte van 1750 meter, meer centraal de Billy Mitchel, verder naar het noordwesten ligt de hoogste Mount Balbi met een hoogte van 2717 meter.


VLAG.

De vlag is donkerblauw wat symbool staat voor de Stille Oceaan. Centraal in de vlag een groene cirkel symbool voor de rijkdom van het eiland; de gekartelde witte schaal is traditioneel geld; het zwart staat symbool voor de huidkleur van de bewoners welke uniek is in het gebied van de Stille Oceaan.
De rood-witte hoed in het midden, de Upe, wordt gedragen door jonge mannen in de overgangsperiode van adolescentie tot mannelijkheid. De strepen op de hoed met rood in het midden staan symbool voor mannen en de strepen aan de zijkant (wit) voor vrouwen.
Op 15 juni 2019 is er een referendum over onafhankelijkheid.

SOUTHERN HIGHLANDS.

Dit is een provincie in de hooglanden van het eiland met een oppervlakte van 23.800 km² met als hoofdstad Mendi.
De zuidelijke hooglanden bestaan uit kalksteengebergten met enorme grotten. Het landschap heeft brede dalen en rivierlandschappen.
Dit gebied is onderdeel van de uitgedoofde vulkaan Mount Bosavi.
Pas in 1935 kwam de lokale bevolking in contact met de Westerse wereld.


VLAG.

De vlag wordt door een schuine zwarte baan van linksboven naar rechtsonder in tweeën gedeeld.
Het rode deel staat met de hoek naar rechtsboven en het groene deel met de hoek naar linksonder.
In de rode en groene deel staan zeven witte sterren die symbool staan voor de zeven districten.
Centraal in de zwarte baan een kasuariskop die de traditionele uitwisseling symboliseert en twee speren als symbool voor de verdediging.
Het groen en rood staan symbool voor de bijzondere betekenis van de slechts ten dele onderzochte flora en fauna.

WESTERN.

Western is een provincie in het zuidwesten van het eiland.
het heeft een oppervlakte van 99.300 km² en de hoofdstad is Daru.


VLAG.


De vlag heeft in het linkeronder kanton een zwarte driehoek met de punt naar linksonder. De rest van de vlag is rood dat een grens vormt rond een geel vierkant met het provinciale embleem, voorstellende een hoofddeksel met witte vleugelveren van de kraanvogel als symbool voor de eenheid; een boog met pijlen voor de traditie.
Links van het gele vierkant in het geel het silhouet van de paradijsvogel. In de zwarte driehoek in het wit het sterrenbeeld Zuiderkruis..

WESTERN HIGHLANDS.

Western Highlands in een provincie in de regio Highlands en het heeft een oppervlakte van 8500 km².
De hoofdstad is Mount Hagen  genoemd naar de berg met een hoogte van 1677 meter.


VLAG.

De vlag van de Western Highlands word van linksboven naar rechtsonder door een witte baan gescheiden.
De groene hoek staat met de punt naar rechtsboven en de zwarte hoek met de punt naar linksonder.
De witte baan staat symbool voor de vrede.
De groene driehoek voor de vegetatie en de zwarte voor de nationale vlag. De drie witte sterren voor de drie regio's.
In de groene driehoek bevindt zich het provinciaal embleem; een zwarte gekartelde cirkel rond het wit met daarin een masker met het silhouet van de paradijsvogel.
Daaronder een traditionele drum en twee speren.

WEST NEW BRITAIN.

West New Britain is deel van het eiland New Britain en het heeft een oppervlakte van 21.000 km² en de hoofdstad is Kimbe.
De belangrijkste bron van inkomen is de palmolie.



VLAG.

De vlag heeft een donkerblauw veld met in de linker boven kanton de afbeelding van de nationale vlag van Papoea-Nieuw-Guinea.
Het blauw staat symbool voor de zee. De schelp rechtsonder met witte, bruine en gouden kleur staat symbool voor de communicatie.





SANDAUN.

De provincie Sandaun (Tok Pisin voor sundown, zonsondergang) was voorheen bekend onder de naam West-Sepik en heeft een oppervlakte van 36.3000 km². Het gebied is onderverdeeld in zes districten.
De hoofdstad is Vanimo. De provincie grenst aan het Indonesische deel van het eiland met de naam Irian Jaya.
De bewoners bewonen hoofdzakelijk het kustgebied rond de plaats Aitape en het Torricelligebergte met een hoogte van 1650 meter.
Naast de 95 lokale talen, waaronder de Amto-Musantalen en het Tok Pisin wordt in Vanimo het Indonesische pidgin Bahasa gebruikt; een mengelmoes van de koloniale talen Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Portugees.

VLAG.

De vlag is gescheiden in een zwarte driehoek, linksboven en een rode driehoek rechtsonder.
In de rode driehoek het silhouet in het geel van de paradijsvogel. In de zwarte driehoek zes sterren in het wit voor de districten die zijn geplaatst boven een halve blauwe cirkel met gele stralen, het provinciale symbool, de ondergaande zon.






HELA .

De provincie Hela werd op 17 juni 2012 opgericht en is 10.498 km² groot. De hoofdstad is Tari.
De provincie bestaat uit drie districten: Komo-Magarima, Koroba-Kopiago en Tari-Pori.


VLAG.

De vlag van Hela heeft horizontale banen; een brede gele baan boven, een smalle witte baan, een groene baan, een smalle witte baan en onderaan een zwarte baan. De vlag werd toegekend op 14 januari 2013.
De vlag draagt rechts een rood silhouet van de paradijsvogel. In de zwarte baan de sterren uit de nationale vlag. Centraal in een blauwe cirkel een hoofd van een bewoner met een traditionele hoed.
Op de groene baan twee traditionele bijlen.



JIWAKA.

De provincie Jiwaka is gelegen in de Waghi Vallei en heeft een oppervlakte van 4.798 km². De hoofdstad is Kurumul.
Door de vallei stroomt de gelijknamige rivier. De provincie is in 2012 ontstaan en bestaat uit drie districten: Anglimp-South Waghi, Jimi en North Waghi.


VLAG.

De vlag wordt door een witte baan in tweeën gedeeld van linksboven naar rechtsonder. Het groene deel staat met de hoek naar rechtsboven en het gele deel met de hoek naar linksonder. 
In de groene driehoek staat in het geel het silhouet van de paradijsvogel.
In de gele driehoek een hoofdtooi de 'gerupeng, gedragen door de Jawika's bij traditionele feesten.
Onder de hoed de kundu drum en een speer.






NATIONAL CAPITAL DISTRICT.

Het National Capital District omvat het grootstedelijk gebied van Port Moresby en  is de hoofdstad van het land. Het heeft een oppervlakte van 240 km².
Als enige district valt het buiten de provinciale indeling van deze eilandenstaat.


VLAG.

De vlag heeft een geel veld met in een zwarte cirkel de tekst en afkorting in grote letters;
National Capital District Commission.
In het midden het silhouet van een traditioneel zeilvaartuig de vlerkprauw.












 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten