zaterdag 1 oktober 2016

GOLF VAN AKABA. WAT EN WAAR?


EEN POLITIEK OMSTREDEN

STUK VAARWATER.
GOLF VAN AKABA.

De Golf van Akaba staat via de Straat van Tiran in verbinding met de Rode Zee.
De golf heeft een maximale breedte van 14 mijl (24 km), een lengte van 100 mijl (160 km), een diepte van 1850 meter en is omsloten door de landen Egypte met de kust van de Sinaï woestijn, Israël in het uiterste noorden met de havenstad Eilath, Jordanië in het uiterste noorden met de havenstad Akaba en Saoedi-Arabië aan de oostelijke zijde.
De Golf dankt haar naam aan de in het noorden ervan gelegen havenstad Akaba maar wordt ook wel de Golf van Eilath genoemd door Israël.
De omliggende Arabische staten beschouwen de Golf van Akaba als behorende tot de Arabische historische wateren. Naar algemeen volkenrecht echter valt de Golf van Akaba onder het rechtsregime van de territoriale zee van de kuststaten.
Het Verdrag van Genève (29-04-1958) inzake de territoriale zee en de aansluitende zone geeft geen regels voor de meerstaatse baaien. Artikel 16 lid 4 van het genoemde Verdrag bepaalt dat het recht van onschuldige doorvaart door de territoriale zee niet belemmerd mag worden in zeestraten, die een deel van de volle zee verbinden met de territoriale zee van een ander land.
De Arabische landen hebben dit Verdrag echter niet geratificeerd. Bovendien is het de vraag of, gezien de nog steeds bestaande politieke spanningen in het Midden-Oosten, voor de Golf van Akaba oorlogsrecht of vredesrecht geldt.

POLITIEK.

Op 22 mei 1967 werd door Nasser, de toenmalige president van Egypte, de afsluiting van de ||Golf van Akaba afgekondigd voor zover het betreft Israëlische schepen en vreemde schepen met bestemming de havenstad Eilath. Deze sluiting was een aanleiding tot de zes-daagse oorlog tussen Israël en de Arabische staten welke van 5 tot 11 juni 1967 plaats vond.
Israël veroverde de gehele Sinaï en de eilanden Tiran en Sinafir in de Straat van Tiran.

ECONOMISCH.

Na het sluiten van vrede tussen Israël en Egypte kreeg de laatste de Sinaï weer terug en de eilanden Tiran en Sinafir.
Op de kust van dit deel van de Golf van Akaba verrezen al snel uitgebreide vakantie resorts zoals Taba, Taba heights, Nuweiba, Dahab en Sharm el-Sheikh, welke een grote bron van inkomen werden voor de Egyptische economie.
De Golf van Akaba welke rijk is aan vis is voor duikers een waar paradijs.
Voor Israël was de vrije doorvaart van groot belang daar al de vracht uit het Verre-Oosten alleen het land kon bereiken door een vaart om Kaap de Goede Hoop en door de Middellandse Zee naar de havenstad Haifa en Tel Aviv.
Voor Jordanië was de vaart op haar enigste zeehaven Akaba van groot belang, daar anders goederen aangevoerd diende te worden overland uit Saoedi-Arabië en Syrië. Tevens was de haven van Akaba een belangrijke doorvoerhaven voor goederen in het noorden van Saoedi-Arabië.
Eilath is tegenwoordig een vrijhaven waar veel inwoners uit Jordanië en Saoedi-Arabië belasting vrije artikelen inkopen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten