woensdag 26 juni 2013

"SHABAB OMAN". SAIL DEN HELDER 2013. (DEEL 2)

"SHABAB OMAN".


De driemastbarkentijn "Shabab Oman", wat betekend "Jeugd van Oman", van het sultanaat Oman wordt beschouwd als een belangrijk ambassadeur en is een weerspiegeling van Omans oude maritieme historie.
Het houten schip staat bekend als het oudste- en grootste zeilschip dat nog actief is.
Het werd in 1971 in Schotland gebouwd en bestaat uit Schots eiken en Uraguayaanse Pine.
Het schip heeft een lengte van 52,4 mtr., breedte van 8,5 mtr. en een diepte van 4,6 mtr. Het totale zeiloppervlakte bedraagt 1020 m² meter.
Het schip dient als trainingsschip en wordt bemand door jonge trainees van de militaire eenheden van de sultan. Er is ruimte voor 24 opvarenden.

Het boegbeeld moet de Omaanse marinier Ahned bin Majed voorstellen die Vasco da Gama hielp bij het ontdekken van Afrika en India.

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat we de "Shabab Oman" hebben mogen ontvangen op een van de Sail evenementen in Nederland.
De regering van Oman heeft een nieuw en groter schip in bestelling bij een Nederlandse scheepsbouwer.


CLIPPER "ORCHID".In navolging van de bouw van twee succesvolle Clippers, de Stad Amsterdam en de Brazilliaanse  Cisne Branco, hebben Dykstra Naval Architects en Damen Shipyards een nieuwe versie van het volschip ontwikkeld. Dit in opdracht van het sultanaat Oman.

De nieuwe Clipper meet 86 meter en zal worden ingezet als opleidingsschip voor de marine van Oman. Aan boord is plaats voor in totaal 94 bemanningsleden.


( Impressie van de Orchid.)

De kiel is reeds gelegd bij Damen Shipyard en de oplevering zal in de zomer van 2014 geschieden.
Verwacht wordt dat het een snel schip zal zijn dat voorin de vloot van de Tall Ships Race zal eindigen.
Uiteraard hopen we het nieuwe schip in 2015 te mogen verwelkomen tijdens  Sail Amsterdam en het fraaie stukje Nederlandse scheepsbouw te kunnen bewonderen. Wensen het schip en bemanning bij voorbaat een behouden vaart toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten