maandag 5 december 2011

VOORJAAR IN DECEMBER: DE CAMELIA.

VOORJAAR IN DECEMBER.


DE CAMALIA.

Het is vandaag 5 december 2011 en perioden met zon worden afgewisseld met regenbuien bij een temperatuur van 4,8 C. en een wind uit het westen met stoten van 27 km. per uur. Maar de natuur is volledig van slag, want achter in de tuin staat de witte- en de rode Camelia in bloei. Helaas zullen als het gaat vriezen de bloemknoppen kapot gaan en zullen er in het voorjaar geen bloemen aan de plant zitten.
DE CAMELIA.

De Camelia (Camellia japonica) wordt ook wel de 'Japanse roos' genoemd, maar de oorsprong ervan ligt in China waar nog steeds nieuwe soorten van dit geslacht worden ontdekt. Intussen zijn er meer dan 300 soorten bekend.

De Camelia is een groen blijvende plant en groeit van nature in het midden en zuiden van China en grote delen van Japan, Vietnam en het Oosten van Azië. De meesten planten die we hier kennen zijn gekweekt en daarvan zijn er reeds 2000 soorten van in de omloop.

Vooral in België is de cultuur van Camelia's belangrijk. Het is dan ook een stukje geschiedenis hoe deze plant daar is terecht gekomen. Het was tijdens de afscheiding van België en Nederland in 1830, dat een schip in de haven van Antwerpen bleef liggen met aan boord een verzameling Camelia-soorten uit Japan, samengesteld door een zekere Philipp Franz von Siebold, nu bekend als de Masayoshi-camellia's. Deze lading was oorspronkelijk bestemd voor de Hortus Botanicus in Leiden. Uiteindelijk kwam de lading in de plantentuin van de Universiteit van Leuven terecht.
Wij kennen de Camelia als struik- en boomvorm. Ook als kamerplant. Veel Camelia soorten hebben zelfs geen bloem, maar wel een fraai schors of blad. Van de Camellia sinensis worden de bladeren gedroogd om thee van te trekken en een andere soort, de Camellia oleifera, is bekend door de olie die uit de zaden wordt geperst. Deze olie wordt in de keuken gebruikt, maar is ook een grondmiddel voor cosmetica producten. De meest voorkomende kleuren van de bloemen zijn rood, roze of wit, maar ook enkele die brons-geel van kleur zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten