HET VEREDELEN VAN ZADEN
OM 'INTEELT'
TE VOORKOMEN.
PAPRIKA ZADEN VEREDELEN OP BALI.
Als eerste speelt het klimaat een grote rol; geen hoge stookkosten om de kassen voor dit experiment te verwarmen. geen hoge kosten voor de arbeidskrachten voor het intensieve werk, en de goedkope grondstoffen voor de teelt.
Waarom het veredelen? Dit om een sterker soort te creëren en inteelt te voorkomen, dat ziektes met zich meebrengt, dus een slechte oogst.
In de oude caldera van de nog actieve vulkaan Batur op Bali, ligt het Baturmeer. Het is gelegen in het onderdistrict Kintamani, in de gelijknamige provincie. Het meer ligt ten westen van de actieve vulkaan Gunung Batur. Het meer heeft een lengte van7 kilometer, een breedte van 2,5 kilometer en een gemiddelde diepte van 60 meter. Het meer wordt gevoed door vulkanische bronnen en kleine riviertjes. Deze caldera is tussen de 23670 en 28500 jaar oud.
Het toenmalige bedrijf, leverancier van tomaatjes, sla-soorten en tuinkruiden, was in die tijd groot leverancier in paprika's.
Veranderingen in de markt, kosten en import van dure zaden uit Nederland deden het bedrijf veranderen, tot een veredelingsbedrijf voor paprika zaden uit Nederland.
Het regenwater wordt afgevoerd van de daken door een afvoerbuis, die dit water weer loost in een verzamelgoot die uitloopt in een water opslag reservoir. Dit opgeslagen regenwater wordt gebruikt bij de druppelbevloeiing van de gewassen in de kassen. Het regenwater is van betere kwaliteit dan het water uit het meer, waarin door de vulkanische bronnen veel zwavel in zit.
Een paprika is man en vrouw tegelijk.
In feite kunnen de bloemen van de paprika zichzelf bestuiven, dus het stuifmeel, het mannelijke element, en de stamper het vrouwelijke element van de de plant zitten in de zelfde bloem.
Ze kunnen wel geholpen worden bij vermeerdering door insecten in de kassen, maar die hoeven niet van plant naar plant te vliegen. Maar bij zelfbestuiving zou je een soort 'inteelt' krijgen en dus een zwakker ras.
Bij het verdelingsproces spreken we voor het gemak van een mannelijke plant, je zou ook kunnen spreken van een donor en ontvanger.
WAT IS ER NODIG VOOR WE GAAN VEREDELEN.
1 - Op de eerste plaats moeten de kassen volledig schoon zijn van planten resten die er liggen af te sterven en waarin insecten kunnen broeden. Daar bij het verdelingsproces geen insecten worden gebruikt.
2 - Het vangen van de toch aanwezige insecten wordt gedaan door het spannen van blauwe draden en blauwe ronde schijven die zijn ingesmeerd met een lokkende kleefstof.
3 - In de kas worden een soort van lange dammetjes aangelegd, waarop later de teelpotten komen te staan. De ruimte tussen de dammetjes is een looppad voor het personeel.
4 - Bij de ingang van de kas wordt een bak met vloeibare desinfectievloeistof geplaatst, waar men bij het betreden het schoeisel moet reinigen.
DE GRONDSTOF VOOR DE PLANTEN.
Grondstof voor de teelt van de paprikaplanten is het gebrande kaf van de rijst, wat overblijft na de oogst en het schoonmaken van de rijstkorrel.
Dit kaf wordt voor het gebruik eerst uitgerookt, waardoor het daarin afwezige ongewenste ongedierte dood gaat. Het kaf krijgt hierdoor een bruine kleur. Met het gerookte kaf worden de poly-back's gevuld waarin de planten worden geteeld en kunnen groeien.
DE ZADEN.
De zaden welke worden gebruikt om de paprika te veredelen worden gezaaid in kleine potjes zonder bodem in een soort van kleine couveuse kas. Eenmaal groot genoeg worden ze overgepoot met potje en al in de grotere poly-back's, welke zijn gevuld met het gerookte rijstkaf. Het bevloeien van de planten gaat met een druppel systeem, waarin tevens voedingstoffen zitten.
HET VEREDELINGSPROCES.
Nadat de planten zijn volgroeid en zij bloemen en vruchten gaan dragen, kan het veredelen plaats gaan vinden. Bij dit door de hand gedane proces is er slechts één vrouw die dit doet, en het recht heeft om deze kas waarin het gebeurd te betreden. Zij mag na haar werk ook niet in andere kassen komen. Ook andere personen mogen de kas niet betreden.
De volgroeide planten dragen bloemen en vruchten en om de bloemen is het te doen. In dit veredelingsproces gebruiken we even voor het gemak de 'mannelijke plant' en de 'vrouwelijke plant'.
We nemen een bloem van de mannelijke plant (links) en bevruchten met de hand meerdere bloemen van de vrouwelijke plant (rechts).
Om duidelijkheid te houden merkt men de mannelijke plant met een gekleurd draadje en met een zelfde kleur de vrouwelijke plant.
Tevens geeft de kleur de datum aan in de administratie, waarop de veredeling heeft plaats gevonden. Zo kan de mannelijke plant meerdere vrouwelijke planten bevruchten, maar ook de vrouwelijke plant kan als mannelijke plant fungeren. Het is een zeer intensief proces, waarbij dit met zo'n vijfhonderd planten wordt gedaan.
Zodoende zijn er draadjes nodig in alle kleuren van de regenboog om het proces te merken.
Deze nieuwe zaden gaan 24 uur in een temperatuur gecontroleerde droogoven.
Na het drogen worden de zaden door de vrouwen met de hand gecontroleerd en de slechte verwijderd.
De goede zaden worden hierna opgeslagen in de zadenkast, met de juiste droog- en vochtigheid.
Na dit gehele veredelingsproces worden de veredelde zaden weer naar Nederland geëxporteerd, vanwaar ze hun weg vinden over de hele wereld.
HERGEBRUIK.
Het gerookte kaf van de rijst, dat is gebruikt voor de paprika teelt, vindt zijn weg weer terug naar de rijstvelden, waar het wordt gebruikt als bemesting van het land, dus een ware recycling.
Het vruchtvlees van de paprika's wat overblijf na het verwijderen van de zaden vindt zijn weg naar de pizza-restaurants, daar het een product is dat makkelijk ingevroren kan worden.
Het bedrijf is heden opzoek naar een vervanging van de poly-back's, daar dit kutstof niet recycelbaar is.
EEN PAPRIKA FABEL.
Zo gaat er het verhaal, dat de 'mannelijke paprika' aan de onderzijde vier bobbels heeft, en de 'vrouwelijke' drie.
Nonsens; een paprika is man en vrouw tegelijkertijd. Maar hoe zit het dan met die bobbels.
Dit worden door de experts 'drielobbige' en 'vierlobbige' paprika's genoemd. Eigenlijk moeten ze allemaal vierlobbig zijn, maar bij de drielobbige met drie bobbels, is er een andere vruchtzetting geweest.
Ook is er tussen deze paprika's geen smaakverschil.
In Groot Brittannië is veel vraag naar de vierlobbige paprika, niet vanwege de smaak, maar het feit dat ze daar veel gevulde paprika uit de oven eten, en die paprika met vierbobbels rechtop blijft staan.
\
Geen opmerkingen:
Een reactie posten