LEVEN, DOOD EN MYTHES.
DEEL 2.
EEN GORDEL VAN VULKANEN.
VULKANEN VAN NOORD TOT ZUID.
IMUN.
Imun of Dolok Imun is een kleine dacitische en rhyolitische lavakegel met een hoogte van 1.800 meter, gelegen op 20 kilometer ten zuiden van het Toba-meer en 6 kilometer ten noorden van de stad Situmeang, in het regentschap Noord-Tapanuli, Noord-Sumatra.
Dolok Imun is een heuvel waarvan wordt aangenomen dat het het cenmtrale oorsprongsgebied is voor de afstammelingen van koning Naipospos. In de Batak-taal kan ook dolok worden geïnterpreteerd als een piek, heuvel of berg.
Imun is begroeid met bossen en omringt door dorpsnederzettingen aan de voet.
Volgens de legende die zich ontwikkelde in de Batak-gemeenschap, nadat Tuan Sorbadibanua's afstammelingen van zijn vrouw Sibasopaet, namelijk de koningin van Sumba, koning van Sumba en koning van Naipospos gescheiden waren, ging koning Naipospos naar Bahalbatu, verhuisde toen en vestigde zich en opende het eerste dorp Dolok Imun. De koning van Naipospos is de verenigde voorouder van de zeven clans die afstammen van Naipospos. Er wordt aangenomen dat de zonen en dochters van de koning zijn geboren en getogen in Dolok Imun.
SIBUALBUALI.
Sibualbuali is een stratovulkaan met een hoogte van 1.819 meter en is gelegen in het regentschap Zuid-Tapanuli, Noord-Sumatra.
De vulkaan waarvan de laatste uitbarsting niet bekend is, heeft twee solfatara-velden (fumarolen) op de oostelijke flank.
Er is een rhyolitisch - dacitische lavakopel uitgebarsten uit de Toru-Asik breuklijn.
Laatste datum van uitbarsting is niet bekend.
STRATOVULKAAN.
Een stratovulkaan is een hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Stratovulkanen hebben relatief steile hellingen en worden gekenmerkt door regelmatig explosieve uitbarstingen.
De naam stratovulkaan is afgeleid van het Latijnse woord voor "laag"; stratum, meervoud strata.
A - aanvoer van magna. B - centrale vulkaanpijp. C - vulkanische kegel op de flank van de vulkaan.
D - lavastroom. E - sill. F - Pyroclastische afzettingen. G - krater met opvulling. H - oude pijp.
Stratovulkanen worden meestal gevormd boven subductiezones, als ketens of bogen langs de randen van tektonische platen waar oceanische kort onder continentale korst duikt.
LUBUKRAYA.
De vulkaan heeft een hoogte van 1.862 meter.
Het is een inactieve vulkaan, waarvan de laatste uitbarsting niet bekend is.
Er is geen vulkanische activiteit op het oppervlak van de berg, maar sporen van de uitbarsting verschijnen in de vorm van een gescheurde kraterwand die zich uitstrekt naar het zuidwesten.
SORIKMARAPI.
Sorikmarapi is een actieve stratovulkaan met een hoogte van 2.145 meter. De vulkaan maakt deel uit van het National perk Batang Gadis, gelegen in het regentschap Mandailing Natal in Noord-Sumatra.
De krater van de vulkaan heeft een diameter van 600 meter en in de krater ligt een meer.
De vulkaan kwam voor het laatst tot uitbarsting in 1986. De eerste geregistreerde eruptie was in 1879, en latere in 1892, 1893, 1817 en 1970.
TALAKMAU.
Talakmau ook bekend als Talamau of Ophir is een complexe vulkaan in West-Sumatra ten westen van de stad Lubuksikaping.
De vulkaan heeft een hoogte van 2.919 meter. De datum van de laatste eruptie is niet bekend.
COMPLEXE VULKAAN.
Dergelijke vulkanen ontstaan door veranderingen in hun uitbarstingskarakteristieken of meer door aanwezigheid van meerdere openingen in de aardkost in het gebied.
Stratovulkanen kunnen complexe vulkanen vormen, doordat ze een andere vulkaan kunnen overlappen door explosieve uitbarstingen, lavastromen, pyroclastische stromen en door herhaaldelijke uitbarstingen, waardoor meerdere toppen en openingen ontstaan.
Hoewel het een ongewone vulkaanvorm is, komt de complexe vulkaan zeer veel voor in de wereld en in de geologische geschiedenis.
SARIK-GAJAH.
De eerste kegel, een andesitisch / basalt begroeide kegel. De andere is een andesic- dacitische kegel, 10 kilometer zuidwesten van de eerste en bevat lavastroom.
Het gehele complex heeft een hoogte van 2271 meter.
Er is nooit een uitbarstingsgeschiedenis geregistreerd van dit vulkanische complex.
MERAPI.
De vulkaan met een hoogte van 2891,3 meter is de actiefste vulkaan van West-Sumatra.
De laatste uitbarsting van de vulkaan was op 5 augustus 2004.
De naam betekend 'Vuurberg'.
Er zijn in Indonesië meerdere vulkanen met een soort gelijke naam, zoals de vulkaan Gunung Merapi bij de stad Jogjakarta op Java.
TANDIKAT & SINGGALAN.
Het is een stratovulkaan met een hoogte van 2.438 meter en vormt een tweelingvulkaan met de Singgalang, die ten noordoosten ligt van de Tandikat. De stad Padang Panjang ligt aan de voet van deze vulkaan op 7,5 kilometer afstand.
Laatste eruptie was in 1924.
De vulkaan Singgalang gezien vanuit de Sianok canyon, in het Minangkabaus Gunang Singgalang, is een vulkaan met een hoogte van 2877 meter gelegen in de buurt van de steden Bukittingi en Padang Panjang. Van deze vulkaan is geen uitbarsting gedocumenteerd. In de caldera van de vulkaan ligt een meer, dat geheel omringt is door bosachtige begroeiing.
TALANG.
Gunung Talang, ook bekend onder de namen Sakasi en Sulasi is een actieve stratovulkaan in het regentschap Solok. op 35 kilometer van de stad Padang, op West-Sumatra.
De vulkaan heeft een hoogte van 2597 meter en heeft twee kratermeren. Het grootste van de twee is het Talangmeer, in het Indonesisch Danau Talang. De vulkaan vormt met de uitgedoofde vulkaan Pasar Arbaa een tweeling vulkaan.
Tussen 1833 en 1968 hebben er acht uitbarstingen plaats gevonden. Bij de laatste kleine uitbarsting op 11 april 2005 moesten er meer dan 25.000 mensen worden geëvacueerd uit het gebied.
In 2006 werd de alarmfase van de vulkaan verhoogd wegens verhoogde activiteit.
KERINCI.
Kerinci, in het Indonesisch Gunung Kerinci, ook wel Gunung Kerenci, Gadang, Berapi Kurinci, Korinci of Puncak Indrapura is de hoogste berg op het eiland Sumatra en de hoogste vulkaan, met 3.805 meter, van Indonesië. Het is de op vierna hoogste vulkaan van de wereld.
De vulkaan maakt deel uit van het Barisangebergte en ligt 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Padang in het regentschap Zuid-Solok, West-Sumatra.
De vulkaan is het meest opvallende kenmerk van het gebied van Kerenci Seblat National Park, de thuisbasis van verschillende bedreigde diersoorten, waaronder de Sumatraanse tijger.
Op de kegelflanken van de vulkaan groeien pijnbomen die 2.400 tot 3.300 meter hoogte groeien, een gebied van 13 kilometer breed en 25 kilometer lang, in de noord-zuid richting. Op de top ligt een diepe 600 meter brede krater, vaal gedeeltelijk gevuld door een klein kratermeer gelegen aan de noordoostkant van de krater bodem. De laatste uitbarsting van de vulkaan was op 22 juni 2004.
SUMBIMG.
Deze srtatovulkaan heeft een gecompliceerd topgebied met verschillende kraters en een 180 meter lang kratermeer.
Warmwaterbronnen komen voor op de zuidwestelijke flank van de vulkaan.
In de historie van de vulkaan hebben er slechts twee uitbarstingen plaats gevonden, een in 1909 en de andere in 1921.
KUNYIT.
Mount Kunyit, in het Indonesisch Gunung Kunyit, "Turmeric Mountain"; ook bekend onder de naam Bukit Sulptur, is een fumarolische stratovulkaan bij Talang Kemuning Village in het Gunung Raya Disitrict, Kerinci Regency, Jambi, West-Sumatra.
De top bevat twee kraters; het bovenste is een krater meer. De vulkaan in in de krater met het meer dicht begroeid met vegetatie. De fumarolen vormen fraaie creaties.
FUMAROLE.
Een fumarole, in het Latijn: Fumus wat rook betekend, is een opening in de aardkorst in de nabijheid van vulkanen of in een vulkanisch actief gebied, waar warme tot zeer hete gassen en dampen uit ontsnappen.
Dewze gassen of dampen bestaan voornamelijk uit waterdamp en kooldioxide, maar er kunnen ook giftige bij zitten zoals waterstofchloride, waterstof-fluoride of waterstofsulfide.
Fumaroles die zwavelgas uitstoten, worden solfatara genoemd, wat is afgeleid van het Italiaanse woord solfo, zwavel.
Voorwaarden voor het bestaan ban fumarolen is de aanvoer van water. Dit kan zowel van neerslag afkomstig zijn die snel door de, in het algemeen poreuze, grond verdwijnt als van een ondergrondse aanvoer. In het water kunnen allerlei stoffen oplossen, en na verhitting van dat water zoekt het zich een weg omhoog. Bovendien is de oververhitte stoom met de opgeloste gassen in staat om onderweg chemische reacties met mineralen die hij tegen komt aan te gaan, waardoor er met name zwavelhoudende producten ontstaan.
Fumarolen kunnen decennia of eeuwen aanhouden als ze boven een aanhoudende warmtebron staan, of binnen enkele weken of maanden verdwijnen als ze zich op de top van een jonge, snel afkoelede vulkanische afzetting bevinden.
BELIRANG-BERITI.
Het vulkanische complex met een hoogte van 1.958 meter, bevat een 1,2 kilometer brede vulkanische krater.
De vulkaan is gelegen in een dunbevolkt gebied in Zuid-Sumatra.
Op de top bevindt zich een 600 meter breed kratermeer.
In de zuidwestelijke flank bevindt zich een kleiner kratermeer, Tologo Kecil.
Datum van laatste uitbarsting is niet bekend.
KABA.
De Kaba is een stratovulkaan met een hoogte van 1940 meter, en gelegen in Zuid-Sumatra, in de regentschappen Rejang Lebong en Kepahiang, in de provincie Bengkulu.
De Kaba vormt samen met de Hitam een tweelingvulkaan.
Op de top heeft de Kaba een langwerpig kratercomplex waarin zich drie grote kraters bevinden, waarvan een met een meer.
De Kaba is een actieve vulkaan die in de 19e en 29e eeuw verschillende freatische erupties heeft gehad, veelal met een waarde van 2 in de vulkanische-explosiviteitsindex.
De eerste uitbarsting dateert uit 1833 en de laatste was in augustus 2000.
DEMPO.
Rond de top zijn zeven kraters te vinden. Aan de noordwestkant van het kratercomplex bevindt zich een 400 meter breed meer.
Activiteit was aanwezig in 2009 en de meest recentelijke op 31 mei 2022. Op die laatste datum deed om 01.54 lokale tijd zich een kleine freatische explosie voor, waardoor kleine pyroclastische stromen een paar honderd meter langs de noordwestelijke helling naar beneden stroomden. Buiten schade aan de vulkaan, was er geen schade aan het omringede landschap en geen gewonden en doden onder de burgerbevolking.
Zie vervolg: LEVEN TUSSEN VULKANEN. SUMATRA - INDONESIË. (DEEL 3)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten