vrijdag 25 juni 2021

INDICATEUR TOESTEL.

 


 

OM HET MOTOR VERMOGEN

   PER CILINDER TE BEPALEN.





INDICATEUR TOESTEL.

 Een indicateur toestel is een instrument, waarmede het verloop van de druk, bijvoorbeeld in de verbrandingsruimte van een dieselmotor, kan worden geregistreerd en vastgelegd in een indicateurdiagram.

INDICATEUR TOESTEL.

 1. trommeldrager.
 2. cilinder.
 3. wartelmoer.
 4. zuiger.
 5. zuigerstang.
 6. veerkapje. 
 7. kogeldruklager.
 8. veer. 
 9. hefboomstelsel (parallel-geleiding voor 10).
10. hefboom voor schrijfstift 19.
11. stelschroef. 
12. aanslag. 
13. papiertrommel.
14. papierklemmen. 
15. trommelas.
16. geleiderol.
17. vleugelmoer.
18. trommeldeksel.
19. schrijfstift.




WERKING.

Alvorens het indicateurtoestel te plaatsen op de indicateurkraan, welke zich op het cilinderdeksel van de cilinder bevindt, wordt de kraan geopend om deze schoon te blazen.
Het toestel bestaat uit een kleine verwisselbare cilinder, waarin zich eveneens verwisselbaar en passend geslepen, met een veer belast zuigertje op en neer kan bewegen. De ruimte onder het zuigertje kan in verbinding worden gebracht met de verbrandingsruimte, waarvan de gasdruk moet worden gemeten en door het verstellen van een indicateurkraan of -klep (in de tekening niet weergegeven) ook met de buitenlucht.
De beweging van het zuigertje wordt door een arm met schrijfstift vergroot getekend op een speciale papierstrook, die om een metalen trommel is geslagen. Deze trommel kan worden gedraaid, waarbij een zich in de trommel bevindende veer min of meer wordt gespannen. De geleiding van de schrijfarm is zo, dat de schrijfstift bij verplaatsing van het zuigertje een rechtlijnige, verticale beweging beweging heeft. 
Wanneer de trommel stilstaat en de indicateurzuiger zich verplaatst, schrijft de stift op het papier een verticale lijn. Wanneer de zuiger (en dus de stift) stilstaat en men de trommel ronddraait, ontstaat er een horizontale rechte lijn. Bewegen stift en trommel zich gelijktijdig, dan ontstaat er een meestal gebogen lijn, die schuin omhoog of schuin omlaag loopt.
De trommel met papierstrook laat men door een van de bewegende delen van de machine ongeveer 3/4 omwenteling heen- en terugdraaien en wel zo, dat de trommel en motorzuiger tegelijk in de uiterste stand komen. Wordt de ruimte onder de indicateurzuiger met de verbrandingsruimte in verbinding gebracht, dan is de verplaatsing van de indicateurzuiger en op groter schaal van de schrijfstift, voor een bepaald zuigeroppervlak en voor een bepaalde veerspanning alleen afhankelijk van de gasdruk die in de verbrandingsruimte heerst, zodat de verticale verplaatsing van de stift de gasdruk op een zekere schaal weergeeft.

INDICATEURDIAGRAM.

Het indicateurdiagram, ook wel pv-diagram genoemd, waarin met behulp van een indicateurtoestel het verloop van de druk in een arbeidscilinder kan worden afgelezen gedurende de gehele cyclus. 
Verticaal wordt de druk aangegeven, terwijl de horizontale tijdbasis wordt afgeleid van de zuigerslag.
men kan hiermee het verloop van de compressie en expansie bestuderen.
Door planimetreren kan men de gemiddelde  geïndiceerde druk bepalen.

Afbeelding rechts van boven naar beneden: 

normaal diagram; 90 graden verschoven diagram; verschoven diagram (handgetrokken); handgetrokken verschoven diagram (rachts).
Pc. gemiddelde compressie druk (brandstof afgezet);
Pmax. gemiddelde maximum verbrandingsdruk.


INDICATEURVERMOGEN.

Indicateurvermogen is verbrandingswarmte die inwendig in een motor of stoommachine in arbeid wordt omgezet, uitgedrukt in indicateur paardekrachten (ipk's). Door middel van een indicateur worden de drukveranderingen in een cilinder tijdens de arbeidsslag op een horizontaal heen en weer bewegende papierstrook opgetekend, waardoor het indicateur-diagram ontstaat.
Door middel van een planimeter kan men het oppervlak van het diagram, dat een gesloten figuur  vormt, bepalen. De berekende gemiddelde hoogte geeft met gebruikmaking van de veerschaal de gemiddelde geïndiceerde druk (p.mi.) in de cilinder , dus ook op de zuiger, weer.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten