dinsdag 20 augustus 2019

THAILAND-NOORDOOST. VLAGGEN EN EMBLEMEN. (DEEL 3)

             EEN LAND VOL CULTUUR, 

          VRIENDELIJKE BEVOLKING,

                    EN DAT NOOIT 

        EEN KOLONIE IS GEWEEST. (3)



THAILAND.

                           PROVINCIES, VLAG EN EMBLEEM NOORDOOST-THAILAND.

1. Amnat Charoen.
2. Buriram.
3. Chaiyaphum.
4. Kalasin.
5. Khon Kaen.
6. Loei.
7. Maha Sarakham.
8. Mukdahan.
9. Nakhon Phanom.
10. Nakhon Ratchasima.
11. Nongbua Lamphu.
12. Nong Khai.
13. Roi Et.
14. Sakhon Nakhon.
15. Sisaket.
16. Surin.
17. Ubon Ratchathani.
18. Udon Thani.
19. Yasothon.
                                                      20. Bueng Kan.


(1) AMNAT CHAROEN.

De provincie Amnat Charoen ligt in Noordoost-Thailand en grenst aan Laos.
De provincie heeft een oppervlakte van 3161,3 km² en de hoofdstad is Amnat Charoen.  In rangvolgorde is het 60e provincie van Thailand.
De provincie wordt ook wel Isaan genoemd en ligt in de Mekong vallei.



De vlag van de provincie heeft een paars veld met in het midden het embleem van de provincie afgebeeld. Aan de voet van het beeld een witte garoeda. Onderin het embleem de naam van de provincie.


het embleem van de provincie toont een afbeelding van Boeddha genaamd Phra Mongkol Ming Muang. Dit is een 20 meter hoog standbeeld, ook bekend als Phra Yai (Grote Boeddha) en staat in de heilige stad Amnat Charoen.
De provinciale boom is de Hopea ferrea.
Het motto van de provincie is: "Phra Mongkhon, zeven stroomgebieden, heilige grotten, Phra Lao, prachtige eilanden en bergen, kostbare zijde en religieuze mensen". 


(2) BURIRAM.

De provincie Buriram ligt in het noordoosten van Thailand in een gebied dat ook wel Isaan wordt genoemd.
De provincie heeft een oppervlakte van 10.321,9 km² en grenst in het zuiden aan Cambodja. De provincie is 17e in de rangvolgorde van Thailand.
De provincie ligt aan de zuidkant van het Khorat plateau en er liggen verscheidene dode vulkanen



De vlag van Buriram heeft twee verticale banen in de kleuren paars en oranje.
In het midden van de vlag staat het embleem van de provincie afgebeeld met onder in het embleem de naam van de provincie.



Het embleem toont het Phanom Rung zandstenen kasteel in het Phanom Rung historisch park.
Op de voorgrond een tempel danseres.
De provinciale bloem is de Gele katoen boom (Cochlospermum regium) en de provinciale bloem is de roze regen (Cassia grandis)



(3) CHAIYAPHUM.

De provincie Chaiyaphum is gelegen in noordoosten van Thailand en heeft een oppervlakte van 12.778,3 km². Het is in rangvolgorde de 7e provincie van het land.
De hoofdstad in Chaiyaphum.
Door de provincie loopt het Phetchabun gebergte met een hoogte van 1.222 meter. Het oosten bestaat uit het Khorat-plateau.



De vlag van de provincie heeft drie horizontale banen in de kleuren bruin-oranje- bruin met centraal geplaatst het embleem van de provincie.
Onderin het embleem de naam van de provincie.

Het embleem van de provincie toont een veel kleurige vaandel.





(4) KALASIN.

De provincie Kalasin ligt in oosten van Noordoost-Thailand en heeft een oppervlakte van 6.946,7 km² en is de 29e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Kalasin.
De provincie is grotendeels heuvelachtig en staat bekend om de dinosaurusfossielen die er zijn gevonden.



De vlag van de provincie heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:3:1 met de kleuren groen-oranje-groen. In het midden is het zegel van de provincie geplaatst. Onderin het zegel de naam van de provincie.



Het embleem van de provincie toont een vijver met op de achtergrond het Phu Phan-gebergte dat de grens van de provincie vormt. Het water in de vijver is zwart, omdat de naam Kalisin "zwart water"betekend. De grote wolken en het water staan symbool voor de vruchtbaarheid van het land.
De provinciale bloem is de  zoete shorea ( Shorea roxburghii) en de provinciale boom is de Cassia garrettiana.



(5) KHON KAEN.

De provincie Khon Kaen ligt in het noordoosten van Thailand in een gebied dat ook wel Isaan wordt genoemd. Het heeft een oppervlakte van 10.886 km² en is de 15e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Khon Kaen.
De provincie ligt gedeeltelijk op het Khorat-plateau. Door de provincie stromen de rivieren de Chi en Phong.

De vlag van de provincie heeft een rood-bruin veld met in het midden het embleem van de provincie. Onder in het embleem de naam van de provincie.


Het embleem van de provincie toont een stupa van Phra That Kham Kaen, waar van wordt aangenomen dat deze overblijfselen van Boeddha bevat.
Aan elke zijde is een boom afgebeeld. De ene is een bayanboom (Ficus benghalesis), de andere een Gouden Doucheboom (Cassia fistula).
De Thaise naam van de gouden douche betekend 'ondersteuning bieden en een achteruitgang voorkomen".
Het is ook de provinciale boom en de roze bloem daarvan.



(6) LOEI.

De provincie Loei is gelegen in het noordoosten van Thailand in het gebied dat ook wel Isaan wordt genoemd. Het gebied heeft een oppervlakte van 11.424,6 km² en de de 14e provincie in de rangvolgorde.. De hoofdstad is Loei.
De provincie grenst in het noorden aan Laos.
De provincie is zeer bergachtig en de bekendste bergen zijn de Phu Kradueng en de Phu Ruea. Door de provincie stroomt de rivier de Loei.

De vlag van de provincie heeft een lichtblauw veld met centraal geplaatst het embleem van de provincie. Onder het embleem in het veld de naam van de provincie.


Het embleem toont de stupa in Phra That Si Song Rak, die in 1560 werd gebouwd door koning Maha Chakrapat van het Ayutthaya-koninkrijk en koning Chai Chetha van Lan Xang als een symbool van vriendschap tussen de twee koninkrijken.
De provinciale boom is de Khasi-den (Pinus kesiya).




(7) MAHA SARAKHAM.

De provincie Maha Sarakham ligt in Noordoost -Thailand en een gebied dat ook wel Isaan wordt genoemd.
De provincie heeft een oppervlakte van 5291,7 km² en is de 42e in de rangvolgorde. De hoofdstad is Maha Sarakham. In de hoofdstad liggen twee universiteiten. De provincie is vlak en is bedekt met rijstvelden op een hoogte van 130 tot 230 meter boven de zeespiegel.

De vlag ven de provincie heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:2:1 in de kleuren geel-bruin-geel. In het midden van de bruine baan staan het embleem van de provincie afgebeeld. Onder in het embleem de naam van de provincie. Boven de naam een kleine rode garuda.
De bruine kleur staat symbool voor karcht en doorzettingsvermogen van de bevolking  en de gele kleur staat symbool voor de gewaden van de boeddhistische monniken als bewijs van het geloof van de mensen

Het embleem toont een boom voor rijstvelden, symbool voor de rijkdom aan hulpbronnen in de provincie.
De provinciale boom is de tongboom (Albizia lebbeck), welk symbool in 1994 door koningin Sirikit aan de provincie werd toegekend. De provinciale bloem is de West-Indische jasmijn (Ixora).






(8) MUKDAHAN.

 De provincie Mukdahan ligt in Noordoost-Thailand en heeft een oppervlakte van 4339,8 km² en is de 52e in de rangvolgorde.  De hoofdstad is Mukdahan.
De provincie grenst in het oosten aan Laos gescheiden door de Mekong rivier, waarover ter plaatse een brug is geslagen.
De provincie is bedekt met dichte bossen op de Phu Phan-bergen.


De provinciale vlag heeft een paars veld met  behalve aan de hijszijde een dunne rode rand.
Centraal in de vlag staat het embleem van de provincie afgebeeld met daaronder op een goudgele baan de naam van de provincie.




Het embleem van de provincie toont tegen een witte wolk en blauwe hemel in het rood  het Prasart Song Sathit-paleis, waarin een opaal op een dienblad wordt weergegeven.
Achter het paleis de stroom van de Mekong-rivier en aan beide zijden de provinciale boom en bloem; de Ochna integerrima. 



(9) NAKHON PHANOM.

De provincie Nakhon Phanom ligt in het noordoosten van Thailand grenzend aan Laos en heeft een oppervlakte van 5.512,7 km². De provincie is de 39e in de rangvolgorde. De hoofdstad  is Nakhon Phamon. 
Tijdens de Vietnam-oorlog is in dit gebied zwaar gevochten tussen de Noord-Vietnamese opstandelingen en het Amerikaanse leger.

De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren rood en zwart. In het midden van de vlag staat het embleem van de provincie afgebeeld. Onderin het embleem de naam van de provincie.



Het embleem van de provincie toont de pagode van Phra That Phanom. Deze pagode werd oorspronkelijk gebouw in 535 v.Chr in Khmer-stijl. De pagode stortte in 1675 in en werd herbouwd in de Lao-stijl
De provinciale boom/bloem, is Fagraea fragrans. 







(10) NAKHON RATCHASIMA.

De provincie ligt aan de westkant van het Khorat-plateau in Noordoost-Thailand. Het gebied heeft een oppervlakte van 20.494 km² en is 1e in de rangvolgorde.
De hoofdstad is Nakhon Ratchasima.
In de 11e eeuw was dit reeds een belangrijk centrum van het Kher-rijk.




De van de provincie heeft een oranje veld met in het midden afgebeeld het embleem van de provincie.
Onderin het embleem staat de naam van de provincie




Het embleem van de provincie toont de vereerde heldin van Khorat, Thao Suranari. Haar echte naam is Khunying Mo en leefde van 1771 tot 1852.
De provinciale boom is de sathon (Millettia leucantha Kurz)







(11) NONGBUA LAMPHU.

De provincie Nongbua Lamphu ligt in het noorden van Noordoost-Thailand.  
De provincie heeft een oppervlakte van 3.859 km² en is 55e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Nong Bua Lam Phu.


De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarin centraal geplaatst het embleem van de provincie.
Onder het embleem op een paars lint de naam van de provincie.



Het embleem van de provincie toont koning Naresuan in een heiligdom. Dit heiligdom werd gebouwd om het bezoek van koning Naresuan aan de stad Nong Bua Lam Phu in 1574 te herdenken toen hij troepen verzamelde om het Birmese koninkrijk Yaungoo te bevechten. 
Achter het heiligdom een vijver met lotusbloemen.
De provinciale bloem is de lotusbloem (Nymphaea lotus) en de provinciale boom is de Siamese rozenhoutboom (Dalbergia cochinchinensis).



(12) NONG KHAI.

De provincie Nong Khai was de meest noordelijke provincie van het noordoostelijke deel van Thailand totdat de acht oostelijke districten werden afgesplitst om in 2011 de nieuwe provincie Bueng Kan te vormen.
De provincie grenzend in het noorden aan Laos, heeft een oppervlakte van 3.027 km² en is de 27e in rangvolgorde van het land. 
De hoofdstad is Nong Khai.

De vlag van de provincie heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:2:1 in de kleuren zwart-donkerrood-zwart met in het midden centraal het embleem van de provincie afgebeeld. Onderin het embleem de naam van de provincie onder een kleine rode garuda.



Het embleem van de provincie toont een waterpoel met op de overs de bamboeplant.
De bamboe staat symbool voor stabiliteit, glorie en continuïteit voor het vredige en vruchtbare land.
De provinciale boom is de tamalan of Birma pallisander (Dalbergia oliveri).


(13) ROI ET.

De naam 'Roi Et betekend letterlijk 'honderd en één. In  feite moet het aantal elf zijn, omdat de provincie is vernoemd naar de elf oude poorten gebouwd voor zijn elf vazallen.

De provincie is gelegen in het oostelijke deel van Noordoost-Thailand en heeft een oppervlakte van 8.299,4 km² en is daarmee de 23e in de rangvolgorden van het land. Het grootste deel van de provincie is bedekt met vlakten die op 130 tot 160 meter boven zeeniveau liggen en het overtollige water afvoeren via de Chi-rivier.

De vlag van de provincie heeft een geel veld met daarop centraal geplaatst het embleem in het rood afgebeeld. Onder in het embleem de naam van de provincie.


Het embleem van de provincie toont het heiligdom van de stadspijler, die in het kunstmatige meer Bueng Phalan Chai ligt.
De geest van het heiligdom Mahesak, wordt vereerd door de lokale bevolking.
De provinciale boom is de Lagerstroemia macrocarpa.   





(14) SAKHON NAKHON.

De provincie Sakhon Nakhon ligt in het noordoosten van Thailand en heeft een oppervlakte van 9.605,8 km² is de 19e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Sakhon Nakhon.
De provincie is gelegen op het Khora-plateau niet ver van de Mekong-rivier. Het in de provincie gelegen Nong Han-meer is het grootste natuurlijke meer van Noord-Thailand.



De vlag van de provincie heeft twee gelijke horizontale banen in donkerblauw en geel.
Onder in de gele baan staat de naam van de provincie in het blauw en daarboven is het embleem van de provincie afgebeeld in het oranje-geel.



Het embleem van de provincie toont de Phrathat Choeng Chum, een Laed-achtige chedi gebouwd tijdens de Ayutthaya-periode over een prang in Khmer-stijl heen.

De provincioale boom is de banaba of Queen's Crape Myrtle
(Lagerstroemia speciosa).




(15) SISAKET.

De provincie Sisaket ligt in het zuidoosten van Noordoost-Thailand.
De provincie heeft een oppervlakte van 8.840 km² en is de 21e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Sisaket.
De provincie ligt in de vallei van de rivier de Mun, een zijrivier van de Mekong en grenst in het zuiden aan Canbodja.



De vlag van de provincie heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren oranje en wit.
Onderin de witte baan onder het embleem staat in het oranje de naam van de provincie met daarboven het embleem van de provincie.

Het embleem toont de Prasat Hin Ban Samo, een Kher-tempel van ongeveer 1000 jaar oud, in het district Prang Ku.

De provinciale bloem en boom is het Witte Kaashout (Melodorum fruiticosum). De zes bladeren van de bloen staan symbool voor de zes oorspronkelijke districten van de provincie (tegenwoordig 22 districten).





(16) SURIN.

De provincie Surin ligt in het zuiden van Noordoost-Thailand grenzend aan Canbodja.
De provincie heeft een oppervlakte van 8.124,1 km² en de de 24e in rangvolgorde. De hoofdstad is Surin.
Het gebied kent een lange geschiedenis van verschillende krachtige koninkrijken: het Angkoriaanse Khmer-rijk, het Lao koninkrijk van Lan Xang en het Thaise koninkrijk Ayutthaya.

De vlag van de provincie heeft drie horizontale banen in de kleuren rood-geel-groen met centraal geplaatst het embleem van de provincie.
Onder in het embleem de naam van de provincie met daarboven een kleine groene garuda.






Het embleem van de provincie toont Indra zitten bovenop zijn witte olifant, Airvata, die is gebaseerd op het ontwerp dat is gevonden op een beroemde Khmer-tempel in de provincie.
In de provincie zijn zowel Khmer-tempels als olifanten te vinden. 
De provinciale boom en bloem is de gemeenschappelijke tembusu (Fagraea fragrans).



(17) UBON RATCHATHANI.

De provincie Ubon Ratchathani ligt in het zuidoosten van Noordoost-Thailand grenzend aan Laos en Cambodja. De provincie feet een oppervlakte van 15.744,85 km² en is de 5e in de rangvolgorde van het land.
Het gebied ligt in het Dângrêk-gebergte waar de drie landen Thailand, Laos en Cambodja samenkomen.  Het gebied staat bekend als de "Emerald Triangle", waarvan de kleur groen symbool staat voor de intacte moessonbossen in het gebied.

De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren roze en groen. In het bovenste roze deel staat in het groen een lotusbloem afgebeeld. In het onderste groede deel de naam van de provincie in het wit.




Het embleem van de provincie toont een lotusbloem en bladeren in een vijver. Dit verwijst naar de naam van de provincie, wat zich vertaalt naar 'koninklijke stad van de lotusbloem.
De provinciale bloem is de lotusbloem (Nymphaea lotus). De provinciale boom is de Yang-na (Dipterocarpus alatus).




(18) UBON THANI.

De provincie Ubon Thani ligt in het noordoosten van Noordoost-Thailand.
De provincie heeft een oppervlakte van 11.730 km² en de hoofdstad is Ubon Thaini. Het is de 11e provincie in de rangvolgorde van het land.
Het gebied kwam na een stammenstrijd in 1868 in handen van het koninkrijk Thailand. Maakte zich later weer los en trad uiteindelijk in 1932 weer toe tot het koninkrijk.
Ook tijden de Vietnam-oorlog speelde het gebied een grote rol.





De vlag van de provincie heeft een oranje veld met daarop centraal geplaatst het embleem van de provincie. Onderin het embleem de naam van de provincie.


Het embleem van de provincie toont een reus steunend op zijn wapen en komt uit de hindoeïstische mythologie, een verwijzing naar Thao Kuwana, de god van het noorden.

De provinciale boom is de Shorea obtusa en de provinciale bloem is de Butea Monosperma.



(19) YASOTHON.

De provincie Yasothon ligt in het noordoosten van Noordoost-Thailand en heeft een oppervlakte van 4161,6 km² en de 54e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Yasothon.
Het noordelijke deel van de provincie heeft vlaktes en heuvels, terwijl het zuidelijke deel het rivierland van de rivier de Chi is, met waterpoelen en moerassen.


De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren roze en lichtblauw met daarop centraal geplaatst het embleem van de provincie. Onderin het embleem de naam van de provincie.


Het embleem van de provincie toont twee mythische leeuwen, singh genaamd, tegenover de chedi Pra A-non, in de tempel Wat Maha That in de stad Yasothon.
Onderin het embleem staat een lotusbloem afgebeeld, daar dit de provinciale bloem is.
De provinciale boom is de Anissoptera costata.




(20) BUENG KAN.

De provincie Bueng Kan ligt in het noorden van Noordoost-Thailand grenzend aan Laos waar de Mekong-rivier de grens vormt.
De provincie heeft een oppervlakte van 4.305 km² en de 63e in de rangvolgorde van het land. Het is de 76e en nieuwste provincie van Thailand.

De vlag van de provincie heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:3:1 in de kleuren paars-wit-paars.
Centraal staat het embleem van de provincie afgebeeld met onderin het embleem de naam van de provincie.




Het embleem van de provincie toont de Phu Thok, een berg in Si Wilai district, een Isaan-taalnaam de die "Lonely Mountain" betekend.

De provinciale bloem en boom is Bauhinia sirindhorniae K. en SS Larsen.






Note: Het gebruik van de rangvolgorde slaat op het aantal vierkante kilometer van de provincie.


                   Zie vervolg: THAILAND-CENTRAAL. VLAGEN EN EMBLEMEN. (DEEL 4)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten