maandag 15 juli 2019

ENGELAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


        CONSERVATIEVEN, TRADITIES, 

                PUBS EN DRY GIN. (2)






ENGELAND.

VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN CEREMONIËLE GRAAFSCHAPPEN. (2)




















(8) GRAAFSCHAP CUMBRIA.

Het graafschap Cumbria is gelegen in de regio North West England aan de Ierse Zee en de grens met Schotland.
Het heeft een oppervlakte van 6766,59 km².
het graafschap is in 1974 ontstaan door de samenvoeging van de historische graafschappen Cumberland en Westmorland met delen van Yorkshire en Lancashire.
Cumbria is rijk aan natuurschoon en meren. Bronnen van inkomsten zijn de schapen teelt met de wolindustrie en de verschillende soorten mijnbouw.
In het graafschap zijn nog restanten te vinden van de 'Muur van Hadrianus'.


Het wapen van Cumbria werd officieel verleend op 10 oktober 1974.
In de groene rand om het wapen staan drie Parnassus-bloemen, die Comberland vertegenwoordigen, en drie witte rozen Voor Yorkshire en daarboven op  drie rode rozen voor Lancashire.
Het schild in het midden bestaat uit segmenten van blauw, wit, geel en groen gedeeld door golvende verticale lijnen en horizontale zigzaglijnen. Dit beeld het graafschap uit: blauw en wit voor de zee, blauw en geel (goud) voor de meren en de landbouw, groen en wit voor de bergen en meren, en groen en geel voor bergen en landbouw.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en groen-zilveren dekkleden. Boven op de helm een wrong met een muur en daarboven een kop van een ram uit het wapen van de stad Barrow-in-Furness, met aan zijn hals twee Parnassus-bloemen uit het voormalige Cumberland.
Schilddragers zijn: Links een geketende rode stier, een legendarisch beest uit het wapen van Cumberland, en rechts een rode draak een verwijzing naar de rode Draken van Apple door het provincie stadje Westmorland. Het geheel staat op een grijze bakstenen muur met twee rode banen met daaronder op een lint het motto: "Ad Montes Oculos Levavi" ("Ik zal mijn ogen opheffen naar de heuvels").


(9) GRAAFSCHAP DERBYSHIRE.

                                                         
Het graafschap Derbyshire inclusief Derby is gelegen in de regio East Midlands en heeft een oppervlakte van 2546,75 km². De hoofdstad is Matlock.
Het gebied is rijk aan grafheuvels van een bewoning van 200.000 jaar geleden.

De vlag heeft een lichtblauw veld met daarop een groen kruis met een smalle witte rand. In het midden van het groene kruis staat een Tudor-roos afgebeeld. Het wapen werd toegekend op 17 september 1937. De schilddragers en de kuif werden pas later toegekend.
Het wapen toont in de onderste helft op een gouden veld een Tudor-roos in een rode cirkel met zaadjes. In de bovenste helft staan op een zwart veld drie hertenkoppen afgebeeld. De roos is overgenomen van het eeuwenoude embleem en de hertenkoppen zijn afkomstig van de Cavendish wapens met toestemming van de hertog van Derbyshire. het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rood-gouden dekkleden. Boven op de helm een muurkroon met daarboven een zwarte draak met halsband en een pikhouweel in zijn poot symboliseert de stichting van het graafschap door de Denen, mannen van drakenschepen. De pikhouweel staat symbool voor de mijnbouw en de technische ontwikkeling in het graafschap.
Schildragers zijn een hert en een ram die beide een Tudor-roos om hun nek dragen. Het hert wordt geassocieerd met de Deense stichters van het graafschap en het schaap werd geïntroduceerd in het Nieuwe Stenen Tijdperk. Zij vormden de basis van de landbouw en de bijkomende industrie van wol en leder.
Onder het wapen het motto: "Bene Consulendo". ("Door goed advies").


(10) GRAAFSCHAP DEVON.

Het graafschap Devon is inclusief Plymouth en Torbay.
Het graafschap is gelegen in de regio South West England en het heeft een oppervlakte van 6564,26 km².
De hoofdstad is Exeter, dat tevens de hoofdstad en bisdom is van de Anglcaanse Kerk.
De vlag heeft een donkergroen veld met daarop een wit kruis met een dunne zwarte rand.

Het wapen werd officieel verleend op 11 oktober 1925. Kuif en schilddragers op 6 maart 1962. Onder in het wapen op een wit veld staat een gekroonde rode leeuw van Richard, graaf van Cornwall en koning van de Romeinen. De kroon staat voor de koninklijke afkomst. Boven in het wapen twee witte golvende banen en een wit zeilschip op een blauwe achtergrond wat symbool staat voor de maritieme erfenis en met name het schip van Sir Francis Drake.  Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rood-witte dekkleden, daarboven een marinekroon voor de lange associatie van de Koninklijke Marine met Devon. Hierboven de kop van een pony met bloeiende lavendel in zijn bek. Dit vertegenwoordigd Dartmoor, waar nog veel wilde pony's rondzwerven. Schilddragers zijn: links een stier als symbool voor de landbouw en rechts een een sinister zeepaard met leeuwenkop als symbool voor de zee.                                                            

 Op een groene grond met moto: "Auxlio Divino" ("Door goddelijke hulp").

(11) GRAAFSCHAP DORSET.


Het graafschap Dorset is inclusief Bournemouth en Poole.
Het heeft een oppervlakte van 2541,73 km² en is gelegen in de regio South West England.
Het gebied staat bekend om zijn kustgebied, de Jurassic Coast, waar zich veel geologische bezienswaardigheden bevinden.
De vlag heeft een geel veld met een wit kruis met een dunne rode omranding.

Het wapen werd officieel verleend op 21 februari 1950.
Het wapen toont drie rode leeuwen die Engeland vertegenwoordigen. De fleur-de-lis komt uit het wapen van Dorchester.
Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon met drie torens.
Schildragers zijn twee gevleugelde draken met een rode Saksische kroon om hun nek en rode tong. Het geheel staat op een groene grond met het motto: "Who's afear'd" ("Wie ie er bang").

(12) GRAAFSCHAP DURHAM.

 Het graafschap Durham is inclusief Darlington, Hartlepool en gedeeltelijk Stockton-on-Tees.
Het heeft een oppervlakte van 2225,97 km² en is gelegen in de regio North East England. De hoofdstad is Durham.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren geel en blauw met in het midden in omgekeerde kleuren een bisschoppelijk kruis van het bisdom noord-oost Engeland.

Het wapen werd officieel verleend op 10 mei 1974. Het is gebaseerd op het wapen van 30 mei 1961. In dat wapen ontbrak in het midden de Tudor-roos en was het een zwarte ruit. De kleuren van de vier kwartieren waren lichtblauw en nu lila. De vier gekroonde leeuwen met geheven zwaard zijn gelijk gebleven. Het schild wordt gedekt door een muurkroon.

(13) GRAAFSCHAP EAST RIDING OF YORKSHIRE.

Het graafschap East Riding of Yorkshire is inclusief Kingston-upon-Hull.
Het heeft een oppervlakte van 2405,32 km² en is gelegen in de regio Yorkshire and the Humber. De hoofdstad is Beverly.
De vlag heeft twee verticale banen in de kleuren blauw en groen met in het midden een witte roos van het huis York.


Het wapen werd officieel toegekend in augustus 1996.
In het wapen staan op een rode chevron drie witte rozen die uit het oude wapen van East Riding komen.
De achtergrond heeft groene en goden banen die symbool staan voor de rijkdom van het gebied.
Het schild wordt gedekt door een helm met het aangezicht recht naar voren en gesloten vizier en rood-witte dekkleden. Op de helm een muurkroon met daarboven een een rode adelaar met een zwaard en staf gekruist zoals gebruikt in het oude wapen, wat symbool staat voor de industrie in het gebied.
Schilddragers zijn een Leeuw links en een zeepaard rechts. De blauwe leeuw heeft een halsband van gerst om zijn nek en en heeft in zijn rechter poot een drietand. Dit komt uit het wapen van de Borough of Beverly. Het zeepaardje met een staf met kruis er op  staat voor het maritieme leven van Oost-Riding.
Onder het geheel op een lint het motto: "Tradition and Progress" ("Traditie en Vooruitgang").



(14) GRAAFSCHAP EAST SUSSEX.

East Sussex is inclusief Brighton and Hove en is gelegen in de regio South East England. het heeft een oppervlakte van 1708,6 km². 
Vlag en wapen hebben dezelfde kleuren en afbeeldingen.


Het wapen werd officieel verleend op 29 augustus 1975.
Op een rood veld staat bovenin een gouden kroon die wordt toegeschreven aan het koninkrijk van Sussex. De kroon staat voor Zuid-Saksen en de rode achtergrond vormt een contrast met de blauwe achtergrond van het vergelijkbare wapen van West-Sussex. De witte golvende baan is toegevoegd om de veranderingen in de graafschappen te weerspiegelen. Over de betekenis van de zes gouden duiven is niets bekend.

(15) ESSEX.


Het graafschap Essex is inclusief Southend-on-Sea en Thurrrock. Het is gelegen in de regio East of England aan de Noordzee en heeft een oppervlakte van 3464,41 km².
De hoofdstad is Chelmsford.
De belangrijkste havenplaats is Harwich.
De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren. Vlag en wapen werden toegekend op 15 juli 1932. Op een rood veld staan drie kromzwaarden afgebeeld met gouden gevest. De wapens worden toegeschreven aan het oude Koninkrijk van de Oost-Saksen.

(16) GLOUCESTERSHIRE.

 het graafschap Glouchestershire is inclusief South Glouchestershire en is gelegen in de regio South West England. het heeft een oppervlakte van 2653,03 km².
De vlag heeft een lichtgroen veld met daarop een blauw kruis omringt door witte banen.



Het wapen werd officieel verleend op 10 december 1935.
Het wapen heeft een rood veld met onderin drie gouden chevron's afkomstig uit het oude wapen van de graven van Gloucester. Bovenin twee 'gulden vlies', dat symbool staat voor de schapenteelt en de wolindustrie.
Boven in het wapen drie hoefijzers welke symbool staan voor het oude wapen van de stad Gloucester uit 1538.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rode-gouden dekkleden. Boven op de helm een wrong met een rode leeuw met een muurkroon om zijn nek en een hoefijzer in zijn poot. Deze kuif werd door koning Karel II aan de stad Gloucester verleend.
Onder het wapen het motto: "Prorsum Semper" ("Altijd Vooruit").


(17) GREATER MANCHESTER.


Greater Manchester is een gebied rond de stad Manchester  en werd in de jaren 70 door de Britse regering gevormd.
het heeft een oppervlakte van 1275,98 km² en de hoofdstad is Manchester.
De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Beide dragen op een rood veld tien torentjes die symbool staan voor de tien districten van deze provincie. Het geheel is door een gouden rand met geblokte inkepingen omringt.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rode en gele dekkleden. Op de helm een wrong met daarop een gouden leeuw die de banier vasthoud. 
Schildragers zijn twee gouden leeuwen die elk een verschillend embleem op hun schouder dragen. De linkse leeuw op een rode achtergrond een boek dat symbool staat voor de leer- en academisch leven. De rechtse leeuw op een rood veld een gouden hoorn als symbool voor de muziek en cultuur.  Onder het wapen het motto: "Ever Vigilant" (" Altijd Waakzaam").


                     Zie vervolg: ENGELAND. VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten