zaterdag 8 juni 2019

BELARUS / WIT-RUSLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

    NOG 'ROOD' IN HET HEDEN, 

             MET EEN NAAM 

        DIE 'WIT' BETEKEND.




BELARUS / WIT-RUSLAND.

Wit-Rusland of Beklarus is een binnenstaat in Oost-Europa met een oppervlakte van 207.600 km². De hoofdstad is Minsk.
Het land behoorde tot 25 augustus 1991 tot de Sovjet-Republieken en heet sindsdien Republiek Belarus. Belarus grenst in het noordoosten aan Rusland, in het zuiden aan Oekraïne, in het westen aan Polen en in het noordwesten aan Litouwen en Letland.
Belarus is het enigste land in Europa dat de doodstraf nog toepast en autocratie of dictatuur kent.


DE NAAM.

De benaming Belarus, met de klemtoon op de laatste lettergreep, is afkomstig van de Russische woorden  Belaja wat wit betekend en Roes van Roethenië, een oude historische benaming voor het gebied waar Oost-Slaven woonden. De Nederlandse benaming Wit-Rusland is in letterlijke en historische zin niet correct.

VLAG EN WAPEN VAN BELARUS.

De vlag werd aangenomen op 7 juni 1995.
De vlag heeft een rood veld met aan de onderzijde een groene horizontale baan en aan de hijszijde een verticaal rood ornament op een witte achtergrond. De vlag is praktisch identiek aan de vlag van de Wit-Russische SSR. De enige verschillen zijn dat de ster en het hamer- en sikkelsymbool uit de Sovjetperiode zijn verdwenen. De rode kleur van de vlag verwijst naar de geschiedenis van Belarus, meer specifiek naar de Slag bij Tannenberg in 1410, waar de Wit-Russen een rode vlag gebruikten en naar de strijd van het Rode Leger tegen nazi-Duitsland in de WO-II. het groen staat symbool voor een heldere toekomst en voor de vele bossen in het land.

Het wapen is een embleem en verving in 1995 het vorige symbool, dat een wapen was, terwijl het huidige een embleem daar het niet aan de heraldische eisen voldoet.


(Wapen van 1991 tot 1995.)

Het embleem is rond van vorm en toont in het midden de contouren van het grondgebied van Belarus omgeven door zonnestralen vanaf de opkomende zon achter de wereldbol.
De randen worden gevormd door tarwe-aren met bloemen en klaver, die een lint in de kleuren van de nationale vlag gewikkeld zijn. Op het lint onderin staat de naam "Republiek Belarus". Bovenin staat een rode ster.


BESTUURLIJKE INDELING.

De bestuurlijke indeling van Belarus bestaat uit zes oblasten (provincies) en de hoofdstad Minsk.
De oblasten (in de lokale taal voblast) zijn weer onderverdeeld in rayons (districten).

De oblasten met hoofdsteden zijn:
Brest met de hoofdstad Brest.
Homel met de hoofdstad Homel.
Grodno met de hoofdstad Hrodna.
Mogilov met de hoofdstad Mahiljow.
Minsk met de hoofdstad Minsk.
Vitebsk met de hoofdstad Vitebsk.






VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST BREST.


De oblast heeft een oppervlakte van 32.700 km² en is gelegen in het zuidwesten van het land. 
De hoofdstad is Brest. Het gebied staat bekend door de Pripjatmoerassen.
De vlag, een banier, is sinds september 2004 het officiële symbool voor de oblast Berst.
De vlag wordt verticaal in drie vakken ingedeeld; blauw-rood-blauw. In het rode vak dat bovenin nog twee blauwe vierkantjes heeft waardoor het op kantelen lijkt, staat in het geel een wisent (Bison bonasus) afgebeeld.
Het wapen heeft dezelfde afbeelding en kleuren als de vlag, maar heeft alleen boven een blauw vak. Verdere gegevens zijn niet bekend.  

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD BREST.

 De stad werd in 1017 door Slaven gesticht onder de naam Bereste, in 1241 veroverd door de Mongolen en in 1319 door de Litouwers. In 1569 maakte de stad deel uit van het Pools-Litouwse Gemenebest.
In de daarop volgende eeuwen was de stad Russisch, Duits, Pools en na de WO-II in handen van de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie viel de stad onder Belarus. De vlag heeft drie verticale banen; blauw-wit-blauw met in het midden van de witte baan het wapen van de stad. het wapen toont op een blauw veld een gespannen boog met een pijl. Vermoedelijk verwijst dit naar de stand van het Sovjet leger  tegen de Duitse inval op 22 juni 1941, Operatie Barbarossa, waarbij zij tot 29 juni stand hielden in het fort van Brest, dat later de naam "heldenfort" kreeg.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST HOMEL. 

De oblast Homel is gelegen in het zuidoosten van Belarus en heeft een oppervlakte van 40.400 km².
De hoofdstad is Homel.
De vlag heeft een groen veld met daarop afgebeeld het wapen van de oblast. De vlag in op 20 oktober 2005 toegekend.
Het wapen is vanuit het midden door vier groene driehoeken ingedeeld met vier witte vakken. IN het bovenste vak staat een krijger met gespannen boog met pijl; in het rechter vak staat een zwarte adelaar met gele snavel en klauwen; in het onderste vak staat op een lila vlag een krijger te paard en in het linker vak een hoorn van een ram. In het midden een schild met op een blauw veld een lynx. Rond het schild eikenbladeren omwikkeld met een rood lint met dunne gele banen. Het wapen wordt gedekt door een muurkroon.  Juiste betekenis is niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD HOMEL.

 De stad ligt aan de rivier de Soch. Het is niet duidelijk wanneer de stad werd gesticht, maar zij werd voor het eerst vermeld in de eerste helft van de 12e eeuw. Officieel geaccepteerde datum is 1142.
De vlag en het wapen hebben dezelfde kleur en afbeelding; een lichtblauw veld met daarop afgebeeld een lynx. De betekenis is niet bekend.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST GRODNO.

De oblast Grodno is gelegen in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 25.000 km².
De hoofdstad is Hrodna.
De vlag heeft een rood veld met daarop afgebeeld de gouden wisent (Bison bonasus) onder een muurkroon. Officieel toegekend op 14 juni 2007.
Het wapen het dezelfde kleur en afbeelding en is omringt door eikentakken met blad en vrucht omwikkeld door een blauw lint en gedekt door een muurkroon. Juiste betekenis niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD HRODNA.

Hrodna (in het Pools Grodno)  is de hoofdstad van de oblast. De stad is ontstaan als een kleine nederzetting gesticht door de Slavische stam, de Dregovitsen. De eerste schriftelijke vermelding stamt uit 1127. De stad  was een knooppunt van handelswegen gelegen aan de rivier de Memel.
Het wapen van de stad toont op een lichtblauw veld een hert met tussen het gewei een geel kruis springend over een hekwerk.
Juiste betekenis is niet bekend.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST MOGILJOV.

De oblast is gelegen in het oosten van Belarus en heeft een oppervlakte van 29.000 km². De hoofdstad is Mahiljow.
De vlag aangenomen op 3 januari 2005 heeft een rood veld met in het midden het wapen van de oblast.
Het wapen bestaat uit een schild tussen gouden lauriertak en eikentak, die door een blauw lint van de Oosters-Orthodoxe Orde van Sint Andreas aan elkaar zijn verbonden.
Het schild met een gouden veld toont bovenin een afbeelding van Maria boven drie groene heuvels met drie rode graan aren.


WAPEN VAN DE STAD MAHILJOW.

De stad werd in 1267 gesticht en sinds de 13e eeuw een deel van het Grootvorstendom Litouwen. In 1577 kreeg de stad stadsrechten en was omringt door een stadsmuur met poorten.
Het wapenschild toont op een lichtblauw veld een stadspoort met twee torens en in het midden een kleine toren met daarop in een rood veld een ridder te paard. In de opening van de stadspoort staat een ridder in harnas met getrokken zwaard op een groene ondergrond. Juiste betekenis niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST MINSK.


De oblast Minsk is centraal gelegen in Belarus en heeft een oppervlakte van 40.200 km².
De hoofdstad is Minsk, wat op zich zelf weer een bestuurlijke eenheid is los van de oblast.
De vlag van de oblast heeft een rood veld met centraal geplaatst het wapen van de oblast.
Het wapen wordt aan beide zijden gesierd door gouden eikentakken samengebundeld door het blauwe lint van de Oosters Orthodoxe Orde van Sint Andreas.  In het linker bovenkanton staat op een blauw veld de heilige Maria on ringt door engelen. Het wapen heeft verder een geel veld met drie blauwe golvende banen welke symbool staan voor de rivier de Svislotsj. Het wapen wordt gedekt door een muurkroon.

WAPEN VAN DE STAD MINSK.

De stad Minsk kent een lange gewelddadige geschiedenis. Minsk was in 1067 reeds bekend onder de naam Mennesk.
In begin van de 14e eeuw een onderdeel van Litouwen en werd in de 16e eeuw een belangrijke handelsstad.
In 1812 werd de stad door de troepen van napoleon Bonaparte verwoest. Hierna volgden de bekende oorlogen en pas na het einde van de WO-II werd de stad weer volledig herbouwd. In de stad staat de kathedraal van de Heilge Maagd Maria.
Vlag en wapen hebben de zelfde kleur en afbeelding. Een blauw veld met daarop afgebeeld Maria omringt door engelen.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST VITEBSK.

De oblast is gelegen in het noordoostelijke deel van Belarus en heeft een oppervlakte van 40.100 km². De hoofdstad is Vitebsk. De vlag en wapen zijn sinds 2004 het officiële symbool van de oblast
De vlag van de oblast heeft een groen veld met daarop centraal het wapen van de oblast.
Het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld een strijder te paard met getrokken zwaard en een schild met de Oost-Orthodoxe kruis er op. Aan beide zijden van het wapen gouden eikentakken met blad en vrucht, samengebundeld door het blauwe lint van de Orde van Sint Andreas.
Het schild wordt gedekt door een muurkroon. Verdere betekenis niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VITEBSK.

De naam van de stad is afgeleid van de rivier de Vitsba. De stad zou volgens een legende in 974 zijn gesticht op bevel van de Varjaagse prinses Olga van Kiev. De eerste historische documenten over de stad komen uit 1201.
De vlag heeft een lichtblauw veld met centraal geplaatst het wapen van de stad. Het wapen heeft een lichtblauw veld met daarop afgebeeld het hoofd van de heilige Andreas met daaronder een liggend zwaard. Rond het hoofd Romeinse letter-cijfers. Schilddragers zijn twee engelen dragend een rood schouder doek en geknield zitten op de omlijsting van het wapen in de vorm van een kruis. het wapen rust op een grond van groene bladeren en is boven en onder versierd met rode bloemen. Het wapen wordt gedekt door een buste van een engel. Verdere betekenis is niet bekend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten