HELLING HUIZEN - BAD & LIEFDESHUIS. 21-04-2013.
DE HELLING HUIZEN.
Ten zuiden van de Curetenweg ligt op de noordelijke helling van de Bülbül Dag een oude woonwijk.
Uit opgravingen is gebleken dat het gaat om een woonwijk van de notabelen van de stad. Deze woningen hadden een tweede verdieping en een totale oppervlakte van 900m²
Tegen de helling op liep een stenen trap, waaraan de ingangen van de woningen lagen. De woonruimten waren meestal rondom een zuilen hof gebouwd en hadden een eetkamer, een gasten eetkamer voor feesten en diners, slaapkamer, keuken en een badkamer.
De vloeren van de vertrekken waren ingelegd met fraai mozaïek en de wanden van de vertrekken voorzien van kunstige muurschilderingen met afbeeldingen uit de mythologie, komedie en bloemen.
De rampzalige aardbeving van 614 n.chr. beschadigde de huizen onherstelbaar en de bewoners verlieten de stad.
Het gehele gebied van de hellingwoningen is nu overdekt voor verdere opgravingen en restauraties. Voor toegang moet men er weer extra betalen.
Langs de Curetenweg liggen nog enige fraaie resten van mozaïeken van de lager gelegen woningen.
Naast de helling woningen staat een deel van de poort van Hadrianus.
Op de onderste 8 zuilen hebben eens vier zuilen gestaan met daar tussen een fraaie halfronde boog met daar boven op nog een zes kleine zuilen met een fronton wat half opengewerkt was in een halve cirkel.
SKOLASTIKA BADHUIS.
Het Skolastika badhuis was een van de grootste in Efeze. Het werd gebouwd in de 1ste en 2de eeuw n.chr. door Christian Skolastika.
Het was in die tijd een gebouw van drie verdiepingen en had een gescheiden kledingzaal, saunazaal, massagezaal en waterbaden. Hier werden door de welgestelden terwijl zij zich lieten verzorgen zaken besproken zoals filosofie en politiek.
De hoofdingang lag aan de Curetenweg, maar er was nog een deur die uitkwam op de weg naar het grote theater.
Het badhuis was tevens voorzien van de eerste openbare toiletten van de stad ondergebracht in een speciale ruimte. Deze zouden het ontwerp zijn van een zekere Latrina.
Links de muur van het badhuis opgetrokken uit gemetselde natuursteen en bakstenen.
Een uitzicht op de bibliotheek van Celsus.
HET LIEFDESHUIS.
het 'huis van de liefde' lag vlak naast het badhuis en had in die tijd een tweede verdieping. Hier werkten in zeer fraai aangeklede salons en kamers jonge meisjes die de welgestelde heren manicuurden en hun haar verzorgden. Over ander zaken maar te zwijgen.
Beide gebouwen hadden een eigen waterput.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten