donderdag 23 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". ANTALYA. ( DEEL 14A - DAG 7 )

ANTALYA.      24-04-2013. 

Deze ochtend werd eerst gevuld met een bezoek aan een bedrijf waar ze edelstenen verwerkten en goud- en zilversmeden tot sieraden. Helaas bleek het niets anders te zijn dan een grote juwelierswinkel en van de productie kregen we niets te zien. Na dit debacle bezochten we een lederbedrijf. Hier kregen we eerst een kleine modeshow te zien en werden daarna doorgestuurd naar de winkel. Alleen van de prijzen die men er vroeg voor een kort jasje kon een gewoon gezin twee maanden van leven in Nederland.


Het was gewoon verloren tijd die we beter hadden kunnen besteden met het ontdekken van het oude centrum van Antalya. Maar na het "kijken kijken niet kopen" brachten we een kort bezoek aan een waterval aan de kust, genaamd: "Kleine Düden". De wind en de opstuivende nevel van het water brachten enige verkoeling op het plateau waar we stonden. 

  
Maar hierna moesten we van onze lunch genieten in de volle middag zon. Sommige gerechten die reeds klaar stonden op de tafels die voor ons waren gereserveerd waren aardig verpieterd en werden niet opgegeten.


Na de lunch werden we gedropt bij een café-restaurant aan de Mednenerli St. waar we op een afgesproken tijdstip weer moesten verzamelen. Van hieruit kregen we de gelegenheid om de oude stad te verkennen.

ANTALYA.

Het gebied waar de stad Antalya in ligt was de vroegere provincie Pamphilia en volgens Homerus was dit gebied reeds bewoond in de vijfde eeuw v.chr. Het was een zeer vruchtbaar gebied. De naam Pamphilia zou betekenen; 'land van volken'. Dit zou verwijzen naar de verschillende Griekse volken die zich hier hadden gehuisvest.
In de tweede eeuw v.chr. werd de havenstad Antalya gesticht door Attalos II van Pergamon. Voor die tijd was er ook nog sprake van een stad. Zo werd de stad de belangrijkste haven aan de zuidkust. Helaas verviel de stad later aan de zeerovers die door de Romein Servilius en zijn vloot achtervolgd werden. Al met al beleefde de stad een welvarende periode toen ten tijde van de Byzantijnen de omringende steden, zoals Termessos met economische problemen kampten.
De kruisvaarders gebruikten de haven van Attalia geheten om naar Palestina af te reizen. In het begin van de 13e eeuw kwam Antalya onder het bewind van de Seltsjoeken, waarna in de 14e eeuw de Ottomanen het bewind overnamen. In 1923 aan het einde van het bewind van de Ottomanen maakte de stad deel uit van de Republiek Turkije.
De stad staat nu meer bekend als centrum van de toeristen industrie van de Turkse Middellandse Zee kust.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten