maandag 31 augustus 2009

BEZOEK AAN DE WESTERTOREN.BEZOEK AAN DE WESTERTOREN. 

                 AMSTERDAM.


Terugkomend op een eerder geplaatst artikel (21-08-09) over de Westerkerk en haar toren in Amsterdam, was ik afgelopen vrijdagmiddag 28 augustus in de gelegenheid de toren van binnen te bekijken en te beklimmen tot het eerste bordes om daar te genieten van een koud (15 C) en winderig (5 tot 6 B) uitzicht over de stad Amsterdam.


Interessant om te weten is; dat de klokkenstoel waarin de klokken zijn opgehangen nog steeds origineel is van het begin van de bouw van de toren. Deze stoel gemaakt uit zware houten balken (van bomen uit het Zwarte Woud) staat geheel los van het metselwerk van de toren zodat daar geen scheuren in kunnen ontstaan door het slingeren van de grote klokken en de trillingen van het luiden ervan.

De rondleiding met de beklimming duurt een halfuur en maximaal 6 personen per keer. Via een smalle stenen wentel trap bereik je eerst het bordes vanwaar de beiaardier het carillon kan bespelen. Daarna is verder omhoog klimmen via smalle houten trappen naar het bordes waar de grote klokken hangen en verder omhoog naar de eerste balustrade van de toren. Vanaf de balustrade is het genieten van een geweldig uitzicht over de stad Amsterdam, het havengebied, de Jordaan, de Prinsengracht, het centrum tot aan het World Trade Center toe. Zelfs de duinen aan de Noordzee kust waren te zien.

Als miniatuurtjes liggen de grachtenhuizen onder je. Zo krijg je een heel ander beeld van deze stad.


1 opmerking:

  1. HEDEN DE VOLLEDIGE REPORTAGE VAN AMSTERDAM BEKEKEN EN GELEZEN.
    JE HEBT WEER GOED JE BEST GEDAAN.
    HOE KRIJG JE HET ALLEMAAL VOOR ELAAR.IK GENIET ER STEEDS VAN.

    PAUL.

    BeantwoordenVerwijderen