vrijdag 11 mei 2012

OUDEWATER. (provincie Utrecht)OUDEWATER IN UTRECHT.


Daar waar de Lange Linschoten samen stroomt met de Hollandse IJssel ligt sinds het jaar 1100 het plaatsje Oudewater gevestigd in een meanderbocht van deze twee stromen. Dit gebied staat nu bekend als het 'Groene Hart'.

Oudewater ook wel het 'Heksenstadje' genoemd heeft een oud centrum, wat nu beschermd stadgezicht is. Een stadje met grachtjes en oude gevels met gevelstenen.Aan de rand van het stadje staat de Sint Michaelskerk met zijn plompe robuste toren die al van ver te zien is.


Het is een gotische hallenkerk die in de 15e eeuw tot stand kwam uit de reeds bestaande kruiskerk welke in de 13e eeuw een romaanse voorganger verving. De toren van rond de 14e eeuw, ook wel de Stadstoren, heeft een gewelfd zadeldak en staat haaks op de kerk. Het is voor deze streek een ongewoon type. De toren had als 'Stadstoren' een verdedigende functie.

Oudewater staat van oudsher bekend om zijn hennepteeld en de daaruit voortkomende touwslagerijen. Het stadje heeft een touwmuseum.Het is een stadje met een veel bewogen geschiedenis en een heksenwaag. In deze heksenwaag werden vrouwen die van hekserij waren beschuldigd gewogen. Werden ze te licht bevonden dan volgde hierop vaak een pijnlijke dood. Het was Karel V die het stadje in 1545 het privilege verleende om voor iemand een certificaat uit te schrijven dat haar voor altijd vrijpleite van hekserij.


In 1575 vermoorde Spaanse soldaten genadeloos de gehele bevolking van het stadje omdat het zich achter de stadhouder Willem van Oranje schaarde. Dit gebeuren wordt ieder jaar op de eerste zondag na 7 augustus nog herdacht.


Het oude kleine raadhuis is een plaatje om te zien. Het is een uit bakstenen opgetrokken gebouw met natuurstenen banden en heeft een trapgevel. Midden op de gevel boven de stadswapens van Delft, Oudewater en Alkmaar staat een afbeelding van Vrouwe Justitia. Het raadhuis werd in 1588 gebouwd en werd in 1887 grotendeels vernieuwd. Op het dak staat een koepeltje met een luidklok gemaakt door Pierre Hemony uit 1699.
Wandel met deze diashow mee door Oudewater.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten