dinsdag 11 april 2023

STERANIJS OF BUNGA LAWANG.

 

ONDANKS DE SMAAK EN DE GEUR,

            NIET TE VERWARREN 

             MET DE ANIJSPLANT.




STERANIJS OF BUNGA LAWANG.

Steranijs, Latijnse naam Illicium verum, is een boom of struik waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij.
De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en groeit in tropische en subtropische gebieden op een hoogte van 2000 meter boven de zeespiegel, met een regenval van 1500 tot 2200 millimeter, bij een temperatuur van 12 tot 18 graden Celcius.
Planten van deze specerij zijn opgenomen in de groep bomen en struiken.
De boom wordt tussen de vier en zes meter hoog en heeft een roodbruine kleur.


De plant heeft een enkel blad, gespikkeld met een spitse punt.
De bloemen zijn geel groen en vormen met de negen bloembladen een ster.
De plant, plant zich voort door zijn zaden.  



Het fruit wordt voor het rijpen geplukt en in de zon gedroogd.
De vrucht bestaat uit zes tot acht follikels, waarbij elke follikel één zaadje bevat.



(Drogen van de steranijs.)

De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als een goed doseer poeder. De kruidige smaak zit niet in de zaadjes, maar in de verhoute schil van de vrucht.
Steranijs heeft een sterke geur van anijs aangezien de etherische olie grote hoeveelheden anethol bevat. Steranijs is een bestanddeel van het Chinese vijfkruidenpoeder.
De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant.



Extract van steranijs heeft brede farmacologische effecten, zodat het antimicrobieel, antioxidant en insecticide kan zijn.


Naast het smaak brengen van gerechten heeft steranijs ook gezondheidsvoordelen. Deze specerij is goed voor het overwinnen van spijsverterings-stoornissen en heeft een diuretische functie of versnelt de urinewegen.
In Azië wordt de specerij gebruikt voor de traditionele geneeskunde, bijvoorbeeld bij gewrichtspijn. Thee van steranijs kan ook als hoestmiddel worden gebruikt.
De olie kan ook de symptomen van misselijkheid bij zwangere vrouwen verminderen.
Het gehalte aan shikiminezuur in de anijsbloemen zorgt ervoor dat dit kruid wordt gebruikt als het belangrijkste ingrediënt bij vervaardiging van anti-vogelgriep en griepmedicijn, tamiflu.
De anijsbloem is ook nuttig voor antibacteriële en antischimmelmiddel dat nuttig kan zijn voor de behandeling van astma, bronchitis en droge hoest.
Het aroma van steranijs kan ook worden gebruikt als een therapeutisch aroma om de slaap rustiger te maken vanwege de aanwezigheid van antioxidanten en magnesium die neurotransmitters vrijgeven voor ontspanning. Olie uit de steranijs wordt geproduceerd  voor behandeling bij lage rugpijn en reuma behandelingen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten