zaterdag 9 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. KRUGERPARK EN SHANGAAN DANS. (DEEL 11)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

           'THE BIG FIVE'. (11)



                         KRUGER NATIONAAL PARK. (2) 

Volgens het reisprogramma was deze dag ter vrije besteding.
Van heerlijk uitrusten had niemand in de groep behoefte en we hadden dan ook allemaal voor nog een safari geboekt in het Kruger Park.












We reden van het hotel in Hazyvieuw, in de vroege ochtend bij het eerste daglicht, met ons busje naar de parkeerplaats bij de ingang van het Kruger Park waar twee safari jeeps op ons stonden te wachten.
We kregen van de rangers ieder een cape om ons warm te houden in het begin van deze vroege tocht.
We reden het park binnen via de Numbi Tor. De beide rangers, Fred en Steven, gaven ons ook voor deze dag geen garantie om al de 'Big Five's' te zien. Je moet echt geluk hebben.
Beide rangers wisten de plaatsen te vinden waar het meeste wild te zien was, maar hadden ook een goede kennis van bomen, planten, bloemen, vogels en klein gedierte.
Zo vertelden ze, dat het Kruger Park ook een "Little Five" kende. Zij zijn even interessant als hun 'grotere vijf' neven en nichten.






DE "LITLLE FIVE" VAN HET KRUGER PARK.

 ANT LEEUW. (mierenleeuwen)

Antlions zijn een groep insecten in de familie Myrmeleontidae. 
Het meest bekende geslacht is de Myrmeleo. Er zijn ongeveer 2.000 soorten. Het zijn zespotige en lijken veel op de waterjuffer.
Mierenleeuwen danken hun naam aan de roofzuchtige larven die gespecialiseerd zijn in het vangen van bodembewonende insecten. Zij maken vooral mieren buit, maar ook ander kleine diertjes worden gevangen met behulp van zelfgegraven kleine valkuiltjes


LEOPARD TORTOISE. (luipaard schildpad)

De schildpad Leopard is een grote aantrekkelijke gemarkeerde schildpad die voorkomt in de savannes van Oost-, Zuid-Afrika, van Soedan tot de zuidelijke Kaap.  Deze wordt ook wel de panterschildpad genoemd. De benaming slaat op de kleurentekening, een gelige of beige basiskleur met kleine, onregelmatige bruine of zwarte vlekken. De schildpad leeft in subtropische en tropische gebieden. De habitat varieert: van bosranden en grasland tot halfwoestijn. Ze zijn te vinden vanaf zeeniveau tot een hoogte van 1500 meter. Ze hebben de gewoonte in zeer koud of heet weer zich schuil te houden in holen van vossen of aardvarkens.
Hun voedsel bestaat uit: bladeren, vruchten van de cactusvijgencactus en voornamelijk grassoorten Het vrouwtje graaft in het regenseizoen een kuil en legt daarin 4 tot 30 eieren die in de avond of de nacht worden gelegd.

ELEPHANT SHREW. (olifanten spitsmuis)

Olifanten spitsmuizen of spitsmuizen zijn kleine insectenetende zoogdieren afkomstig uit Afrika, behorend tot de familie Macroscelididae. De andere naam voor dit diertje is klaagneus.
Alhoewel olifanten en spitsmuizen beide zoogdieren zijn hebben ze niets met elkaar gemeen. het diertje is meer verwant met de vleermuizen.
Aangezien deze spitsmuis geen verband houden met andere spitsmuizen heeft men voorgesteld ze sengi's te noemen, een term afgeleid van lokale talen.


RHINOCEROS BEETLE. (neushoornkever)

De neushoornkever (Oryctes nasicornis) is een keven uit de familie bladsprietkevers. De kever dankt zijn naam aan de relatief hoornachtige stekel op de kop van het mannetje. Deze verharde 'hoorn' wordt gebruikt om concurrenten omver te duwen en dient niet ter verdediging.
Andere veel voorkomende namen zijn; Herculeskever, eenhoornkever of hoornkever. ER zijn meer dan 300 bekende soorten neushoornkevers.




RED-BILLED BUFFALO-WEAVER. (roodsnavelbuffelwever)


De roodsnavelbuffelwever (Bubalornis niger) is een zangvogel van de wervers en verwanten en komt voor op de Afrikaanse steppen.
Deze soort is familie van de Witsnavel-buffelwever.
Beide soorten bouwen (weven) hun nesten in takken van dode bomen.


                             JACHT OP GROOT WILD MET DE CAMERA.


Met deze twee vier-wiel aangedreven jeeps maakten we onze tweede tocht door het zuidelijke deel van het Kruger Park.
Via onverharde wegen volgden we de stroom van de Sabie rivier en bogen regelmatig af naar kleine zijwegen op zoek naar ons 'groot wild'.
Alles zag er deze ochtend anders uit dan overdag doordat de opkomende zon het hoge droge gras goudkleurde.
Al speurend naar de wilde dieren kregen we de nodige tekst en uitleg van onze ranger-chauffeur.




       (Langzaam breken de eerste zonnestralen door het geboomte van het Kruger Park door.)


Wat ons vooral opviel, was dat we op de smalle onverharde wegen steeds patrouilles van twee bewapende rangers tegen kwamen onder weg naar hun onderkomen, na een nachtelijke inspectie van het gebied op stropers.
Volgens onze ranger hadden ze met stropers geen medelijden en werden ze even gemakkelijk als het door hen gedode wild afgeschoten door de rangers.













De eerste van het 'grote wild' die we zagen was een grote mannetjes olifant.




De olifant loopt de gehele dag is eten, maar gelijk een groot deel van zijn voedsel weer te recyclen in de natuur, op welke manier zaden van planten verspreid worden en weer kunnen uitkiemen. Het is een van de meest imposante dieren die we steeds weer tegen kwamen, en waarvan enkelen ons zo dicht naderden dat we met recht oog in oog stonden.



Aasgieren zitten op takken van een dode boom te wachten op dat wat de nachtelijke jager (luipaard) voor het heeft achtergelaten. Twee jonge hyena's verscholen in het gras. De zebra's delen een drinkplaats met een koedoe en een overstekende groep impala's die er met recht de tijd voornamen.



Bij de zelfde drinkplaats waar we de vorige dag ook waren, 'sunset' lagen nu de nijlpaarden te zonnebaden en op de oever stonden giraffe's groene blaadjes uit de bomen te eten.
De neushoorn hield zich schuil in het hoge gras en liet alleen zijn achterwerk zien. Kleine wilde zwijnen zoeken naar eetbaars op een parkeerplaats.
Het was zonder meer een interessante safari geweest.




Het hotel met zijn verspreid liggen bungalow's had een tuin vol met zeer oude bomen gelegen aan een kleine waterstroom. het bord wat er geplaatst was stond er niet voor niets.







Deze avond stond er een zang- en dansvoorstelling met een traditioneel diner, van de Shangaanstam op het programma. Een dans waarbij het geluid van de drummen trilde tot in je maag. Helaas was het door de oranje-rode verlichting zo goed als onmogelijk fraaie opnamen hiervan de maken. Dus even op internet gezocht naar een afbeelding van deze dansgroep. 
Na de dans konden we ons tegoed doen aan diverse gerechten, waaronder inlandse gerechten zoals krokodillenvlees. Hoe dat smaakt? Het heeft de witte tint van kippenvlees, is droog en zo goed als zonder smaak, dus maar een pittig sausje er aan toevoegen. 



             Zie vervolg: ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. SWAZILAND. DEEL 12.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten