vrijdag 8 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE' KRUGER NATIONAAL PARK. (DEEL 10)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS.

          'THE BIG FIVE'. (10)



                          KRUGER NATIONAAL PARK. (1)


Indirect hebben de muggen en tseetseevliegen ertoe bijgedragen dat er nu nog zo veel wild in Zuid-Afrika voorkomt.
Vanwege de malaria en de dodelijke veeziekte nagana die deze insecten overbrengen, kon uitsluitend worden gejaagd in de wintermaanden, als de muggen en vliegen niet actief zijn. Bovendien werd hierdoor elke poging het binnenland te koloniseren ontmoedigd.
Tegen het einde van de 19e eeuw lieten de kolonisten zich echter nier meer afschrikken: boeren begonnen hun land te omheinen en jagers op groot wild eisten een steeds hogere tol. De volksraad van de Zuid-Afrikaanse Republiek (Transvaal) verbood daarom de jacht tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier. Om het wild te beschermen ging president Paul Kruger in 1898 uiteindelijk akkoord met de stichting van Sabie Game Reserve, ondanks de flinke tegenwerking van veel van zijn tijdgenoten. Kort hierop brak de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) uit. 

In 1903, Transvaal was intussen na de verloren oorlog een Britse kolonie geworden, werd de Britse majoor James Stevenson-Hamilton de eerste hoofdveldwachter van het gebied. 
Hij was een gepassioneerd natuurliefhebber en zette zich in voor uitbreiding van het beschermde gebied. Jaar na jaar kwamen onder zijn leiding steeds meer gebieden bij het bestaande reservaat.
In 1916 werd een spoorlijn aangelegd, waardoor het grote publiek het park gemakkelijker kon bereiken en het ook voor de toeristen interessanter werd.


Een derde mijlpaal werd bereikt in 1926, toen UZA-minister van Landbouw, Piet Grobler besloot hier het eerste nationaal park van Zuid-Afrika in te stellen.
Het werd genoemd naar de grondlegger van het park, Paul Kruger.

Dit reservaat in de loop der jaren uitgegroeid tot het veel grotere Kruger Nationaal Park. De grenzen van het vroegere Sabie Game Reserve kwamen grofweg overeen met het huidige deel van het Krugerpark. Sinds enkele jaren is het park onderdeel van het grensoverschrijdende Groter Limpopo Oorgrenspark, waarin ook de parken in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen.

Het Krugerpark is 380 km lang en 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km². 


DIEREN IN HET KRUGERPARK.

(Een groepje Impala's.)

In het Krugerpark, een van de grootste wildreservaten ter wereld, komen buitengewoon veel dieren voor. Er zijn 147 soorten zoogdieren geteld, waaronder leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, Afrikaanse wilde honden, gevlekte hyena's, olifanten, zwarte en witte neushoorns, nijlpaarden, zebra's, giraffes, wrattenzwijnen, buffels en 21 antilopen soorten.af


(De mestkever.)

Het wild is redelijk gelijkmatig verdeeld over het park, al hangt het wel van de terreingesteldheid en de vegetatie al welke soorten zich het meest laten zien. In het zuiden komt over het algemeen meer wild voor dan in rest van het park.
Nijlpaarden, olifanten, krokodillen, buffels, zebra's en kleine kuddes giraffes zijn dikwijls waar te nemen in de buurt van rivieren en drinkplaatsen.



RIVIEREN IN HET KRUGERPARK.

(De Sabierivier in het Krugerpark.)

Door het park stroomt een vrij groot aantal rivieren, waarvan de stromende water hoeveelheid sterk afhankelijk is van de regenval.
 Onder deze behoren de ; Limpoporivier, Luvuvhrivier, Shingwedrivier, Letabarivier, Olifantsrivier, Timbavarivier, Sabierivier en de Krokodilrivier.





ARCHEOLOGISCHE VINDPLAATSEN.

Het Krugerpark kent ook meer dan 300 archeologische vindplaatsen, zoals Masorini en Thulamela.
Deze archeologische plekken stammen uit de steentijd, de ijzertijd en uit de tijd van de Bosjesmannen de San.

WILD OBSERVEREN.

Op deze dag dag was de reisgroep in tweeën verdeeld; de eerste helft vertrok bij dag en dauw met safari jeeps naar het Krugerpark en de andere helft later met het reis busje.
Het was ons allemaal te doen om de 'big-five' te zien, maar 100% garantie kregen we hier niet op.
Zij die met het busje naar het park gingen vertrokken na een goed ontbijt uit het Sanbonia Resort en betraden het park via de Phabeni Tor en bleven in het park op de verharde weg; alleen de de safari jeeps mochten van de verharde weg afwijken.
We volgden de weg naar Skukuza en volgden de weg langs de rivier de Sabie naar Lower Sabie om daarna gedeeltelijk langs de zelfde weg terug te rijden en in Skukuza af te buigen en het park te verlaten bij de Paul Kruger Tor.





Al met al een onvergetelijke dag met een geweldig landschap en veel wilde dieren, maar de leeuw en het luipaard hielden zich onzichtbaar voor ons.
Bij een waterplaats met de naam ´Sunset´ zagen we verscheidene wilde dieren. In het water de nijlpaarden en krokodillen en op de oever olifanten, nijlpaarden krokodillen, impala´s een maraboe.



Een veel voorkomende vogel in het park is de fraaie glanzende glansspreeuw (links) verder is de impala-lelie inheems in het park (onder).



Bij de uitgang van de Paul Kruger Tor staat een standbeeld voor de oprichter van de wild park.
Terug in ons hotel kwamen we er achter, dat de groep die met da safari jeeps waren weggeweest ook de leeuw en het luipaard niet hadden gezien.
Morgen een nieuwe kans zullen we maar denken!



Onder het genot van een koud lokaal biertje werden de wederzijdse ervaringen uitgewisseld.










  Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. KRUGERPARK EN SHANGAAN DANS. (DEEL 11)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten