WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS.
'THE BIG FIVE'. (5)
PAUL KRUGER MUSEUM.
EEN BEZOEK AAN "OOM PAUL" ZIJN HUIS.
Het Krugerhuis, aan de Kerkstraat 30 in Pretoria, was de woning van S.j.P. Kruger, president van de oude Zuid-Afrikaanse Republiek (ZAR) die hier, samen met zijn gezin, de laatste 16 jaar van de 19e eeuw woonde.
Het museum getuigt van de sterke persoonlijkheid en wilskracht van de mens Kruger, de leider van een Boerenrepubliek in Zuid-Afrika, die was verwikkeld in een strijd tegen het Brits imperialisme.
Het museum bestaat uit de oorspronkelijke woning, twee tentoonstellingsruimtes en de spoorwagon van Paul Kruger. Huis en interieur ziet er tegenwoordig net zo uit als in de tijd van Kruger. Enkele originele meubelstukken zijn opgespoord en aangevuld met meubels uit dezelfde periode.
Het pand is in 1925 aangekocht door de Unie Regering van Zuid-Afrika. Het Kruger Museum is in 1934 geopend en in 1936 werd het tot een nationaal monument verklaard.
WIE WAS PAUL KRUGER?
Stephanus Johannes Paules Kruger werd op 10 oktober 1825 geboren te Whittlesea in de Kaapprovincie en gedoopt in de Nederduits Gereformeerde gemeente van Cradonck.
In 1839 sloot zijn familie zich aan bij de leider van de Voortrekkers, Andries Potgieter. Zij verhuisden naar West-Transvaal waar de boerderij Waterkloof bij Rustenburg aan Paul werd toegewezen.
Paul Kruger trouwde in 1842 met Maria du Plessis. Zij overleed kort na hun huwelijk. Een jaar later trouwde hij met haar nicht Gezina, bij wie hij zestien kinderen kreeg; zeven dochters en negen zoons, waarvan enkelen als kind overleden.
In 1845 raakte hij hoe langer hoe meer betrokken bij de vrijheidsstrijd van de Voortrekkersstaat ten noorden van de Vaalrivier. Deze Boerenrepubliek werd in 1877 door de Britten geannexeerd en Paul Kruger speelde een leidende rol in de Eerste Vrijheidsoorlog tegen de Britten (1880-1881).
Toen Paul 57 jaar oud was werd hij gekozen tot president van de ZAR en nam zijn intrek in het Krugerhuis in Pretoria.
De Anglo-Boerenoorlog brak in 1899 uit en toen in mei 1900 de Britse troepen de hoofdstad van de ZAR naderden, moest President Kruger Pretoria verlaten en vluchtte naar Lourenço Marques, de hoofdstad van Mozambique. Zijn ziekelijke vrouw bleef achter in het Krugerhuis waar zij op 20 juli 1901 overleed.
Paul Kruger werd in opdracht van de Nederlandse regering met uiteindelijke toestemming van het Verenigd Koninkrijk uit Mozambique gehaald met het pantserschip de HNLMS "Gelderland" (1897), onder commando van vice admiraal J.H.J. Sweerts de Landas
Wyborgh. Hij kreeg een enthousiast ontvangt bij zijn aankomst te Marseille en arriveerde op 6 december in Den Haag, waar hij ten gast was van Wilhelmina der Nederlanden. Hij verbleef lange tijd in Trompenberg in Hilversum waar hij verbleef na een longontsteking.
In mei 1904 verliet hij Hilversum voor een kuur in Clarens in Zwitserland, waar hij op 14 juli overleed. Paul werd eerst begraven in Den haag op 26 juli 1904, maar later met toestemming van het Verenigd Koninkrijk overgebracht naar Zuid-Afrika, waar hij samen met zijn vrouw werd herbegraven op de Heldenakker van de oude begraafplaats in de Kerkstraat.
HET KRUGER HUIS.
De ingang van het huis is bij de veranda waar twee gebeeldhouwde leeuwen aan weerszijden van de voordeur de wacht houden. Een van de leeuwen slaapt de andere waakt.
Het was een van de eerste huizen in Pretoria met elektriciteit. De vloerbedekking, gordijnen en behang zien er net zo uit als de oorspronkelijke stoffering.
DE ONTVANGSTKAMER VAN MEVROUW KRUGER.
Hier deed mevrouw Kruger haar naaiwerk en ontving zij haar gasten.
Het was niet gebruikelijk dat mannen werden binnengelaten. Twee van haar naaidozen zowel een babytruitje en een slabbetje gemaakt door 'Tant Gezina' zijn hier te zien.
(Enige afbeeldingen van de ruimten in het Krugerhuis.)
DE ONTVANGSTKAMER VAN DE PRESIDENT.
Dit is het vertrek waar president Kruger vele bezoekers heeft ontvangen, waaronder Cecil Rhodes, Barney Barnato en president M.T.Steyn. het huisorgel werd iedereochtend tijdens een godsdienstoefening, die door alle huisgenoten moest worden bijgewoond, bespeeld.
DE TWEE KANTOREN.
Het vertrek met de telefoon was de president zijn private kantoor. Het Kruger huis was een van de eerste huizen in Pretoria met een telefoon geïnstalleerd in 1891. Tijdens de Anglo-Boerenoorlog is er ook een telegraaflijn aangelegd.
(Achterzijde van het Krugerhuis en tuin.)
DE TWEE LOGEERKAMERS.
Toen de president en mevrouw Kruger in het huis trokken, waren de meeste van hun (nog levende) kinderen al getrouwd en woonden elders. Deze slaapkamers werden door familie en andere gasten gebruikt.
DE EETKAMER.
Voor dat elke maaltijd werd opgediend dankte de president Kruger voor al het goede en bad hij voor volk en vaderland. De lunch, die werd geserveerd op de veranda, bestond uit vlees, gebakken aardappels, zoete aardappels, perziken met rozijnen en custartvla. Elke maaltijd werd afgesloten met koffie.
DE HOOFDSLAAPKAMER.
De grote mahonie kleerkast en de kluis zijn originele stukken. mevrouw Kruger verliet haar slaapkamer nooit voordat ze helemaal was aangekleed.
DE PROVISIEKAST EN DE KEUKEN.
Voorwerpen zoals aardewerk, een vleesmolen en andere huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit deze periode, kunnen hier worden bekeken. Mevrouw Kruger hield toezicht in de keuken en hielp tot het einde van haar leven met huishoudelijk werk.
DE ZAR HALL.
Persoonlijke bezittingen van de president uit zijn jeugd, het staatsrijtuig en de ossenwagen zijn hier tentoongesteld. Eeen historisch overzicht van de politieke loopbaan van Paul Kruger, president van de Zuid-Afrikaanse Republiek (ZAR) worden hier tentoongesteld.
(Een portret van Koningin Wilhelmina der Nederlanden.)
Huldeblijken en bewijzen van sympathie aan de president duiden op internationale ondersteuning voor de onafhankelijkheidsstrijd van de Boeren gedurende de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902).
PRESIDENT KRUGER'S SPOORWAGEN.
Deze spoorwagon is gebruikt door de president op officiële bezoeken en politieke veldtochten aan delen van de ZAR en op zijn reizen naar Natal en Bloemfontein tijdens de Anglo-Boerenoorlog.
Hij gebruikte hem ook als residentie in Machadodorp en op weg naar Lourenco Marques, nu Maputo, vanwaar hij in ballingschap naar Europa vertrok.
BALLINGSCHAPZAAL.
Het tentoongestelde in deze zaal gaat over de reis van president Kruger naar Europa, zijn heldenontvangst in Frankrijk en Nederland, zijn verblijf in Nederland, zijn ballingschap in Europa, zijn dood in Zwitserland en de staatsbegrafenis op 16 december 1904 in Pretoria.
(Een prachtige replica van het pantserschip HNLMS "GELDERLAND".)
Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. HET GOUVERNEMENT. (DEEL 6)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten