zondag 10 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. SWAZILAND. (DEEL 12)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

         'THE BIG FIVE'. (12)



                                         SWAZILAND. 


Swaziland, officieel het Koninkrijk Swaziland. Het is een land gelegen in het midden van Zuid-Afrika en wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het is een staatje gelegen tussen twee hoge bergketens de Lubombo bergketens en de Drakensbergen. De belangrijkste steden liggen dan ook in de Grand Valley of de Ezulwini Valley. Hier liggen de twee hoofdsteden, de bestuurlijke hoofdstad Lobamba. de residente van de koningin-moeder, de Ntombi, en de wettelijke hoofdstad Mbabane, waar de zetel van het parlement is gevestigd, dat bestaat uit de senaat en het huis van afgevaardigden.
De regeringsvorm is een absolute monarchie en de huidige koning is Mswate III welke 15 vrouwen heeft.
De oppervlakte van Swaziland is 17.363 km² waarvan 0,9% aan water. Het land heeft de halve grote van België Het grenst 535 km aan Zuid-Afrika en 105 km aan Mozambique (elk twee grensposten).
In het oosten strekken de Lubombo-bergen zich uit met een maximale hoogte van 600 meter en een droog subtropisch klimaat in noord-zuidelijke richting. De laagte ten westen daarvan ligt ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, welke wordt gedomineerd door een droog boslandschap. Het klimaat is hier dan ook bijna tropisch met in de zomer temperaturen van boven de 32 graden Celcius. In deze regio  wordt veel suikerriet verbouwd. Het middenveld met zijn vruchtbare heuvels en valleien heeft een gemiddelde hoogte van 700 meter boven de zeespiegel en beslaat ruim een kwart van de oppervlakte van het land. De hoogvlakte in het westen van het land ligt ongeveer 1.300 meter boven de zeespiegel en gaat in het westen over in de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen. Hier treft men veel bosgebieden aan.
De hoofdstad Mbabane in het noordwesten van het land werd omstreeks 1885 gesticht, heeft een gematigd klimaat en was zeer in trek bij de Britse kolonisten. Hier zijn dan ook de meeste ambassades gevestigd. De stad Manzini (het vroegere Bremersdorp) , zo'n 40 km ten zuidoosten van Mbabane aan de ander kant van de Ezulwini Valley is een echte industrie stad

HISTORIE.

Het gebied zou volgens archeologische vondsten reeds 100.000 jaar geleden als zijn bewoond. De huidige bewoners vestigden zich einde 18e eeuw in het gebied en kwamen in de 19e eeuw met de eerste blanken in aanraking. In 1866 werd de grens met Transvaal vastgelegd, maar twee jaar later werd het gebied door de Britten geannexeerd. Bij de Conventie van Pretoria in 1881 werd de onafhankelijkheid van het land erkend, maar vier jaar later trachten de Britten wederom het land onder controle te krijgen en stootten zij  in 1889 koning Dlamini IV van de troon. De Swazi´s zochten bescherming bij de Zuid/Afrikaanse Republiek en in 1894 werd het een protectoraat van de ZAR.
Na de Tweede Boerenoorlog, waarbij de Britten de ZAR veroverden, werd Swaziland in 1902 een brits protectoraat, waarna het pas in 1968 onafhankelijk werd.


VLAG VAN SWAZILAND.

De vlag van Swaziland is in gebruik sinds 6 oktober 1968, exact een maand nadat het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.
De vlag is gebaseerd op een vlag die de opperhoofden, en later koning Sobhuza II in 1941 aan het legerkorps toekende. Na enige kleine aanpassingen werd het op 6 september 1968 de vlag van onafhankelijk Swaziland. 
In de middelste breedste rode baan van de vlag staat traditioneel zwart-wit schild afgebeeld met twee speren.
Deze symboliseren de zelfstandigheid van het land, alsmede de potentie om te strijden tegen eventuele aanvallers. Het zwart en wit van het schild staan voor de vreedzame wijze waarop zwarte en blanke bevolking in Swaziland samen leven.  Het rood van de middelste baan staat symbool voor de veldslagen die de bevolking vroeger heeft gestreden.
Het geel van de banen om de rode baan staat symbool voor de natuurlijke hulpbronnen van het land.
Het blauw staat voor vrede en stabiliteit.

WAPEN VAN SWAZILAND.

Het wapen van Swaziland heeft centraal een blauw Ngunischild, waarop de wapen zijn afgebeeld. 
De schildhouders zijn; links een leeuw en rechts een olifant, beide in natuurlijke kleuren. De leeuw staat symbool voor de koning en de olifant voor de moeder van de koning.
Op het schild ligt een geel-blauwe wrong met daar boven op een verentooi van het Emasotshareregiment. Deze tooi wordt normaal gebruikt bij een offerfeest.
Onder het schild het motto: Siyinqaba (Wij zijn de vesting).

VALUTA.

Swaziland heeft een eigen munteenheid, waarvan de waarde één op één is met de Zuid-Afrikaanse Rand.








      Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. HAZYVIEUW - SWAZILAND.
                                                                       (DEEL 13)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten