zondag 10 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. SWAZILAND. (DEEL 12)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

         'THE BIG FIVE'. (12)



                                         SWAZILAND. 


Swaziland, officieel het Koninkrijk Swaziland. Het is een land gelegen in het midden van Zuid-Afrika en wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het is een staatje gelegen tussen twee hoge bergketens de Lubombo bergketens en de Drakensbergen. De belangrijkste steden liggen dan ook in de Grand Valley of de Ezulwini Valley. Hier liggen de twee hoofdsteden, de bestuurlijke hoofdstad Lobamba. de residente van de koningin-moeder, de Ntombi, en de wettelijke hoofdstad Mbabane, waar de zetel van het parlement is gevestigd, dat bestaat uit de senaat en het huis van afgevaardigden.
De regeringsvorm is een absolute monarchie en de huidige koning is Mswate III welke 15 vrouwen heeft.
De oppervlakte van Swaziland is 17.363 km² waarvan 0,9% aan water. Het land heeft de halve grote van België Het grenst 535 km aan Zuid-Afrika en 105 km aan Mozambique (elk twee grensposten).
In het oosten strekken de Lubombo-bergen zich uit met een maximale hoogte van 600 meter en een droog subtropisch klimaat in noord-zuidelijke richting. De laagte ten westen daarvan ligt ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, welke wordt gedomineerd door een droog boslandschap. Het klimaat is hier dan ook bijna tropisch met in de zomer temperaturen van boven de 32 graden Celcius. In deze regio  wordt veel suikerriet verbouwd. Het middenveld met zijn vruchtbare heuvels en valleien heeft een gemiddelde hoogte van 700 meter boven de zeespiegel en beslaat ruim een kwart van de oppervlakte van het land. De hoogvlakte in het westen van het land ligt ongeveer 1.300 meter boven de zeespiegel en gaat in het westen over in de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen. Hier treft men veel bosgebieden aan.
De hoofdstad Mbabane in het noordwesten van het land werd omstreeks 1885 gesticht, heeft een gematigd klimaat en was zeer in trek bij de Britse kolonisten. Hier zijn dan ook de meeste ambassades gevestigd. De stad Manzini (het vroegere Bremersdorp) , zo'n 40 km ten zuidoosten van Mbabane aan de ander kant van de Ezulwini Valley is een echte industrie stad

HISTORIE.

Het gebied zou volgens archeologische vondsten reeds 100.000 jaar geleden als zijn bewoond. De huidige bewoners vestigden zich einde 18e eeuw in het gebied en kwamen in de 19e eeuw met de eerste blanken in aanraking. In 1866 werd de grens met Transvaal vastgelegd, maar twee jaar later werd het gebied door de Britten geannexeerd. Bij de Conventie van Pretoria in 1881 werd de onafhankelijkheid van het land erkend, maar vier jaar later trachten de Britten wederom het land onder controle te krijgen en stootten zij  in 1889 koning Dlamini IV van de troon. De Swazi´s zochten bescherming bij de Zuid/Afrikaanse Republiek en in 1894 werd het een protectoraat van de ZAR.
Na de Tweede Boerenoorlog, waarbij de Britten de ZAR veroverden, werd Swaziland in 1902 een brits protectoraat, waarna het pas in 1968 onafhankelijk werd.


VLAG VAN SWAZILAND.

De vlag van Swaziland is in gebruik sinds 6 oktober 1968, exact een maand nadat het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.
De vlag is gebaseerd op een vlag die de opperhoofden, en later koning Sobhuza II in 1941 aan het legerkorps toekende. Na enige kleine aanpassingen werd het op 6 september 1968 de vlag van onafhankelijk Swaziland. 
In de middelste breedste rode baan van de vlag staat traditioneel zwart-wit schild afgebeeld met twee speren.
Deze symboliseren de zelfstandigheid van het land, alsmede de potentie om te strijden tegen eventuele aanvallers. Het zwart en wit van het schild staan voor de vreedzame wijze waarop zwarte en blanke bevolking in Swaziland samen leven.  Het rood van de middelste baan staat symbool voor de veldslagen die de bevolking vroeger heeft gestreden.
Het geel van de banen om de rode baan staat symbool voor de natuurlijke hulpbronnen van het land.
Het blauw staat voor vrede en stabiliteit.

WAPEN VAN SWAZILAND.

Het wapen van Swaziland heeft centraal een blauw Ngunischild, waarop de wapen zijn afgebeeld. 
De schildhouders zijn; links een leeuw en rechts een olifant, beide in natuurlijke kleuren. De leeuw staat symbool voor de koning en de olifant voor de moeder van de koning.
Op het schild ligt een geel-blauwe wrong met daar boven op een verentooi van het Emasotshareregiment. Deze tooi wordt normaal gebruikt bij een offerfeest.
Onder het schild het motto: Siyinqaba (Wij zijn de vesting).

VALUTA.

Swaziland heeft een eigen munteenheid, waarvan de waarde één op één is met de Zuid-Afrikaanse Rand.








      Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. HAZYVIEUW - SWAZILAND.
                                                                       (DEEL 13)

zaterdag 9 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. KRUGERPARK EN SHANGAAN DANS. (DEEL 11)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

           'THE BIG FIVE'. (11)



                         KRUGER NATIONAAL PARK. (2) 

Volgens het reisprogramma was deze dag ter vrije besteding.
Van heerlijk uitrusten had niemand in de groep behoefte en we hadden dan ook allemaal voor nog een safari geboekt in het Kruger Park.












We reden van het hotel in Hazyvieuw, in de vroege ochtend bij het eerste daglicht, met ons busje naar de parkeerplaats bij de ingang van het Kruger Park waar twee safari jeeps op ons stonden te wachten.
We kregen van de rangers ieder een cape om ons warm te houden in het begin van deze vroege tocht.
We reden het park binnen via de Numbi Tor. De beide rangers, Fred en Steven, gaven ons ook voor deze dag geen garantie om al de 'Big Five's' te zien. Je moet echt geluk hebben.
Beide rangers wisten de plaatsen te vinden waar het meeste wild te zien was, maar hadden ook een goede kennis van bomen, planten, bloemen, vogels en klein gedierte.
Zo vertelden ze, dat het Kruger Park ook een "Little Five" kende. Zij zijn even interessant als hun 'grotere vijf' neven en nichten.






DE "LITLLE FIVE" VAN HET KRUGER PARK.

 ANT LEEUW. (mierenleeuwen)

Antlions zijn een groep insecten in de familie Myrmeleontidae. 
Het meest bekende geslacht is de Myrmeleo. Er zijn ongeveer 2.000 soorten. Het zijn zespotige en lijken veel op de waterjuffer.
Mierenleeuwen danken hun naam aan de roofzuchtige larven die gespecialiseerd zijn in het vangen van bodembewonende insecten. Zij maken vooral mieren buit, maar ook ander kleine diertjes worden gevangen met behulp van zelfgegraven kleine valkuiltjes


LEOPARD TORTOISE. (luipaard schildpad)

De schildpad Leopard is een grote aantrekkelijke gemarkeerde schildpad die voorkomt in de savannes van Oost-, Zuid-Afrika, van Soedan tot de zuidelijke Kaap.  Deze wordt ook wel de panterschildpad genoemd. De benaming slaat op de kleurentekening, een gelige of beige basiskleur met kleine, onregelmatige bruine of zwarte vlekken. De schildpad leeft in subtropische en tropische gebieden. De habitat varieert: van bosranden en grasland tot halfwoestijn. Ze zijn te vinden vanaf zeeniveau tot een hoogte van 1500 meter. Ze hebben de gewoonte in zeer koud of heet weer zich schuil te houden in holen van vossen of aardvarkens.
Hun voedsel bestaat uit: bladeren, vruchten van de cactusvijgencactus en voornamelijk grassoorten Het vrouwtje graaft in het regenseizoen een kuil en legt daarin 4 tot 30 eieren die in de avond of de nacht worden gelegd.

ELEPHANT SHREW. (olifanten spitsmuis)

Olifanten spitsmuizen of spitsmuizen zijn kleine insectenetende zoogdieren afkomstig uit Afrika, behorend tot de familie Macroscelididae. De andere naam voor dit diertje is klaagneus.
Alhoewel olifanten en spitsmuizen beide zoogdieren zijn hebben ze niets met elkaar gemeen. het diertje is meer verwant met de vleermuizen.
Aangezien deze spitsmuis geen verband houden met andere spitsmuizen heeft men voorgesteld ze sengi's te noemen, een term afgeleid van lokale talen.


RHINOCEROS BEETLE. (neushoornkever)

De neushoornkever (Oryctes nasicornis) is een keven uit de familie bladsprietkevers. De kever dankt zijn naam aan de relatief hoornachtige stekel op de kop van het mannetje. Deze verharde 'hoorn' wordt gebruikt om concurrenten omver te duwen en dient niet ter verdediging.
Andere veel voorkomende namen zijn; Herculeskever, eenhoornkever of hoornkever. ER zijn meer dan 300 bekende soorten neushoornkevers.




RED-BILLED BUFFALO-WEAVER. (roodsnavelbuffelwever)


De roodsnavelbuffelwever (Bubalornis niger) is een zangvogel van de wervers en verwanten en komt voor op de Afrikaanse steppen.
Deze soort is familie van de Witsnavel-buffelwever.
Beide soorten bouwen (weven) hun nesten in takken van dode bomen.


                             JACHT OP GROOT WILD MET DE CAMERA.


Met deze twee vier-wiel aangedreven jeeps maakten we onze tweede tocht door het zuidelijke deel van het Kruger Park.
Via onverharde wegen volgden we de stroom van de Sabie rivier en bogen regelmatig af naar kleine zijwegen op zoek naar ons 'groot wild'.
Alles zag er deze ochtend anders uit dan overdag doordat de opkomende zon het hoge droge gras goudkleurde.
Al speurend naar de wilde dieren kregen we de nodige tekst en uitleg van onze ranger-chauffeur.




       (Langzaam breken de eerste zonnestralen door het geboomte van het Kruger Park door.)


Wat ons vooral opviel, was dat we op de smalle onverharde wegen steeds patrouilles van twee bewapende rangers tegen kwamen onder weg naar hun onderkomen, na een nachtelijke inspectie van het gebied op stropers.
Volgens onze ranger hadden ze met stropers geen medelijden en werden ze even gemakkelijk als het door hen gedode wild afgeschoten door de rangers.













De eerste van het 'grote wild' die we zagen was een grote mannetjes olifant.




De olifant loopt de gehele dag is eten, maar gelijk een groot deel van zijn voedsel weer te recyclen in de natuur, op welke manier zaden van planten verspreid worden en weer kunnen uitkiemen. Het is een van de meest imposante dieren die we steeds weer tegen kwamen, en waarvan enkelen ons zo dicht naderden dat we met recht oog in oog stonden.



Aasgieren zitten op takken van een dode boom te wachten op dat wat de nachtelijke jager (luipaard) voor het heeft achtergelaten. Twee jonge hyena's verscholen in het gras. De zebra's delen een drinkplaats met een koedoe en een overstekende groep impala's die er met recht de tijd voornamen.



Bij de zelfde drinkplaats waar we de vorige dag ook waren, 'sunset' lagen nu de nijlpaarden te zonnebaden en op de oever stonden giraffe's groene blaadjes uit de bomen te eten.
De neushoorn hield zich schuil in het hoge gras en liet alleen zijn achterwerk zien. Kleine wilde zwijnen zoeken naar eetbaars op een parkeerplaats.
Het was zonder meer een interessante safari geweest.




Het hotel met zijn verspreid liggen bungalow's had een tuin vol met zeer oude bomen gelegen aan een kleine waterstroom. het bord wat er geplaatst was stond er niet voor niets.







Deze avond stond er een zang- en dansvoorstelling met een traditioneel diner, van de Shangaanstam op het programma. Een dans waarbij het geluid van de drummen trilde tot in je maag. Helaas was het door de oranje-rode verlichting zo goed als onmogelijk fraaie opnamen hiervan de maken. Dus even op internet gezocht naar een afbeelding van deze dansgroep. 
Na de dans konden we ons tegoed doen aan diverse gerechten, waaronder inlandse gerechten zoals krokodillenvlees. Hoe dat smaakt? Het heeft de witte tint van kippenvlees, is droog en zo goed als zonder smaak, dus maar een pittig sausje er aan toevoegen. 



             Zie vervolg: ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. SWAZILAND. DEEL 12.

vrijdag 8 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE' KRUGER NATIONAAL PARK. (DEEL 10)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS.

          'THE BIG FIVE'. (10)



                          KRUGER NATIONAAL PARK. (1)


Indirect hebben de muggen en tseetseevliegen ertoe bijgedragen dat er nu nog zo veel wild in Zuid-Afrika voorkomt.
Vanwege de malaria en de dodelijke veeziekte nagana die deze insecten overbrengen, kon uitsluitend worden gejaagd in de wintermaanden, als de muggen en vliegen niet actief zijn. Bovendien werd hierdoor elke poging het binnenland te koloniseren ontmoedigd.
Tegen het einde van de 19e eeuw lieten de kolonisten zich echter nier meer afschrikken: boeren begonnen hun land te omheinen en jagers op groot wild eisten een steeds hogere tol. De volksraad van de Zuid-Afrikaanse Republiek (Transvaal) verbood daarom de jacht tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier. Om het wild te beschermen ging president Paul Kruger in 1898 uiteindelijk akkoord met de stichting van Sabie Game Reserve, ondanks de flinke tegenwerking van veel van zijn tijdgenoten. Kort hierop brak de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) uit. 

In 1903, Transvaal was intussen na de verloren oorlog een Britse kolonie geworden, werd de Britse majoor James Stevenson-Hamilton de eerste hoofdveldwachter van het gebied. 
Hij was een gepassioneerd natuurliefhebber en zette zich in voor uitbreiding van het beschermde gebied. Jaar na jaar kwamen onder zijn leiding steeds meer gebieden bij het bestaande reservaat.
In 1916 werd een spoorlijn aangelegd, waardoor het grote publiek het park gemakkelijker kon bereiken en het ook voor de toeristen interessanter werd.


Een derde mijlpaal werd bereikt in 1926, toen UZA-minister van Landbouw, Piet Grobler besloot hier het eerste nationaal park van Zuid-Afrika in te stellen.
Het werd genoemd naar de grondlegger van het park, Paul Kruger.

Dit reservaat in de loop der jaren uitgegroeid tot het veel grotere Kruger Nationaal Park. De grenzen van het vroegere Sabie Game Reserve kwamen grofweg overeen met het huidige deel van het Krugerpark. Sinds enkele jaren is het park onderdeel van het grensoverschrijdende Groter Limpopo Oorgrenspark, waarin ook de parken in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen.

Het Krugerpark is 380 km lang en 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km². 


DIEREN IN HET KRUGERPARK.

(Een groepje Impala's.)

In het Krugerpark, een van de grootste wildreservaten ter wereld, komen buitengewoon veel dieren voor. Er zijn 147 soorten zoogdieren geteld, waaronder leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, Afrikaanse wilde honden, gevlekte hyena's, olifanten, zwarte en witte neushoorns, nijlpaarden, zebra's, giraffes, wrattenzwijnen, buffels en 21 antilopen soorten.af


(De mestkever.)

Het wild is redelijk gelijkmatig verdeeld over het park, al hangt het wel van de terreingesteldheid en de vegetatie al welke soorten zich het meest laten zien. In het zuiden komt over het algemeen meer wild voor dan in rest van het park.
Nijlpaarden, olifanten, krokodillen, buffels, zebra's en kleine kuddes giraffes zijn dikwijls waar te nemen in de buurt van rivieren en drinkplaatsen.



RIVIEREN IN HET KRUGERPARK.

(De Sabierivier in het Krugerpark.)

Door het park stroomt een vrij groot aantal rivieren, waarvan de stromende water hoeveelheid sterk afhankelijk is van de regenval.
 Onder deze behoren de ; Limpoporivier, Luvuvhrivier, Shingwedrivier, Letabarivier, Olifantsrivier, Timbavarivier, Sabierivier en de Krokodilrivier.





ARCHEOLOGISCHE VINDPLAATSEN.

Het Krugerpark kent ook meer dan 300 archeologische vindplaatsen, zoals Masorini en Thulamela.
Deze archeologische plekken stammen uit de steentijd, de ijzertijd en uit de tijd van de Bosjesmannen de San.

WILD OBSERVEREN.

Op deze dag dag was de reisgroep in tweeën verdeeld; de eerste helft vertrok bij dag en dauw met safari jeeps naar het Krugerpark en de andere helft later met het reis busje.
Het was ons allemaal te doen om de 'big-five' te zien, maar 100% garantie kregen we hier niet op.
Zij die met het busje naar het park gingen vertrokken na een goed ontbijt uit het Sanbonia Resort en betraden het park via de Phabeni Tor en bleven in het park op de verharde weg; alleen de de safari jeeps mochten van de verharde weg afwijken.
We volgden de weg naar Skukuza en volgden de weg langs de rivier de Sabie naar Lower Sabie om daarna gedeeltelijk langs de zelfde weg terug te rijden en in Skukuza af te buigen en het park te verlaten bij de Paul Kruger Tor.





Al met al een onvergetelijke dag met een geweldig landschap en veel wilde dieren, maar de leeuw en het luipaard hielden zich onzichtbaar voor ons.
Bij een waterplaats met de naam ´Sunset´ zagen we verscheidene wilde dieren. In het water de nijlpaarden en krokodillen en op de oever olifanten, nijlpaarden krokodillen, impala´s een maraboe.



Een veel voorkomende vogel in het park is de fraaie glanzende glansspreeuw (links) verder is de impala-lelie inheems in het park (onder).



Bij de uitgang van de Paul Kruger Tor staat een standbeeld voor de oprichter van de wild park.
Terug in ons hotel kwamen we er achter, dat de groep die met da safari jeeps waren weggeweest ook de leeuw en het luipaard niet hadden gezien.
Morgen een nieuwe kans zullen we maar denken!



Onder het genot van een koud lokaal biertje werden de wederzijdse ervaringen uitgewisseld.










  Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. KRUGERPARK EN SHANGAAN DANS. (DEEL 11)



donderdag 7 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. BLYDE RIVIER CANYON - GOD'S WINDOW. (DEEL 9)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

           'THE BIG FIVE'. (9)



            BLYDE RIVIER CANYON NATUUR RESERVAAT.


( Op de bijgevoegde kaartjes staan de meeste plaatsnamen in het Nederlands of het Engels. Veel plaatsnamen hebben na het einde van de apartheid in het land en onder president Nelson Mandela een nieuwe naam gekregen om op deze manier een einde te maken aan het koloniale bewind verleden.
Zo is Pretoria verandert in Tshwane, Lydenburg in Mashishing, Nijlstroom in Modimolle etc.
Ondanks deze veranderingen staan de oorspronkelijke namen nog steeds op de aanduidende verkeersborden vermeld.)




Het was een druilige dag toen we in Graskop vertrokken en hoog hoger we in de bergen kwamen hoe dikker werd de mist. zo werd besloten om later op dag om naar God's Window te gaan.
We reden nu eerst naar het gebied waar de rivier Blyde ('Blijschap') en de treur samenvloeien.
Dit is gelegen in de Blyde rivier Canyon Natuur Reservaat of Motlatse Canyon Provinciaal Natuur Reservaat in de Drakensbergen hellingen van Oost-Mpumalanga.
Het reservaat beschermt de Blyde Rivier Canyon, met inbegrip van delen van de Ohrigstad, Blyde Rivier en de geologische formaties rond Bourke's Luck Potholes, waar de rivier Treur zich in de Blyde rivier stort. Ten zuiden van de kloof volgt het reservaat de helling, met inbegrip van de duivels en Gods raam, de laatste geeft een populair uitzichtspunt over het lager gelegen land aan de zuidkant van het reservaat



Bourke's Luck Potholes is een geologisch trekpleister  bij de samenvloeiing van de rivier de Treur en Blyde. op de westelijke grens van het reservaat. het natuurbeschermingshoofdkwartier ligt hier naast het dorp Moremela, in de zuidelijke bovenloop van de kloof.



Langdurig kolkende massa's water storten zich uit in de gaten van de rotsen aan de de Treur Rivier en hebben zo een aantal cilindrische gaten  uitgehold die zichtbaar zijn van steile rotsen erboven en vanaf de bruggen die over de canyon zijn geplaatst.
hert werd vernoemd naar een lokale goudzoeker, Tom Bourke, die er de aanwezigheid van goud voorspelde, hoewel hij er zelf nog geen gram heeft gevonden.
Voetgangersbruggen verbinden de verschillende uitzichtpunten op de kuilen en de kloof stroom-
afwaarts.


DE DRIE RONDAVELS.


Iets verder naar het noorden heeft de rivier Blyde een prachtige kloof uitgesleten in het berglandschap.
Dit gebied wordt gedomineerd door drie bergkoppen, die de Drie Rondavels worden genoemd.
 De Drie Rondavels zijn drie ronde, met gras begroeide bergtoppen met enigszins puntige toppen.
Zij lijken erg op de traditionele ronde of ovale rondavels  of Afrikaanse huizen, die zijn gemaakt met natuurlijke lokale materialen.
Zij worden ook wel de 'Drie zusters' genoemd.



(De Blyde rivier 800 meter lager in de canyon.)

De namen van de drie pieken herdenken een stamhoofd uit de 19e eeuw, Maripi en zijn drie vrouwen. 
De afgevlakte top naast de rondavels is Majpjaneng, 'de chief', die wordt herinnerd voor het verzet tegen de binnenvallende Swazis in een gedenkwaardige veldslag. De drie rondavels zijn vernoemd naar de drie meer lastige vrouwen; Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto.
Achter de rondavels is het hoogplateau van Mariepskop zichtbaar. het geheel wordt geflankeerd door uitsteeksels van de noordelijke Drakensbergen.

GOD'S WINDOW.


God's Window is een populair uitkijkpunt op een helling van de Drakensberg, aan de zuidkant van het natuurreservaat.
Hier dalen de kliffen meer dan 700 meter naar het laagland. Van deze helling heeft men een  imponerend uitzicht over het laagland met heuvels en bossen. Op heldere dagen is het mogelijk om over het Kruger Natinaal Park te kijken richting het Lebombo gebergte aan de grens met Mozambique.




DE FILM.

God's Window is prominent aanwezig in de plot van de cultfilm 'The Gods Must Be Crazy' uit 1980.
Tegen het einde van de film reist het Bosjesman-
personage Xi (gespeeld door de Namibische struikboer Ni Xau) naar Gods raam en gelooft dat het vanwege een laaggelegen bewolking het einde van de wereld is.



HET OORSPRONKELIJKE VENSTER.

Het oorspronkelijke venster is een rots die zich verder op een boerderij bevindt en als gevolg van steengroevebedrijven en boomkwekerijen kon deze werkelijke rots die op een vierkant venster lijkt niet meer gebruikt worden, daarom werd de site door de overheid verplaatst naar de rand van de helling.

FLORA.

Het terrein bij God's Window is rijk aan flora. Veel voorkomend is de Agave met haar prachtige oranje bloemen.


Een vele ander soorten bloemen, schorsen op de bomen en hangend 'engelenhaar'.



Na deze prachtige dag met imponerende uitzichten reden we naar Hazyview waar we de komen drie nachten in het Sanbonani Resort Hotel zouden verblijven voor onze safari's naar het Kruger Nationaal Park.


Zie vervolg;  ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. KRUGER NATIONAAL PARK. (DEEL 10)