woensdag 12 april 2017

CANADA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

       CANADA HET TWEEDE 

           GROOTSTE LAND 

            VAN DE WERELD. (1)






CANADA ALGEMEEN.


Canada is na Rusland (17.100.000 km²) met haar 9.984.670 km² het tweede grootste land van de wereld. Van haar oppervlakte is 8.62% water. De hoofdstad is Ottawa.
Het land is een constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel.
Het land heeft een gouverneur-generaal als regeringsleider, de premier, maar het staatshoofd is koningin Elizabeth II van Groot Brittannië. 
Canada ligt ten noorden ven de verenigde Staten van Amerika, grenst in het oosten aan de noordelijke Atlantische Oceaan, in het westen aan de Amerikaanse staat Alaska en de Stille Oceaan en in het noorden aan de Noordelijke IJszee.
Het land is onderverdeeld in 10 provincies: Brits-Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Prins Edwardeiland, Newfoundland en Labrador; en drie territoria: Yukon, Northwest Territories en Nunavut.
Canada is tweetalig en zowel het Frans als het Engels hebben een officiële status.
Het land is lid van het Gemenebest van Naties, APEC, OSA, de VN, de G8, de Francohonie en de NAVO.

De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord 'kanata', wat nederzetting betekend. Het volk van de indianen en de inuit bewoonde reeds duizenden jaren het gebied voordat het in de 15e en 16e eeuw door de Europeanen werd gekoloniseerd.
Het gebied kwam als eerste in handen van de Franse ontdekkingsreizigers die zich er vestigden.
Na de Franse en Indiaanse Oorlog kwam het gehele gebied in handen van de Engelsen.
Tijdens de Amerikaanse vrijheidsoorlog van 1812 tegen de Engelsen werd op het Canadees gebied menig veldslag uitgevochten en waren er zelfs pogingen om het bij de VS in te lijven.
Canada in haar huidige vorm is ontstaan op 1 juli 1867 toen Boven-Canada (Ontario) en Beneden-Canada (Quebec) werden verenigd. Het land had slechts beperkte zelfstandigheid door het Statuut van Westminster uit 1931 en werd zo betrokken bij zowel de Eerste- als de Tweede Wereld Oorlog tegen Duitsland. Canada heeft een hechte economische band met de VS.


Canada claimt het poolgebied dat loopt van 60 graden westerlengte tot 141 graden westerlengte.
De winters zijn streng en zeer koud in het noorden met temperaturen van minus 40 C.
De Hudson Baai gelegen tussen het Territorium Nunavut, Manitoba, Ontario en Quebec is in de winter dicht gevroren.
De Fundy Baai tussen New Brunswick en Nova Scotia kent het grootste verschil tussen eb en vloed van de wereld.


De belangrijkste rivier voor het land is de Saint Lawrence Rivier welke de Atlantische Oceaan verbindt met de Grote Meren.
Aan deze rivier liggen de grote steden als Quebec, Montreal en Ottawa.
Canada is verder rijk aan beschermde natuurgebieden met steppen, berglandschappen met gletsjers, meren en rivieren.
De bekendste gletsjer is de Athabasca Gletsjer in het Nationaal Park Jasper.
Op de grens tussen Canada en de VS, in de Provincie Ontario, ligt de enorme waterval van de Niagara Rivier welke bestaat uit drie watervallen met een hoogte van 60 meter. Westelijk Canada heeft veel vulkanen, waaronder de Mount Garibaldi in Brits Columbia. De hoogste berg is Mount Logan met een hoogte van 5.959 meter.



                                               (Niagara watervallen in de Niagara Rivier.)

De economie van het land draait op landbouw zoals: vlas, haver, gerst, mais, suikerbiet, aardappels, fruit en rogge, veeteelt, visserij op zee en de Grote Meren, bosbouw, mijnbouw, aardgas en teerzand.
In de mijnbouw wordt veel steenkool gewonnen, ijzer, nikkel, koper, zink, goud, lood. molybdeen en uranium. In het arctische gebied zijn veel diamantconcentraties. 


VLAG VAN CANADA.

De huidige vlag van Canada staat ook bekend onder de naam "Maple Leaf Flag" ("Esdoornbladvlag"). De Franstalige bevolking noemt de vlag "I'Unifolie" ("De eenbladige").
De rode vlag heeft een wit vierkant in het midden, met daarin een rood gestileerd esdoornblad met elf punten.
De vlag werd aangenomen in 1964 en voor het eerst gehesen op 15 februari 1965.

Naast de Esdoornvlag kent Canada ook nog de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Deze vlag komt ook terug in de vlaggen van enkele provincies.

De oorsprong van de vlag ligt in 1921, toen koning Georg V verklaarde dat de kleuren van Canada rood en wit moesten zijn. het rood afkomstig van het kruis van Sint-Joris, dat op de Engelse vlag staat afgebeeld en het wit van de Franse vorsten sinds Karel VII.
Al rond 1700 was het esdoornblad een symbool van de Canadese natuur. Het esdoornblad op de vlag is het blad van de suikeresdoorn een inheemse Canadese boomsoort; hun bl;aderen zijn acht tot achttien centimeter groot en hebben in de herfst een fraaie kleur die van helder geel, via oranje overgaat naar oplichtend rood. De elf punten aan het blad hebben geen speciale betekenis.


WAPEN VAN CANADA.

Het Koninklijk Wapen van Canada werd op 21 november 1921 door koning Georg V gecreëerd als the Arms or Ensigns Armorial of the Dominion of Canada.
Het wapenschild toont veel gelijkenis met dat van het verenigd Koninkrijk.
De eerste drie kwartieren van het wapen van canada zijn gelijk als di in het wapen van het verenigd Koninkrijk, dit zijn Engeland, Schotland en Ierland.
Het vierde kwartier in het wapen van Canada is het oude wapen van Frankrijk en onder in het wapen staat een esdoorntak afgebeeld met drie bladeren voor Canada.
het schild wordt gedragen door een leeuw en een eenhoorn.
Het schild is gedekt door een helm met op een wrong de Engelse Leeuw met een esdoornblad in zijn klauw en daarboven de kroon van het verenigd Koninkrijk.
Links de vlag van Engeland en rechts de oude Franse vlag.
Onder het wapen op een blauw lint het motto; "A Mari Usque ad Mare". ( Van zee naar zee.) Rond het schild het motto van de Orde van Canada, "Desiderantes meliorem patrium". ( Strevend naar een beter land.)

 Zie vervolg: CANADA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2 - DE PROVINCIES.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten