zondag 23 april 2017

BRAZILIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

HET GROOTSTE LAND VAN 

ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE 

PORTUGEES SPREKENDE LAND. (2)



Over de geschiedenis en het ontstaan van de vlaggen en wapenemblemen is vaak weinig informatie te vinden. vergeleken bij de vlaggen en wapenemblemen in Europa.

BRAZILIË DE REGIO'S. (1)

Brazilië is bestuurlijk opgedeeld in vijf regio's; Noord, Centraal-West, Noordoost, Zuidoost en Zuid.
Elk van deze regio's heeft weer een aantal deelstaten. Iedere deelstaat heeft een eigen vlag en een wapenembleem. De meeste van deze wapenemblemen zijn niet heraldisch, maar meer een symbool waarbij de vlag en het embleem onder geen gelijkenis hebben.


NOORDELIJKE REGIO.

De noordelijke regio 'Regio Noord' bestaat  zeven deelstaten: (1) Acre, (3) Amapá, (4) Amazonas, (13) Paraá, (21) Rondônia, (22) Roraima en (26) Tocantins.


ACRE. (1)

De deelstaat Arcre grenst aan Bolivia in het zuidoosten, Peru in het zuiden en westen en de deelstaat Amazonas in het noorden en noordoosten en Rondônia in het oosten.
Acre heeft een oppervlakte van 164.123 km² en de hoofdstad is Rio Branco.
De deelstaat zelf is ingedeeld in 2 mesoregio's, 5 microregio's en 22 gemeenten.
In het begin van de 19e eeuw hoorde het gebied bij Bolivia. Braziliaanse avonturiers vielen meerdere keren het gebied binnen vanwege haar rijkdom aan rubber en trachten er een eigen staat te stichten. In 1903 bij het verdrag van Petrópolis werd het gebied geannexeerd door Brazilië.

(De hoofdstad Rio Branco en de rivier de Acre.)

Acre dankt haar naam aan de rivier de Acre die door de deelstaat stroomt. Zij ontspringt op de grens van Brazilië en Peru en heeft een lengte van 1190 kilometer. Haar eerste deel in de bovenloop vormt de grens tussen deze twee landen. Verder vormt zij de grens in haar tweede deel tussen Brazilië en Bolivia. Uiteindelijk mondt zij uit in de rivier de Purus, nabij Boca do Acre (mond van Acre), welke weer een zijrivier van de Amazone rivier is.

VLAG VAN ACRE.

De vlag van Acre bestaat uit twee driehoeken welke in doek van linksonder naar rechtsboven diagonaal in tweeën deelt. De linkerhelft is geel en de rechter helft is groen. 
Linksboven in het gele vlak staat een rode vijfpuntige ster.
Geel staat symbool voor de vrede, groen voor hoop. De rode ster staat symbool voor het licht van de opname van Acre in Brazilië.
Voorheen kende Acre nog twee vlaggen: van 1899 tot 1900 in de zelfde kleuren, maar diagonaal in tweeën verdeeld van linksboven naar rechtsonder; van 1902 tot 1903 was hier de rode ster linksboven in het gele deel toegevoegd.

WAPEN VAN ACRE.

Het wapen van Acre werd op 15 juli 1899 door de Republiek Acre ingesteld. Deze republiek viel meermaals in handen van Bolivia en Brazilië.
Het wapen is na een kleine wijziging heden nog in gebruik door de Braziliaanse deelstaat Acre.

In het midden op het ovale schild staat bij een palmboom een poema afgebeeld aan de oever van de rivieroever van de Acre.
Linksonder in het schild staat een vijfpuntige rode ster afgebeeld. Om het schild heen in een band van zilver het motto: "Nec Luceo Pluribus Impar" ("Verlicht zoals velen").
Het wapenschild wordt gedekt door de Frygische muts in het rood. Rond het schild aan ieder zijde twee vlaggen van Acre met daaromheen een tak van de tabaksplant en de koffieplant. Onder het schild twee gekruiste zwaarden. Het geheel rust op een aureool van een uit goud bestaande ster van zestien punten. Onder het geheel op een wit lint de drie data: 6-8-1902, 16-6-1962 en 24-1-1903.

AMAPÁ. (3)

(Fort São José bij Macapá.)

De deelstaat Amapá grenst in het noordwesten aan Suriname en Frans-Guyana, in het noordoosten en oosten aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en zuidwesten aan de deelstaat Pará. De staat heeft een oppervlakte van 142.829 km² en de hoofdstad is Macapá.
Het kustgebied van de staat kent aan de Oceaankust moerassen en lagunes. verder land inwaarts is het gebied vrij vlak met een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel.
Het gebied kent veel rivieren waaronder de; Amazone, Jari, Oiapoque, Araguari, Calçoene en de Marraça.
De economie van deze staat is gebaseerd op de teelt van paranoten en de mijnbouw voor mangaan.
Het gebied heeft invasies gekend in het verleden van de Engelsen, Hollanders en Fransen. Door de goudvondsten raakte het nog meer omstreden. Na 1815 stond het bekend onder de naam Braziliaans-Guyana. Op 5 oktober 1988 werd het tot een Braziliaanse staat verheven.

VLAG VAN AMAPÁ.

De vlag van Amapá heeft de kleuren donkerblauw, groen en geel welke worden gescheiden door een witte zwartomrande baan.
In het linkerdeel van het groen staat een teken dat staat voor het fort São José waar omheen de hoofdstad Macapá is gebouwd. 
Het blauw staat symbool voor de lucht en de rivieren en het geel voor de rijkdom aan grondstoffen. het groen voor de jungle in de deelstaat. De witte lijnen staan symbool voor hoop en vrede met een goede toekomst. de zwarte lijnen staan symbool voor hen die zijn gevallen voor Amapá en Brazilië.

WAPEN VAN AMAPÁ.

Over het wapen van Amapá zijn geen heraldische gegevens bekend.
In het midden van een wapenschild, wat omringt is door een rode, zwarte en blauwe lijn, staat op een wit veld met stralen de deelstaat afgebeeld in de kleuren geel en groen. In het midden staat centraal de paranotenboom afgebeeld. De blauwe lijn staat voor de rivieren en de zwarte voor hen die zijn gevallen voor Amapá en Brazilië.
Het schild wordt gedekt door een vijfpuntige ster in de kleuren geel-zwart en wit. Onder de ster boven het schild een wit lint met de tekst; "Aqui Começa o Brasil" ("Hier begint Brazilië).
Rond het wapenschild twee takken van de tabaksplant.



AMAZONAS. (4)

Amazonas is de grootste van de 26 deelstaten van Brazilië. De deelstaat dankt haar naam aan de rivier de Amazone en heeft een oppervlakte van 1.559.159 km². de hoofdstad is Manaus.
Amazonas grenst in het zuidwesten aan Peru, in het westen en noordwesten aan Colombia, in het noorden aan Venezuela en in het noordoosten aan de deelstaat Roraima, in het oosten aan Pará, in het zuidoosten aan MatoGrosso en in het zuiden aan Rondônia en Acre. 
De staat is onderverdeeld in 4 mesoregi's, 13 microregio's en 62 gemeenten.
Grote delen van het gebied zijn beschermd vanwege de prachtige flora en fauna.





Amazonas is zes keer groter dan Engeland en vier groter dan Spanje.
De hoogste berg in de deelstaat in de Pico da Neblinda met 2994 meter hoogte boven de zeespiegel.
In de 15e eeuw behoorde de Amazone-bekken tot Spanje.
Het gehele gebied is subtropisch, warm en zeer vochtig.
Vegetatie bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud, ondergedompeld land gedurende de regenperiode en lage plateaus en wordt hoofdzakelijk in de wouden nog bewoond door de indianen. De deelstaat telt 2 inwoners per km².
De lokale economie is afhankelijk van de bosbouw , rubberboom plantages en de teelt van cassave en sinaasappels.
     

VLAG VAN AMAZONAS.

De vlag van Amazonas bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren wit-rood-wit.
In de bovenste witte baan staat in het linker kanton een blauw vlak met daarin een grote witte vijfpuntige ster en 24 kleine witte vijfpuntige sterren daar omheen.
De sterren staan symbool voor de 25 gemeenten die op 24 augustus 1897 bestonden. De grote ster staat symbool voor de hoofdstad Manaus.
De twee witte banen staan symbool voor hoop en de rode baan in het midden voor de gewonnen strijd.

WAPEN VAN AMAZONAS.

Van het wapen is geen heraldische beschrijving. het middelste wapenschild is ovaal van vorm en wordt gedekt door een gouden zon met daarboven een roofvogel uit het Amazone gebied.
Het schild wordt in drieën gedeeld door een gele baan wat vermoedelijk de stroom van de Amazone moet voorstellen.
In het bovenste blauwe deel staat een rode afbeelding wat veel weg heeft van een gebroken hart. In het rechter blauwe deel staat een gele ster voor de hoofdstad Manaus, rechts in het groene deel voorstellende het tropische regenwoud in het zwart twee gekruiste pijlen en een veer voor de indiaanse bewoners.
Het wapenschild is omringt door een gouden ketting waaraan onder een anker hangt wat weer symbool moet staan voor de handel over het water van de rivier. Links en rechts op de fraaie goudkleurige achtergrond twee niet nader te verklaren tekens. Onder in het wapen op een groen lint een niet te lezen motto met daaronder bladeren van de rubberboom.

PARÁ. (13). 

(Tapajós hydrocomplex in de Tapajósrivier.)

De deelstaat Pará grenst in het noorden aan Guyana, Suriname en de deelstaat Amapá, in het noordoosten aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de deelstaat Maranhão, in het zuidoosten aan de deelstaat Tocantins, in het zuiden en zuidwesten aan de deelstaat Mato Grosso, in het westen aan Amazones en in het noordwesten aan de deelstaat Roraima.
Pará heeft een oppervlakte van 1.247.955 km² en de hoofdstad is Belém, tevens de grootste stad.. De deelstaat is ingedeeld in zes mesoregio's, 22 micriregio's en 140 gemeenten. Pará is voor het overgrote deel bedekt met tropische regenwoud.
Het gebied is niet overbevolkt en telt 6 inwoners per km².

(Een Assurini Indiaan van de gelijknamige stam welke tot 1971 in isolatie leefden.)


De naam Pará  heeft de oorsprong in de Tupi taal van de indianen, wat betekend "rivier-zee". De rivier de Pará is een zijrivier van de Amazone.
De economie van de staat draait op de productie van rubber (latex), tropische houtsoorten zoals mahonie en mineralen zoals ijzererts en bauxiet. Nieuw is de teelt van sojabonen in de regio Santarém.




VLAG VAN PARÁ.

De vlag van Pará heeft een rood veld dat door een brede witte baan diagonaal van linksboven naar rechtsonder in tweeën wordt gedeeld.
In het midden van de witte baan staat een vijfpuntige blauwe ster.
De witte baan staat symbool voor de Amazone en de evenaar. het rood staat voor de kracht van de inwoners en de blauwe ster staat symbool voor de staat zelf.




WAPEN VAN PARÁ.

Het wapen van Pará toont in het midden een wapenschild met de vlag van Pará. Van het wapen zijn geen heraldische gegevens bekend.
het wapenschild heeft een sierlijke roze achtergrond dat gedekt wordt door een roofvogel. Hierachter een soort waaier met een gele cirkel wat vermoedelijk staat voor de zon.
Rond het wapenembleem takken met bladeren van de rubberboom. Verder op een geel lint met het logo; "sur lege procréation" ('de voortplanting") en de naam van de staat; "Estado do Pará".






RONDÔNIA. (21)

De deelstaat Rhondônia grenst aan Bolivia in het zuiden en westen en aan de deelstaat Acra in het westen, Amazones in het noorden en Mato grosso in het oosten.
De staat heeft een oppervlakte van 237.591 km² en de hoofdstad is Porto velho.
Rondônia is ingedeeld in 2 mesoregio's, 8 microregio's en 52 gemeenten.
Het grootste deel van deze staat is bedekt met tropisch regenwoud wat ook een grote economische bron van inkomsten is. In dit regenwoud leven nog verschillende indianen stammen.
Het gebied bleef betrekkelijk onaangetast tot in 1800 toen de rubberindustrie haar intrede deed.
In de 20e eeuw waren er geschillen om het gebied tussen Bolivia en Brazilië.
Verder wordt er veel koffie geteeld en graniet gewonnen voor de export naar het buitenland.


VLAG VAN RONDÔNIA.

De vlag van Rhodônia bestaat uit de zelfde kleuren als de vlag van Brazilië.
De bovenste baan is is donkerblauw, de onderste baan wordt door een groene driehoek met de basis op de onderrand van de vlag in tweeën gedeeld. De overige driehoeken aan de zijden zijn geel.
In het midden van de vlag staat een witte vijfpuntige ster.
het groen staat symbool voor het landschap, het geel voor de rijkdom, het blauw voor de lucht en het wit voor de vrede. De witte ster staat voor de Staat Rondônia.


WAPEN VAN RONDÔNIA.

Het wapen van Rondônia is geen heraldisch wapen.
Het wapenschild in het midden heeft het model van een fort omringt door een muur en water. In het midden op een blauwe achtergrond de ster en een groene en gele baan welke de vlag vertegenwoordigen.
Rond het geheel op een achtergrond van groene bladeren van de koffieplant en de rubberboom staat een spoorweg afgebeeld. Dit is de 366 kilometer lange spoorweg Madeira-Mamoré welke loopt tussen Bolivia en de hoofdstad van de deelstaat Porto Velho.
het jaartal 1943 duidt op de onafhankelijkheid van het gebied en het jaartal 1981 dat het een deelstaat werd van Brazilë.

RORAIMA. (22)


(De top van de berg Romaira.)

De deelstaat Romaira grenst in het noordwesten en het noorden aan Venezuela, in het noordoosten en het oosten aan Guyana, in het zuidoosten aan de deelstaat Pará en in het zuiden en zuidwesten aan de deelstaat Amazones.
Roraima is ingedeeld in 2 mesoregio's, 4 microregio's en 15 gemeenten.
Het heeft een oppervlakte van 224.301 km² en de hoofdstad is Boa Vista.
De staat ligt grotendeels in het hoogland van Guyana en bestaat uit het stroomgebied van de Rio Branco en zijn zijrivieren.
In het zuidelijkste punt van de staat stroomt de Rio Branco in de Rio Negro.

Het hoogste punt van de hoogvlakte is de berg Roraima, onderdeel van het Tepui gebergte.
Het is de hoogste tafelberg van de wereld met zijn 2810 meter.
Het plateau van de berg heeft een oppervlakte van 90 km² en op het plateau liggen veel warm water bronnen. Doordat de berg meestal omringt blijft door de wolken regent het veel in het gebied. De lokale inheemse bevolking noemt de berg dan ook; "moeder van alle wateren".  

VLAG VAN RORAIMA.

De vlag van Roraima heeft de kleuren lichtblauw-wit-groen, waarbij de witte baan de vlag diagonaal van linksonder naar rechtsboven in tweeën deelt. In het midden van de vlag staat een vijfpuntige gele ster met daaronder een rode streep. de vlag is in gebruik sinds 14 juni 1996.
De rode streep staat symbool voor de evenaar die ten zuiden van de staat, aangegeven door de gele ster, loopt.
het groen staat voor het regenwoud, het geel voor de rijkdom aan grondstoffen, het wit voor de vrede en het blauw voor de lucht.

WAPEN VAN RORAIMA.

Het wapen van Roraima is geen heraldisch wapen.
Achter het wapenschild zijn kruislings een speer en boog geplaatst van in inheemse bevolking.
Boven in het wapenschild is het Tepui gebergte afgebeeld met de tafelberg. In het blauwe deel linksonder staat een witte reiger afgebeeld een veel voorkomende vogel in het gebied en rechts in het witte deel een inheemse bewoner aan het werk.
Aan beide zijden van het wapen twee takken met rijpe vruchten en daaronder een groen lint met de naam van de staat.


TOCANTINS. (26)

(Watervallen in de rivier Tocantins.)

De deelstaat Tocantins grenst aan de deelstaat Maranhão in het noorden en noordoosten, Piaui in het oosten, Bahia in het zuidoosten, Goiás in het zuiden, Mato Grosso in het zuidwesten en Pará in het noordwesten.
De staat wordt ingedeeld in 2 mesoregio's, 8 microregio's en 139 gemeenten. de staat is vernoemd naar de rivier de Tocantins.
Het gebied heeft een oppervlakte van 277.721 km² en de hoofdstad is Palmas. In 1988 werd dit gebied afgescheiden van de deelstaat Goiás en is het de jongste staat van Brazilië.


In de staat worden in in de rivieren Araguaia en de Tocantis grote stuwdammen gebouwd voor het opwekken van elektriciteit. Hier is veel verzet tegen.
Tocantins heeft het Aragaia National Park en het indianen reservaat van de Carajás.






VLAG VAN TOCANTINS.

De vlag van Tocantins wordt door een brede witte baan van linksonder naar rechtsboven in tweeën verdeeld met linksboven een blauwe driehoek en rechtsonder een oranje driehoek.
In het midden van de witte baan staat in het oranje de zon afgebeeld met acht grote en zestien kleine stralen.
het blauw staat symbool voor de rivieren in de staat, het oranje voor de welvaart en het wit voor de vrede.
De oranje zon staat symbool voor de eenheid van de bewoners in de staat.

WAPEN VAN TOSCANTIS.

Het wapen van Toscantis is geen heraldisch wapen.
Het wapenschild heeft een ovale vorm met daarin de zelfde afbeeldingen als op de vlag. het schild wordt gedekt door een oranje met blauwe rand vijfpuntige ster voorstellende de staat.
Rond het schild een lauwerkrans met daar onder een blauw lint met de datum 1 januari 1988, de datum dat het een deelstaat werd van Brazilië.
Onder op het lint de naam van de staat.





                     Zie vervolg: BRAZILIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten