EEN ATOL IS EEN CREATIE
VAN DE NATUUR.
Een atol is een ring- of hoefijzervormig koraalrif , of koraaleilandjes in zulk een vorm gegroepeerd.
Deze eilanden zijn zeer smal en steken niet meer dan enige meters boven water uit en omsluiten een rustige en ondiepe lagune waarin zeer weer kleine eilandjes bevinden.
Soms is er een betrekkelijk diep vaarwater vanuit zee naar de lagune en soms niet.
In zeldzame gevallen, indien de eiland vorming groot is, is de lagune diep genoeg voor het ankeren van grotere schepen; dit werd in de WO-II veel gedaan door de Amerikanen.
De lage eilandjes zijn vaak begroeid met palmen die weer zijn ontstaan door aangespoelde kokosnoten van andere eilanden. Omdat rond het atol of atolgroep meestal zeer diep water is en het atolrif steil omhoog rijst, zijn hun diepten vaak niet te peilen, ook niet met een echolood.
Daar zij s'nachts zeer slecht zichtbaar zijn, waren zij vooral vroeger gevaarlijk om dichtbij te passeren, speciaal in gebieden met een sterke zeestroming. Ook op de radar geven de atollen vaak een vertekend beeld. Overdag zijn ze als ze begroeid zijn vaak op een afstand van 12 mijl herkenbaar, maar niet op alle atollen groeien palmen.
Een ander probleem voor de scheepvaart is dat een atol bijna uit het niets omhoog reist uit de zeebodem en ook weer even snel kan verdwijnen.
In de Indische Oceaan zijn de Laccadiven en de Maldieven zeer bekende groepen. In de westelijke en de zuidwestelijke Stille Oceaan komen zij veelvuldig voor in de Koraal Zee, Great Barrier Reef en de eilanden groepen van Oceanië.
Ook in Caribische Zee komen zij voor.
Over het ontstaan van een atol is men niet eensgezind.
Men heeft de basis van het Eniwetok-atol gevonden op meer dan 1200 meter diepte, met als fundamenten een uitgewerkte vulkaan.
Omdat de diertjes die het koraal vormen niet kunnen leven op een grotere diepte dan 40 meter, moet men aannemen dat hetzij de zeespiegel is gestegen, hetzij de ondergrond gedaald is, of beide.
De koraaldiertjes zouden dan deze zeer langzame niveauverandering hebben kunnen bijhouden met het opbouwen, dicht onder de oppervlakte, van hun koraalwereld.
In de beide afbeeldingen is een voorstelling weer gegeven hoe een vulkanische gedeelte van de zeebodem (groen) omhoog komt en zich weer langzaam terugtrekt. gelijktijdig is te zien (roze) hoe het koraal aangroeit en uiteindelijk een atol overblijft.
Het kan ook voorkomen niet de gehele zeebodem weer terug valt onder het water niveau en dat er een klein eiland ontstaat.
Zo zijn veel eilanden ontstaan in het gebied Oceanië in de Stille Oceaan.
Een voorbeeld van een koraaleiland is het eiland Curaçao in de Caribische zee.
Waar ook op het eiland komt men resten tegen van afgestorven koraal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten