zaterdag 15 april 2023

REBUNG - BAMBOESPRUIT.

 

EEN SCHEUT VAN DE SNELST

        GROEIENDE PLANT.





BAMBOE.

Bamboe is een verzamelnaam voor ruim 1500 verschillende plantensoorten van de grassen familie. De Latijnse naam is  Gramineae of Posceae.
De naam bambu is afkomstig uit het Maleis en is vrijwel in alle westerse talen zo ook bekend ( bamboe, bamboo etc.)
De bamboe is geen speciale tropische plant, maar wordt in de meest uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken.
De plant verspreidtzich hoofdzakelijk met zijn wortels, die ondergronds ver kunnen uitgroeien, waarbij ze hier en daar nieuwe stengels boven de grond laten komen.

De stengel van de bamboesoorten kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. 
De reuzen bamboe, Dendrocalamus, de grootste bamboesoort kan wel een hoogte bereiken van 35 meter en stengels hebben met een diameter van 30 centimeter.
Ook kennen de stengels verschillende kleuren; donkergroen, lichtgroen, geel rood, bruin en zwart.

De stengels zijn hol, zoals bij vrijwel alle grassen, en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen, waar de bladeren zijn aangehecht. De stengels hebben dicht opeen staande vezelbundels.

Bamboesoorten groeien heel snel, waarvan sommige tot wel één meter per dag. De  nieuwe stengelscheuten zijn zo krachtig, dat ze door een wegdek heen weten te breken.

De meeste bamboe soorten bloeien zelden, maar sommige jaarlijks, waarbij elke afzonderlijke plant vaker meer dan eens per drie bloeit. Sommige  meerjarige soorten die slechts een maal of met grote tussenpozen bloeien en dan daarna afsterven.
Bij enkele kan tussen de bloeiperiode zelfs meer dan 150 jaar zitten. Na de bloei vindt dan meestal de afsterving van de plant plaats.

REBUNG DE BAMBOESPRUIT.

De bamboespruit is de jonge uitloper van de bamboeplant. Van de ruim 1500 soorten van de bamboe zijn er slechts 110 eetbaar.
De rauwe spruiten van de bamboe  zijn niet eetbaar, want ze bevatten giftige cyanogene glycosiden. Deze stof wordt afgebroken door hoge temperatuur.
Bamboespruiten zijn eetbaar nadat ze zijn gekookt, ze zijn dan knapperig en hebben een frisse smaak.
In bepaalde gebieden waar veel bamboe voorkomt worden deze scheuten schoongemaakt langs de straat verkocht. Ook op de markt zijn deze rauw te verkrijgen. Gekookte bamboespruiten worden in de toko's te koop aangeboden ingeblikt of in glas geconserveerd.
In de Aziatische landen worden de gekookte bamboespruiten vele gerechten gebruikt.




 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten