dinsdag 29 oktober 2013

KHASIELLA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 1-A)

S.S. KHASIELLA.

6 JUNI 1971 T/M 3 SEPTEMBER 1971.

Met de KLM via Madrid en Caracas naar Curaçao gevlogen, waarbij we we over het eiland Trinidad vlogen. Op 6 juni 1971 stapte ik te Caracas baai op Curaçao aan boord van deze K-klasse tanker.


( Vlucht over het eiland Trinidad.)

K-KLASSE TANKER.


De Khasiella is een tanker van het type K-klasse. Een klasse die overeenkomt met de Engelse H-klasse.
Het schip met het roepsein PFJH en een tonnage van 19.346 BRT werd in 1956 opgeleverd door de Nederlandse Dok-en Scheepswerf Maatschappij in Amsterdam. Het schip deed dienst tot 1979 waarna het werd gesloopt.
In deze jaren werden er 17 van deze klasse tankers gebouwd op verschillende Nederlandse scheepswerven.



( Doorsnede en indeling van een K-klasse tanker.)

De schepen hadden een voortstuwing volgens het ontwerp Parson Marine Engineering and Turbine Research and Development, en gebouwd door de firma Werkspoor. Dit geheel bestond uit een hoge-druk- en een lage-drukturbine elk voorzien van een afzonderlijk gedeelte voor het achteruit draaien.
Stoom werd geleverd door twee Foster Wheeler waterpijpketels met een werkdruk van 35 kg/cm².


De omwentelingen van de turbine installatie werd via een tandwielreductie op de schroefas overgebracht tot 100 omwentelingen per minuut en met een vermogen van 7500 as pk.
Twee door stoomturbines aangedreven generatoren van 550 kW leverden draaistroom van 60 hz / 450 Volt aan het net. Een 20 kW motor gedreven generator leverde stroom in noodgevallen.


( Fort Beekenburg aan de Caracas baai te Curaçao.)

Deze schepen hadden vier vertikale centrifugaalpompen door stoomturbines aangedreven voor het verpompen van de lading met 400 ton per uur. Deze pompen waren opgesteld in de van de machinekamer gescheiden pompkamer.
Het schip had 33 ladingtanks gelegen tussen twee cofferdammen.


( Oud Spaans geschut op fort Beekenburg.)

De opbouw van deze schepen met een gescheiden midden- en achterschip opbouw was recht toe recht aan.
Ook de inrichting van de accommodatie was sober. Alle hutten van de officieren, buiten de staff officieren, en die van de bemanning hadden geen plafond afwerking en zo keek je tegen pijpleidingen en kabelgoten aan. Verder voor de lagere rangen gezamenlijke douche- en toilet ruimte.
In die periode hadden deze schepen 56 tot 60 opvarenden, officieren en bemanning.


De Kahasiella vervoerde hoofdzakelijk zwarte producten, zoals ruwe aardolie en zware stookolie voor elektriciteit centrales.

Te Caracas baai werd brandstof gebunkerd waarna er bij de raffinaderij in het Schottegat zware stookolie werd geladen voor Cristobal bij de ingang van het Panama kanaal.
Na het lossen te Cristobal keerden we terug naar Curaçao.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten