KAPOK WAT IS DAT?
Zo werd mij de vraag gesteld; "Wat is dat voor een vreemde noot met die pluisjes in de vitrinekast"? Het gaat hier om de kapoknoot.Het zal veel mensen niet zoveel meer zeggen, maar het was vroeger een opvulmiddel voor kussens, matrassen en zwemvesten.
Kapok, vruchtpluis afkomstig van de kapok- of de Randoeboom. Deze boom kwam vroeger het meeste voor op het eiland Java maar groeit ook op Bali. Opvallend aan deze boom is dat dat de takken bijna haaks op de stam staan.
De vruchten van deze boom worden pas voor het eerst geoogst als de boom vijf jaar oud is. Het zijn lange pegelvormige vruchten waaruit de kapokpluis steekt als de vruchtbast bruin is. Een kapokboom kan ruim 70 meter hoog worden en heeft dan aan het begin een enorm brede stam.
De lange bruine doosvruchten vruchten worden op droogvloeren gedroogd. De zaden worden machinaal van de pluis gescheiden, waarna er pluisbolletjes ontstaan. Deze kapok vezels kunnen niet gesponnen worden. Van de zaden wordt in Indonesië spijsolie geperst voor gebruik in de keuken en voor de productie van zeep.
Kussens en matrassen gevuld met kapok voelen hard aan en moeten regelmatig goed opgeschud worden. De zwemvesten die er toen mee werden gevuld waren zwaar om te dragen. Door de opkomst van moderne opvulmiddelen raakte de kapokindustrie in een vergeet hoekje.
Door modernere machinale behandeling is de kapokpluis weer in beeld gekomen voor opvulling van hoofdkussens. Het product trekt geen schimmels en insecten aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten