GEVEL RECLAME -
DE GEVELSTEEN (3).
DEEL 8.
Zeevaart en zeeslagen.
Stad Hoorn was vroeger gelegen aan de Zuiderzee, maar na de bouw van de Afsluitdijk, nu aan het IJselmeer. Hoorn was vroeger een belangrijke VOC havenstad.
Het is ook de geboorte plaats van de zeeheld Jan Pieterszoon Coen welke de stichter was van de stad Batavia op Java, wat nu Jakarta is. Maar Hoorn is ook bekend door het boek, en gelijknamige film: De scheepsjongens van Bonte Koe. Ze zijn nog steeds op het havenhoofd te vinden!
De Bossu zeeslag uit 1573.
Op de hoek van de Slapershaven en het grote Oost staan de Bossuhuizen. Dit zijn drie woonhuizen uit de 17e eeuw die een doorlopend geïllustreerde gevel hebben gekregen, waarop versregels en reliëfs zijn aangebracht. In woord en beeld wordt de zeeslag van de West-Friezen en de watergeuzen tegen de Spaansgezinde vloot onder aanvoering van de graaf Bossu weergegeven.
Voorafgaand aan de Bossu Zeeslag, Slag om de Zuiderzee, hadden de watergeuzen reeds enkele strategische plaatsen veroverd op de Spanjaarden, zoals Den Briel op 1 april 1572 en Vlissingen op 22 april 1572. Toen ook Enkhuizen zich achter de Prins schaarde op 21 met 1572, toen konden de geuzen de Rijn, Schelde en Zuiderzee blokkeren. Ondanks het succes verder in het land van de Spanjolen leidde de blokkade ertoe dat hertog Alva het financieel moeilijk kreeg en geen aanvoer meer had uit Spanje. De blokkade van Amsterdam was Alva een doorn in het oog.
Op 14 september 1573 begon Alva zijn tegen offensief over land, maar de geuzen wisten met hun schepen de Zuiderzee op te vluchten. De Spanjaarden besloten toen de geuzen uit de Zuiderzee te verjagen. Op 3 oktober deden Spanjaarden hun eerste poging, maar storm en tegenwind zouden uiteindelijk de slag beslissen in het voordeel van de geuzen. De geuzen waren door de storm bij Hoorn ten anker gegaan. Op 11 oktober draaide wind waarop ze koers zetten naar de Spaanse vloot en ze het vlaggenschip wisten te veroveren op de Spanjaarden. De overige Spaanse schepen namen de vlucht naar Amsterdam.
De alleen achtergebleven bevelhebber Maximilien de Hénin-Liétard, de heer van Bossu, gaf zich over op voorwaarden dat hij en zijn bemanning niet gedood zouden worden. Dit werd hem toegezegd.
Door het mislukte beleg van Alkmaar en de verloren slag op de Zuiderzee, was de poging van Alva om Noord-Holland te onderwerpen mislukt. Intussen braken in Amsterdam rellen uit tegen de Spaanse overheersers en verliet Alva de stad en niet veel later zou hij terugkeren naar Spanje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten