zaterdag 1 februari 2025

EMBLEMEN KON. NEDERLANDSE LUCHTMACHT. (DEEL 1)

 

   ALS ADELAARS IN DE LUCHT, 

          GERING IN AANTAL, 

            GROOT IN DADEN.

                                     DEEL 1.


             EMBLEMEN KONINKLIJKE NEDERLANDSE LUCHTMACHT.

                                           EMBLEEM KONINKLIJKE LUCHTMACHT:

Het embleem van de Koninklijke luchtmacht geeft weer; een rond schild van oranje omgeven door een aansluitende goud omzoomde azuren band, waarop in Latijnse letters van goud de spreuk; 'parvus numero magnus merito' (gering in aantal, groot in daden). Over alles heen een vliegende gouden adelaar, het geheel gedekt door een koninklijke kroon van goud; onder het schild een goud omzoomd azuren lint, waarop in Latijnse letters van goud: Koninklijke Luchtmacht. Over dit lint hangen aan de schildzoom bevestigde versierselen van de Militaire Willems-Orde 4e klasse.
Het embleem gaat terug op het vliegersembleem dat bestaat uit een oranjeschijf met daarop een vliegende adelaar.

EMBLEEM STAF COMMANDO LUCHTSTRIJDKRACHTEN:

Geeft weer in zilver een geschoeide slechtvalk met opgeheven vlucht in natuurlijke kleur, naar rechts gewend en zittend op een gehandschoende vuist van keel, omgeven door de vaste omlijsting, met midden onder de Latijnse letters 'CLSK' op een ovaalvormig plaatje met daaronder op het lint de embleemspreuk 'waakzaam en hardnekkig'.

EMBLEEM CENTRUM VOOR MENS EN LUCHTVAART:

Geeft weer in keel een naar rechts gewend hoofd van de godin Pallas Athene. Op het hoofd een oorlogshelm. Op de opgeheven rechterhand een zittende uil. Alles van goud op een donkerrode achtergrond, het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in een ovaalvormig plaatje de naam CML en in het lint van goud de Latijnse letters in sabel 'scientia et volatus' (wetenschap ten dienste van het vliegen).

Athene is de godin van de wijsheid en het krijgsbeeld en beschermvrouwe van de wetenschap. Een godin die ondanks dat zij krijgsuitrusting droeg helemaal niet oorlogszuchtig was. Zij was ook de uitvindster van allerlei werktuigen die het leven en de arbeid van de mensen verlichten. Tal van aanknopingspunten voor het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) dat gevormd wordt door vooral militaire wetenschappers die een operatieondersteunende functie uitvoeren en die allerlei hulpmiddelen bedenken om het werk van de operationele vliegers zo goed mogelijk uitvoerbaar te maken.
In de wapens van de luchtmacht komt gebruikelijk een dier voor.
De vogel van Athene was de uil. Dat dier wordt gezien als symbool voor wijsheid. Daar hoopt het CML mee geïdentificeerd te worden.
Tijdelijk is dan nog het voordeel dat het CML nu vooral zich bezighoudt met het ondersteunen van nachtoperaties, het domein waar ook de uil zeer actief in is.


EMBLEEM AOCS NIEUW MILLIGEN:

Geeft weer in azuur een vliegende aanziende adelaar van sabel; een gewelfde schildvoet van sinopel met twee zilveren stralenbundels; over alles heen een uit de schildvoet tot het midden van de adelaar reikende punt van zilver, aan weerszijde vergezeld van een paar naar beneden gerichte bliksemschichten van zilver en geplaatst in de vorm van een omgewende keper. het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvormige plaatje de letters AOCS/NM in Latijnse letters en met de embleemspreuk 'alert en beschermend' in  Latijnse letters van sabel op een lint van goud. 
De cirkelboog symboliseert de begrenzing van het te beschermen luchtruim, het sinopel geeft de veiligheid aan die door de luchtverkeersbeveiliging binnen het gebied wordt geboden. het bovenste deel van de voorstelling duidt op de vanuit de lucht naderende vijand. De bliksemschichten geven gevaar aan, de zilveren priem is het antwoord dat de vernietiging van de aanvaller bewerkstelligt voordat het gevaar voldoende ver kan doordringen. De stralenbundels symboliseren de elektronische hulpmiddelen die de centra benutten.

EMBLEEM OPLEIDINGSCENTRUM SCHOOL OF AIR CONTOL: Geeft weer een steenuil welke symboliseert vanuit de oudheid wijsheid. Wijsheid die kan worden verkregen door opleiding en studie, de vliegende steenuil staat voor opleidingen luchtverkeersleiding en luchtgevechtsleiding.
De papierrol verwijst naar de documenten die ten grondslag liggen aan de werkwijzen, procedures en de veiligheidssystemen binnen de luchtverkeers- en luchtgevechtsleiding. Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting.
Met de kleurstelling wordt dag/nacht operationele inzetbaarheid van het Air Operations Control Station (AOCS) (bij het oude embleem: 'en de beschikbaarheid van opleidingen voor de gehele paarse Defensieorganisatie'). De bliksemschichten maken de basiselementen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de luchtverkeers- en luchtgevechtsleiding zichtbaar en komen voor in het AOCS onderdeelsembleem. te weten radiotelgrafie, radardata en communicatienetwerken. 


EMBLEEM NATIONALE DATALINK MANAGEMENT CEL; 

Geeft weer tegen een achtergrond van drie vlakken van azuur, licht azuur en sinopel, een oranje cirkel in keel, waaruit zes bliksemschichten van zilver wijzen in alle windrichtingen.
Daaroverheen staat een ring van goud. 
Het geheel omgeven door de vaste omlijsting, met in het ovalvormig plaatje de letters NDMC (Nationale Datalink Management Cel) en met de embleemspreuk op een gouden lint 'omnia videre perubique' ( alles zien overal) in Latijnse letters van sabel.

De NDMC draagt bij aan de slagkracht van de krijgsmacht door het voorbereiden, plannen en ondersteunen van operaties met Link 16 )een militair datacommunicatienetwerk', waar ook ter wereld de Commandant Strijdkrachten dat verlangt. Daarbij zijn in het ontwerp de ring en de bliksemschichten verwerkt die ook in het onofficiële embleem waren opgenomen. Tactische datalinks (waaronder Link 16) worden vaak als ring (in tijd) getoond. In de ring krijgen alle datalink gebruikers tijd om informatie te geven en te krijgen. Dit is een repeterend proces. De bliksemschichten die in alle windstreken wijzen, symboliseren de wereldwijde inzet van de NDMC en de tactische radio's waar datalinks gebruik van maken.

De achtergrond kleuren laten de paarse taakstelling zien (azuur voor de marine, sinopel voor de landmacht en licht azuur voor de luchtmacht).
Ook geeft de kleurstelling aan dat datalinks worden ingezet boven land, zee en luct. In het midden oranje (rood) wat voor NDMC staat als nucleus binnen defensie voor het gebruik van tactische datalinks.
De wapenspreuk slaat op de toegevoegde waarde van tactische datalinks om tussen alle gebruikers informatie te delen waardoor het situatiebeeld (situationel awareness) wordt vergroot (alles zien). 
Tactische datalinks worden over de hele wereld ingezet door defensie. Dit zowel in nationaal, NAVO- als coalitieverband.

EMBLEEM 710 SQUADRON: geeft weer in een veld van azuur een spinnenweb met in het midden een kruisspin in goud. Geheel omgeven door de vaste omlijsting met op het ovaalvormig plaatje het getal 710 dat verwijst naar het squadron. Op een lint van goud  de wapenspreuk 'semper vigilans' (altijd waakzaam) in Latijnse letters van sabel. 710 Air Command and Control Squadron is verantwoordelijk voor de bewaking en handhaving van de integriteit van het Nederlandse luchtruim. Ook bewaakt 710 het Nederlandse deel van de NAVO Area of Responsibility boven de Noordzee.
Zie Squadrons AOCS Nieuw Milligen.


EMBLEEM 711 SQUADRON:

geeft weer in een gedeeld veld waarvan 2/3 azuur en 1/3 sabel een albatros. Vanuit boven in het blauwe veld een bliksemschicht van welke de punt eindigt onder in het zwarte veld.
Het geheel in de gebruikelijke omlijsting met op het ovaalvormige plaatje 711 LVL SQN.
Onder het geheel een lint van goud met de tekst 'wij wijzen de weg' in Latijnse letters van sabel. 711 Squadron is verantwoordelijk voor het op een veilige en vlotte manier begeleiden van militair civiel luchtverkeer. Het squadron verspreidt vliegplannen, luchtruim- en luchtvaartinformatie. Sinds december 2017 werken de militaire luchtverkeersleiders samen met Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost. Zie Squadrons AOCS Nieuw Milligen. 


EMBLEEM VLIEGBASIS LEEUWARDEN: geeft weer in keel een gevleugelde draak van goud, het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met op het ovaalvormige plaatje de letter LW (Leeuwarden). Op een lint van van goud de embleemspreuk 'amicis inimicis promptus' (voor vriend en vijand) in Latijnse letters van sabel.
De vliegende draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden heeft een lange geschiedenis. Kronieken uit het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw melden al verschijningen van een vliegen draak in Zuid-Friesland op het Rode Klif te Gaasterland. De draak stond symbool voor de bescherming van het Friese land. De verbondenheid van de vliegende draak met het luchtruim en de bescherming die hij de bevolking gaf, geven een duidelijke betekenis aan de draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden. Op de vliegbasis verheffen zich nog altijd 'vliegende draken' in de lucht om bescherming te bieden: gevechtsvliegtuigen.


EMBLEEM 306 SQUADRON: 

geeft weer een gedeeld schild, rechts van sabel bezaaid met vijf sterren, links van azuur, over alles heen een uit de linkerhelft naar rechts gewende arendskop van goud. Omgeven door de vastgestelde omlijsting voor de emblemen van de vliegende operationele squadrons. met midden onder op een ovaalvormig plaatje  het nummer 306 in Arabische cijfers. Onder het geheel op een lint van goud de embleemspreuk 'videre vencere est' (zien is overwinnen) in Latijnse letters in sabel. De adelaar staat bekend als de beste waarnemer onder de vogels, zelfs van grote hoogten, daarom is de kop van de vogel gekozen als symbool. De ingetekende sterren geven niet alleen de nachtelijke operaties weer maar geven ook een beeld van de eenzaamheid van de verkenner in het heelal. Een verkenning wordt in principe  met één enkel vliegtuig gevlogen om zonder door de vijand gezien te worden boven het te verkennen doel en ook onopvallend het verkrijgen van informatie en hiermee naar de thuisbasis terug te keren.

EEMBLEEM 322 SQUADRON: geeft weer in zilver een roodstaartpapegaai in natuurlijke kleuren zittend op een gouden stokje. Het geheel omlijst met een band van licht azuur met daarop in gouden letters bovenin 'DUTCH SQUADRON' met in het midden aan beide zijden in Arabische cijfers 322 en in de onderste helft 'ROYAL AIR FORCE' Het geheel omringt door bladerenkrans van lichtsinopel
Onder het geheel op een lint van lichtsinopel de embleem spreuk 'niet praten maar doen' in Latijnse letters van sabel. Geheel gedekt door de Britse koninklijke kroon.

Polly Grey is de naam van de mascotte van het Nederlandse 322 Squadron. In augustus 1943 keerde een van de officieren van het squadron terug van verlof uit Londen en bracht deze roodstaartpapegaai mee. De eerste Polly Grey kwam uit de Londense dierentuin. Het embleem is wegens deelname als Fighter Squadron in RAF-verband tijden de Tweede Wereldoorlog aan 322 Squadron toegekend door Z.M. Koning George VI.
De spreuk 'niet praten maar doen' symboliseert de activiteiten van het squadron.

EMBLEEM 323 SQUADRON:

Geeft weer in sabel een omgewende Diana met gespannen pijl en boog, alles goud, gekleed en een gewaad van keel, omgord en van onderen geboord met goud, geschied van sabel
Het geheel omgeven door de vaste omlijsting met op het ovaalvormplaatje 323 in Arabische cijfers van sabel en met de embleemspreuk op een gouden lint 'impetu feroci' (onvervaard in aanval)  in Latijnse letters van sabel.
Diana-figuur met pijl en boog: hiermee wordt tot uiting gebracht de wijze van aanvallen en schieten die bij 3232 Squadron wordt geleerd en vervolmaakt (schietopleiding-squadron). De spreuk symboliseert de doelstelling en de taak van het 323 squadron.

EMBLEEM 921 SQUADRON: geeft weer in keel de klauw van de gevleugelde draak (uit embleem vliegbasis Leeuwarden), met in de klauw drie naar rechtsboven gerichte pijlen. Het geheel omgeven door de vaste omlijsting, met onder een ovaalvormig plaatje  met het nummer van het squadron, en onder het geheel op een lint van goud de embleemspreuk 'doel gericht ondersteunend' in Latijnse letters van sabel.
Het 921 Squadron is verantwoordelijk voor het onderhoud van transportmiddelen, mechanische  gronduitrusting, communicatie- en informatiesystemen, elektronische grondapparatuur en de logistieke ondersteuning op Vliegbasis Leeuwarden. Ook regelt het opslag, transport en montage van wapens en munitie.


EMBLEEM 922 SQUADRON:

geeft weer op een achtergrond van sabel en azuur een hand in zilver met daarboven een gouden vliegende adelaar alsmede vier sterren in zilver.
Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvormige plaatje het getal 922 van de squadron. Onder het geheel op een lint van goud de wapenspreuk 'optimaal ondersteunend'.
Het 922 squadron vervult platformtaken zoals luchtverkeersbeveiliging en meteorologie. Voordat de vliegers de lucht ingaan geeft het squadron bijvoorbeeld een uitvoerige briefing over de weercondities tijdens de vlucht. Verder zorgt het squadron voor brandweer en de bewaking van onder meer de vliegbasis en de F-35-gevechtsvliegtuigen.

EMBLEEM VLEIGBASIS VOLKEL: geeft weer in azuur vier gespannen bogen met pijlen met de punten naar buiten in de vorm van een St. Adrieskruis, de bogen en pijlschachten van goud, de pijlpunten van zilver, beladen met een gouden adelaar in vlucht, waarvan de vleugeleinden over de schildzoom reiken en van boven vergezeld van een koninklijke kroon van goud Het geheel omgeven door de voorgeschreven omlijsting. Op een ovaalvormig plaatje de letters Vlb VKL (Vliegbasis Volkel).
Onder het geheel een gouden lint met de embleemspreuk 'gestaag en gespannen'.

Als uitgangspunt werd gesteld dat aan het wapen of het geschiedkundig verleden van de omgeving van de vliegbasis, of de taak van de vliegbasis, ten grondslag zouden liggen. In dit wapen is uitgegaan van een combinatie van beide grondslagen. Daartoe werd enerzijds uitgegaan van het wapen van de gemeente Uden, de gemeente waarin de vliegbasis voor een groot deel is gelegen en die tevens dient als standplaats voor het op de vliegbasis werkzame personeel. Anderzijds werd gezocht in de symbolische voorstelling de taak en de daaruit voortdurende gespannenheid uit te beelden.

De gespannenbogen dienen als symbolische weergave van de taak van de vliegbasis. Immers, zij vertolken de voortdurende gespannenheid en de gestadige paraatheid tot het in beweging zetten van het wapen naar zijn doel; welk laatste als de uiteindelijke taak van de vliegbasis moet worden gezien. De kleur der bogen en snaren (goud) symboliseert de hoge menselijke waarden die in het geding zijn bij het verkrijgen en bewaren van de paraatheid tot het uitvoeren van de taak. 

De pijlen geven aan dat het wapen dat wordt gehanteerd er een is dat zich vrij door de lucht naar zijn doel beweegt. Nadat het in zijn vlucht is gekomen wordt het niet meer door door degene die het loslaat geleid. De pijlen duiden op de felheid en snelheid aan van het wapen dat zal worden gebruikt.
 De op het schild opgenomen gouden adelaar met kroon (symbool van de Koninklijke Luchtmacht) geeft aan dat de vliegbasis haar taak uitvoert als onderdeel van dit krijgsmachtdeel.
De blauwe achtergrond is het blauw van de lucht, waar de taken worden uitgevoerd.


EMBLEEM 312 SQUADRON: 

geeft weer in sabel twee schuin gekruiste zwaarden van goud waar doorheen een bliksemflits van keel, omgeven door de vastgestelde omlijsting met midden onder  een ovaalvormig plaatje met het nummer 312, van het squadron in Arabische cijfers van sabel met daaronder op een gouden lint de embleemspreuk 'audax cum conilio' (stoutmoedig en beleidvol).
Met de zwaarden wordt de agressiviteit en de slagkracht van 312 Squadron uitgebeeld terwijl de bliksemflits de snelheid waarmede het squadron toeslaat tot uitdrukking brengt.

EMBLEEM 313 SQUADRON: geeft weer in azuur een omgewende tijgerkop van natuurlijke kleur met opengesperde bek. Het geel omgeven door de vaste omlijsting met het nummer 313, van het  squadron in Arabische cijfers, met daaronder op een gouden lint de embleemspreuk 'scherpgetand' in sabel.    
De achtergrondkleur, blauw, symboliseert de lucht als werkterrein van de Koninklijke Luchtmacht.
De tijgerkop symboliseert de eigenschappen van een jachtvliegtuig die overeenkomen met die van een tijger, snelheid, wendbaarheid en agressiviteit. Een tijger heeft een uitstekend zicht, zowel overdag als 's nachts. Een tijger is een territorium dier dat uitsluitend dood voor voedsel en agressief zijn territorium verdedigd. De prooi wordt verrast door hem ongemerkt te besluipen en daarna met grote snelheid te bespringen. De embleemspreuk scherpgetand geeft de hoge paraatheid weer en de slagkracht die het squadron bij het uitvoeren van zijn taak moet leveren.

  

             Zie vervolg: EMBLEMEN KON. NEDERLANDSE LUCHTMACHT. (DEEL 2)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten