donderdag 3 oktober 2024

INDONESISCHE BANKBILJETTEN VAN 100.000 RUPIAH MET VERHAAL.

 

NIET VEEL INDONESIËRS 

          HEBBEN ZO'N 

BANKBILJET OP ZAK.




BANKBILJETTEN VAN 100.000 RUPIAH.


Op het bankbiljet van 100.000 rupiah uit 1999 staan op de voorzijde de eerste president en vice- president van Indonesië, Achmed Sukarno en Mohammed Hatta afgebeeld.  Op de achterzijde staan de gebouwen van de Raadgevende Vergadering en het Parlement.





Op de biljetten van 100.000 rupiah uit 2004 en de herziene uitgave uit 2022 staan aan de voorzijde de eerste president van Indonesië Achmed Sukarno en de vicepresident Mohammed Hatta  afgebeeld.
Op de achterzijde staat de Raja Ampat Archipel en een danseres uit de Tari Dopeng Betawi afgebeeld.

RAJA AMPAT ARCHIPEL.

De Raja Ampat-eilanden od Viervorsteneilanden zijn een eilanden groep gelegen in de Stille Oceaan, die onderdeel zijn  van de Indonesische provincie West-Papoea, gelegen ten westen van de Vogelkop. De eilanden groep bestaat uit een viertal grotere eilanden Waigeo, Batanta, Salawati en Misool, en een aantal kleinere, waaronder Kofiau en Gag. De bevolking is nauw verwant aan die van het eiland Biak, dat bijna 350 kilometer oostelijk ligt in de Geelvinkbaai. Door de bevolking wordt verschillende talen gesproken welke verwant zijn aan onder andere het Biaks. De eilanden zijn dun bevolkt.
Het heuvelachtige binnenland en de eilanden bereikt een hoogte van 1200 meter en is dicht begroeid met tropisch regenwoud. Delen van Waigeo en Batanta en het noorden van Salawati zijn beschermde natuurreservaten. De eilanden zijn omringt door koraalriffen.
De eilandengroep dankt zijn Viervorsteneilanden of Raja Ampat aan een mytisch verhaal. Raja is Indonesisch voor koning of vorst; ampat is de locale Maleise variant van empat, het Indonesische woord voor het getal vier.

DE MYTHE.


De Raja Ampat-eilanden zijn in het verleden gekoloniseerd geweest door een zeevarend volk de Papwas dat afkomstig is van Biak. De kolonisatie heeft mogelijk plaats gevonden in de 16e eeuw. 
De, deels mytische, Biakse held Gura Besi belandde tijdens een trektocht met zijn schip naar het westen aan het hof van de eerste sultan van Tidore in Noord-Molukken, Jamaluddin, die regeerde van 1495 tot 1512. Jamaluddin was op dat moment in een gevecht gewikkeld met de oorlogsvloot van het vorstendom Jailolo op Halmahera. Gura Besi hielp de sultan de vloot te verslaan, en kreeg als dank daarvoor een van zijn dochters, Boki Tabai, als bruid. Ook werd Gura Besi benoemd tot koning van de eilandengroep ten westen van Vogelkop, al bleef hij de aan de sultan schatplichtig.

Gura Besi vestigde zich met prinses Boki Tabai op Waigeo, en kreeg daar vier zonen.
Na zijn overlijden kregen de zonen onderling ruzie.
Ze gingen uit elkaar, vestigden zich ieder op een van de grotere eilanden en riepen zichzelf daar uit als koning.
Hieraan dankt de eilandengroep haar naam Viervorsteneilanden.





BETAWI MASKERDANS.


De Betawi-maskerdans, in het Indonesisch Tari Topeng Betawi, is een theatrale vorm van dans en drama van het Betawi-volk van Jakarta. De Betawi maskerdans werd voor het eerst gecreëerd door Mak Kinanng en Kong Djioen in 1930 en was geïnspireerd door de Cirebonese maskerdans. Deze theatrale vorm van dansdrama ontwikkelde zich in het gebied van de Betawi Pinggir-gemeenschap, de Betawi Ora, in Jakarta. Dit dansdrama omvat dans, muziek, komedie en drama. Het wordt de maskerdans genoemd omdat de dansers een topeng (masker) gebruiken tijdens het dansen en het Betawi-volk geloofde dat de topeng magische krachten had.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten