dinsdag 13 juni 2023

LEVEN TUSSEN VULKANEN. NUSA TENGGARA. INDONESIË. (DEEL 1)

 

   LEVEN, DOOD EN MYTHES.

                      DEEL 1.

      EEN GORDEL VAN VULKANEN. 



NUSA TENGGARA.


Nusa Tenggara stond vroeger bekend onder de naam "Kleine Soenda eilanden", en is een eilandengroep in Zuidoost-Azië. Samen met de Grote Soenda-eilanden zijn zij onderdeel van de Soendaboog, de Indonesische eilandboog. De Kleine Soenda-eilanden gelegen ten oosten van het eiland Java is een totaal van 36 eilanden en eilandjes. Op de Kleine Soenda-eilanden worden ongeveer 70 talen gesproken.
De voornaamste talen buiten het Bahasa Indonesia, zijn qua oppervlakte van het taalgebied zijn het Sasak van het eiland Lombok, het Balinees van het eiland Bali, het Kamberaas van het eiland Sumba en het Uab Meto van het eiland Timor. Al deze eilanden liggen op de "Ring of Fire".

BALI.

Bali een eiland gelegen ten oosten van het eiland Java is tevens een Indonesische provincie en is het westelijkste eiland van de Kleine Soenda-eilanden.
Bali heeft een oppervlakte van 5.561 km².
Het eiland kent verschillende ex-vulkanen, caldera's en één Stratovulkaan.
In het westelijk deel van het eiland ligt het Taman Nasional Bali Barat, het West Bali Nationaal Park, met een oppervlakte van 19.000 hectare van de westpunt van Bali, met nog eens 55.000 hectare beschermd gebied als extensie en 7.000 hectare kustgebied met koraal.
In dit park liggen vier hoge bergen; Gunung Sanglang met een hoogte van 1004 meter, Gunung Merbuk met een hoogte van 1386 meter, Gunung Mesehe met een hoogte van 1344 meter en Gunung Musi met een hoogte van 1224 meter.

MERBUK.

Merbuk is een stille vulkaan met een hoogte van 1386 meter en is gelegen in het West Bali Nationaal Park.
In de top van van de berg ligt een krater meer met een eiland.
Gegevens over enige werking van de vulkaan is niets bekend, zo ook wanneer deze in het verleden een uitbarsting heeft gehad.









BRATAN.



Gunung Batur is een actieve vulkaan met een hoogte van 2276 meter, bij het Baturmeer, Danau Batur, De vulkaan bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera's ten noordwesten van de Gunung Agung.
 
In feite is het gebied één enorme caldera omringt door de bergen Lesong, Tepak, Pohan en Catur, waarin drie meren liggen. De caldera is tussen 23679 en 28500 jaar oud. De eerste gedocumenteerde eruptie van de vulkaan was in 1804 en de laatste was in 2000.

Gunung Catur is het hoogste punt langs de rand van de caldera ten noorden van de plaats Bedugul. De vulkaan is met een hoogte van 2.096 meter de op drie na hoogste berg in Bali. Het ligt in het noordoosten van Danau Bratan en de flanken zijn dicht bebost. Gununbg Lesong een slapende stratovulkaan in de Bedugul vulkanische regio, net ten zuiden van het meer Tamblingan. Lesong heeft een hoogte van 1862 meter. Gunung Pohen is eveneens een slapende stratovulkaan met een hoogte van 2063 meter gelegen ten zuidwesten van de plaats Bedugul en is de zesde hoogste berg van Bali.
De caldera Catur of Bratan bevat drie meren; namelijk Danau Tamblingan, Danau Buyan en Danau Bratan. Het Breatan meer staat bekend als een heilig bergmeer vaan de Balinezen. Het ligt op een hoogte van 1239 meter boven de zeespiegel, waardoor het er koel is.
Het meest bekende aan het Bratan-meer is de daarin gelegen hindoetempel Pura Ulun Danu Bratan.

BATAKAU.

Batakau ligt ruim 10 kilometer ten zuiden van Bratan en heeft een hoogte van 2276 meter en de op één na hoogste berg van Bali.
Aan de voet van de flank ligt de hindoetempel Pura Luhur Batakau.
De flanken van de berg zijn dicht bebost, De krater is aan de zuidkant open, waardoor de rivier Mawa stroomt. Vanwege de vorm van de kratter heeft de vulkaan de naam "Batukaru" gekregen, wat "kokosnootschil" betekend.

BATUR.

Gunung Batur is een actieve vulkaan met een hoogte van 1717 meter bij het Baturmeer, Danau Batur in het noordoosten van Bali.
De vulkaan bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera's ten noordwesten van Gunung Agung.
De caldera is tussen 23670 en 28500000 jaar oud. De eerste gedocumenteerde eruptie van de vulkaan was in 1804. De vulkaan is nog regelmatig actief en de laatste uitbarsting was in 2000.
Het Batur meer gelegen in de oude caldera van de gelijknamige vulkaan heeft een lengte van 7 kilometer en een breedte van 2,5 kilometer en is ongeveer 60 meter diep. 

AGUNG.

Agung een actieve stratovulkaan met een hoogte van 3142 meter is gelegen in het oosten van Bali.
Gunung betekend berg en agung betekend groots, verheven of hoofd.
Voor hindoebevolking van Bali is deze berg heilig en is deze berg het religieuze en geografische centrum van de wereld. Zij slapen dan ook met hun hoofd in de richting van de berg en velen geloven dat de goden op de berg het leven van de mens beneden aanschouwen.
Aan de voet van de berg ligt de grote hindoetempel Pura Besaki, ook wel de "Moedertempel" genoemd. Doordat de Gunung Agung wordt gezien als de woonplaats van de goden worden erupties gezien als een teken van ongenoegen van de goden. De uitbarstingen maken het omliggende land vruchtbaar en de rivieren die aan de berg ontspringen irrigeren de rijstvelden.
In 2017 vond er een zware eruptie plaats. De as die vrij kwam bereikte een hoogte van zes kilometer en een enorme stroom lava rolde tijdens de uitbarsting de helling af en passeerde op enkele meters afstand de Pura Besaki, wat de Balinezen zagen als een goede bescherming van de goden.
De laatste uitbarsting was in 2019.

LOMBOK.

Het eiland Lombok behoort tot de Kleine Soenda Eilanden en is gelegen in de Indische Oceaan ten oosten van Bali en ten westen van het eiland Soembawa.
Lombok heeft een oppervlakte van 4725 km²
Voor de noordwest kust van het eiland liggen enkele kleine eilandjes die bekend staan als de Gili-eilanden.
het eiland kent twee vulkanen: de vroegere Samalas en de huidige Rinjani.

SAMALAS.

( De Segara Anak die overbleef na de uitbarsting.)


Op het eiland Lombok lag tot 1257 een supervulkaan, de Samalas die een hoogte gehad zou hebben van 2867meter boven de zeespiegel. De eruptie had een kracht van zeven en het was een van de grootste vulkaanuitbarstingen tijdens het huidige Holoceen-tijdperk. Wat overbleef was een enorm grote caldere die het Segara Anak-meer bevat. Later vulkanische activiteit creëerde meer vulkanische centra in de caldera, waaronder de Barujari-kegel, die actief bleef.
Deze vulkanische uitbarsting veroorzaakte een vulkanische winter waardoor de atmosfeer gedurende meerdere jaren afkoelde. Dit leidde tot hongersnoden en misoogsten tot in Europa.

RINJANI.

Rinjani is een stratovulkaan gelegen op het eiland Lombok met een hoogte van 3726 meter, de op één na hoogste vulkaan van Indonesië.
Op de locatie van de huidige Rinjani lag vroeger de vulkaan Samalas die in 1257 tot uitbarsting kwam en grotendeels verdween. Later ontstond hier de Rinjani waarvan de eerste gedocumenteerde uitbarsting was in september 1847.
In het kratermeer wat overbleef van de eruptie van de Samalas is door de jaren een klein vulkanisch eilandje ontstaan, wat uitgroeide tot de huidige kleine vulkaan met de naam Anak Segara.
De laatste eruptie was in 2016, waardoor er een reddingsactie moest worden ondernomen om honderden bergbeklimmers van de vulkaan in veiligheid te brengen. De vulkaan en het Segara Anak-kratermeer zijn beschermd gebied door een nationaal park opgericht in 1997.

SUMBAWA.

Soembawa is een van de Kleine Soenda-eilanden.
Het ligt in het zuidoostelijke deel van de Indonesische archipel, tussen Lombok in het westen en Flores in het oosten.
Het eiland heeft een oppervlakte van 15.600 km², wat de halve grote is van België.
Het landschap is droog door de hitte van de winden vanuit het Australische continent.
Soembawa bestaat uit twee schiereilanden die door een landengte van elkaar worden gescheiden, en verder enige kleine eilandjes.

TAMBORA.

Tambora is een stratovulkaan met een hoogte van 2722 meter is gelegen in het noordwestelijke deel van het het oostelijke schiereiland, waar de vulkaan een eigen schiereiland creëerde.
De Tambora ook wel Tomboro genoemd is een actieve stratovulkaan, die voor 1815 een hoogte bereikte van 4300 meter, waardoor toen een van de hoogste toppen van Indonesië.
Op 5 april 1815 barstte de vulkaan uit in een reeks van gewelddadige uitbarstingen, met als hoogte punt de grootste uitbarsting in de geregistreerde menselijke geschiedenis. De magnakamer onderin Tambora was leeggelopen door eerdere uitbarstingen en onderging vele eeuwen rust terwijl deze zich weer opvulde.

De vulkanische activiteit bereikte dat jaar een hoogtepunt, met als gevolg een enorme explosieve uitbarsting. De explosie was hoorbaar op het eiland Sumatra, meer dan 2000 kilometer verderop. Zware vulkanische regens vonden plaats in Kalimantan, Sulawesi, Java en de Molukken.
Bij deze enorme uitbarsting verloor de Tambora een hoogte van 4300 meter naar 2850 meter.
De uitbarsting droeg bij tot wereldwijde klimaatafwijkingen.
Naar schatting kwamen 71.000 mensen om het leven.
Laatste uitbarsting was in 1967 na een stilte van 20 jaar.

SANGEANG API.


Sangeang Api is een complexe vulkaan op het eiland Sangeang, gelegen ten noordoosten van Soembawa in de Flores Zee.
De vulkaan bestaat uit twee kegels, Doro Api met 1949 meter en Doro Mantoi met 1795 meter.
Sangeang Api ie een van de meest actieve vulkanen op de Kleine Soenda eilanden.
De vulkaan en het eiland zijn één gebied met een breedte van 13 kilometer en een oppervlakte van 153 km². In 2013 vond op 30 mei een uitbarsting plaats en al de bewoners van het eiland werden geëvacueerd. Laatste uitbarsting was in 2020.



       Zie vervolg: LEVEN TUSSEN VULKANEN. NUSA TENGGARA. INDONESIË. DEEL 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten