zondag 11 juni 2023

LEVEN TUSSEN VULKANEN. JAVA - INDONESIË. (DEEL 3)

 

    LEVEN, DOOD EN MYTHES. 

                     DEEL 3.

        EEN GORDEL VAN VULKANEN.


JAVA.


DE VULKANEN VAN WEST NAAR OOST.

SEMERU.

De Semeru is een stratovulkaan en heeft een hoogte van 3676 en is de hoogte berg op het eiland Java, in Oost-Java.
De vulkaan bevindt zich in een subductiezone, waar de Indo-Australische plaat duikt onder de Eurazizische plaat.
De naam "Semeru"is afgeleid van Meru,  centrale wereldberg in het hindoeïsme, de verblijfplaats van de goden.
De vulkaan is ook bekend als Mahameru, wat in het Sanskriet "De Grote Berg" betekent. De Semeru rijst steil boven de kustvlakten van Oost-Java uit. Langs een lijn door de top van de vulkaan hebben zich maren met kratermeren gevormd. 
Het wordt gevormd ten zuiden van de overlappende caldera's Ajek-ajek en Jambagan. Semeru ligt aan de zuidkant van het Tengger vulkanische complex.
Sinds de registratie in 1818 zijn er minstens 55 uitbarstingen geweest, waarvan 11 met een dodelijke afloop. De berg is van 1967 tot heden in een staat van bijna uitbarsting geweest.
Op 4 december 2021 barstte de Semeru voor de tweede keer in dat jaar uit, de eerste was op 16 januari 2021 en de derde keer op 6 december 2021. Ten minste 57 mensen kwamen om het leven en 104 raakten gewond, waarbij nog eens 23 vermisten. Duizenden raakten  ontheemd.
Op 4 december 2022 een nieuwe uitbarsting toen de moessonregens de lavakoepel van de berg deden instorten, wat evacuaties veroorzaakte. Hete gaswolken stroomden tot 19 kilometer van de krater.
Het nabij gelegen Ranu Pani-meer slibt langzaam dicht door de moddererosie. Mount Semeru is een Nationaal Park.

BROMO TENGGER SEMURU NATIONAL PARK.

 

Nationaal Park Bromo Tengger Semeru is een park gelegen ten oosten van de plaats Malang op de grens van de regentschappen Malang en Lumajang en in het noorden Pasuruan in de provincie Oost-Java.
Het park ligt in een uitgestrekt bergmassief genaamd het Tenggermassief. Dit massief bevat de hoogste berg van Java, de Semeru met een hoogte van3676 meter, vier grote meren en vijftig rivieren waarvan het water uiteindelijk in de Indische Oceaan stroomt.
De vulkanen gezien van zuid naar noord op het Tengger caldera complex: In front Gunung Batok met daar achter Gunung Watangan en rechts daarvan Gunung Widodaren, Links van Gunung Batok ligt Gunung Bromo en links daarachter Gunung Kursi. De Batok is een sintelkegel met een hoogte van 2440 meter boven de zeespiegel.
Het Tengger caldera complex zelf is een enorme krater, wat een zandvlakte is van 8 bij 11 kilometer en aan een maanlandschap doet denken. 

(Links onder de hindoetempel, daarachter de stomende Bromo en in de verte de rokende Semeru.)


In deze zandvlakte of zandzee en het massief zijn sinds 1919 beschermd, en hierin staat de actieve vulkaan  Bromo met een hoogte van 2392 meter boven de zeespiegel. Het geheel staat bekend als het Tenggermassief wat zijn naam dankt aan het oude Tengger-koninkrijk, en nog steeds bewoond wordt door de Tengger-bevolking.
In deze enorme krater ligt niet ver van de voet van de Bromo een Hindoetempel met de naam Pura Luhur Poten, de enigste hindoetempel buiten Bali. De bevolking gelooft dat de god Brahma hier verblijft. de bevolking van het Tenggermassief , de Tenggerezen, zijn een sub-etnische groep Javanen van Oost-Java en voor 95% Shivistisch (hindoeisme). Buiten het geïsoleerde Tengger-gebergte en het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru zijn er verspreide Tenggerese gemeenschappen in de omliggende regentschappen..


Het gehele Bromo Tenmgger Semurugebied is in 1982, officieel tot een nationaal park verklaard.
Het geheel is een enorm toeristisch trekpleister geworden. Populair is om in de vroege ochtend vanaf de kraterwand dei zonsopgang mee te maken, en 's avonds natuurlijk de zonsondergang. De Bromo zelf kan men via een aangelegde trap beklimmen en zo een blik werpen in de krater. Dagelijks brengen de lokale bewoners offers aan deze vulkaan, variërend van bloemen, groenten, fruit en zelfs levende dieren, dit om de vulkaan goed te stemmen.

LAMONGAN.

Lemongan is een stratovulkaan met een hoogte van 1651 meter gelegen in Oost-Java.
Het hoogste punt van de vulkaan wordt ook wel Gunung Tarub genoemd.
De vulkaan is gelegen tussen het massief Tengger-calderacomplex en het Lyang-Argapura vulkaancomplex.
De vulkaan is omgeven door maren en sintelkegels. De met water gevulde maren, wat meren zijn in het landschap zijn; Ranu Pakis, Ranu Klakah en Ranu Bedali, gelegen op de oostelijke en westelijke flanken. Op de noordelijke flanken liggen alleen droge maren. Laatst geregistreerde uitbarsting van de vulkaan was op 5 februari 1898.

LURUS.

Lurus is een complexe vulkaan met een hoogte van 539 meter, gelegen op Oost-Java.
Over een laatste uitbarsting zijn geen gegevens bekend.


















IYANG-ARGAPURA.

Iyang-Argapura of Mount Argopuro is een enorm vulkanische complex dat het landschap domineert tussen Gunung Raung en Gunung Lamongan in Oost-Java. Het complex heeft een hoogte van 3088 meter.
Valleien tot 1000 meter diep ontleden de sterk geërodeerde Iyang-vulkaan.
In de afgelopen 500 jaar zijn er geen uitbarstingen geregistreerd.

RAUNG.


Raung is een van de meest actieve vulkanen op het eiland Java, en is gelegen in de provincie Oost-Java, en maakt onderdeel uit van het Ijen Plateau. Raung heeft een hoogte van 3332 meter boven de zeespiegel.
De vulkaan heeft een caldera van 2 kilometer breed en 500 meter diep, omgeven door een grijze rand. Het verschil in kleur van de rand en de flanken van de vulkaan wordt veroorzaakt door het gebrek aan vegetatie van de rand in vergelijking met de gezonde en extensieve vegetatie op de flanken van de vulkaan.
Ten noordoosten en het westen van Raung zijn de stratovulkanen Gunung Suket en Gunung Gadung gelegen.
In juni 2015 begon de vulkaan verhoogde vulkanische activiteit te vertonen. Op 29 juni 2015 kwam Raung tot uitbarsting en spuwde vulkanisch materiaal en een aswolk de lucht in. In de periode van 9 juli tot 14 augustus 2015 vonden diverse uitbarstingen plaats waarbij diverse malen aswolken werden uitgestoten. Tot op heden  vertoont de vulkaan verhoogde activiteit en spuwt as uit, wat een verstoring geeft van het vliegverkeer van en naar het eiland Bali.

IJEN.


Het Ijen Plateau is een complex van stratovulkanen gelegen in de provincie Oost-Java, met een hoogte van 2799 meter. Op dit vulkanen complex liggende Gunung Ijen, de Gunung Merapi en de Gunung Raung. De caldera van de Ijen bevat een meer, Kawah Ijen genaamd, van bijna één kilometer breed, wat turquoise ie gekleurd en zuur is. Het een van de zuurste meren op aarde.
In de Kawah Ijen is ook het mysterieuze "blauwe vuur" te zien. Dit blauwe vuur ontstaat door een reactie van de lucht met het zwavel en de hoge temperaturen.
Laatste geregistreerde uitbarsting was op 28 juni 1999.

In de krater van de Ijen vulkaan vindt zwavelwinning plaats. Iedere dag gaan hier lokale arbeiders de vulkaan omhoog om weer met zware, gele zwavelblokken in bamboemanden af te dalen.
Elke dag weer nemen deze zwavelmijnwerkers het risico giftige gassen in te ademen.
Het zwavel wordt wordt geleverd aan lokale bedrijfjes die het gebruiken voor het onder andere het bleken van rietsuiker en het laten stollen van rubber (latex).
.Het sterfte cijfer ligt uiteraard hoog bij deze mijnwerkers.

BALURAN.


Baluran is een stratovulkaan met een hoogte van 1247 meter en ligt in het Situbondo regentschap op Oost-Java.
De berg heeft verscheidene pieken zoals Puncak Aleng, Kacip en Klosot.
Het is de meest oostelijk gelegen berg op het eiland Java en is gelegen in het Baluran Nationaal Park.
Het noordelijke deel wordt gegrensd door de Straat Madura en het oostelijke deel door de Straat Bali.
Het park heeft een oppervlakte van 25.000 hectare.
Baluran is niet meer actief en heeft een kraterwand die verschild in een hoogte van 900 tot 1247 meter boven zeeniveau. In de krater ligt een 600 meter diepe caldera. De flanken van de berg worden doorsneden door diepe dalen op de hoger gelegen gedeelten en op de lager gelegen gedeelten door rotsachtige ravijnen.
Aan de oostzijde van de berg ontspringt op 150 meter hoogte boven zeeniveau de rivier Kacip.



                 Zie vervolg: LEVEN TUSSEN VULKANEN. NUSA TENGGARA. DEEL 1


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten