dinsdag 27 oktober 2015

HOOGTEPUNTEN VAN ITALIË. PADUA. (DEEL 17)


HOOGTEPUNTEN VAN ITALIË.

VENETO.

PADUA. (17)



GRAF VAN ANTENOR.

Volgens de legende zou Padua gesticht zijn door de Trojaan Antenor, de broer van Priamus.
Het graf van Antenor is een middeleeuwse kiosk en zou de overblijfselen van de stichter van de stad bevatten. Voor de kiosk staat op zuiltjes staat de tombe van Lovato Lovati.
In 1274 tijdens de bouw van een tehuis voor vondelingen stuitte men op een loden lijkkist met menselijke resten, een zwaard en een pot met munten.
Volgens de rechter, geleerde en dichter uit die tijd zo het gaan om de overblijfselen van Prins Antenor de stichter van de stad. Hij werd door andere notabelen van de stad in zijn mening ondersteund.
In 1283 werd daarom besloten tot het bouwen  van een monument. Er werd een kiosk gebouw waarin de marmeren tombe werd geplaatst met de de menselijke resten die aan Antenor werden toegeschreven. 
Lovati overleed in 1309 en werd eerst bijgezet in de kerk van San Lorenzo. De kerk werd in 1942 gesloopt en men besloot de tombe met de stoffelijke resten van Lovati een plaats te geven bij de kiosk van Antenor. In 1985 werd de tombe van Antenor geopend en werden de resten wetenschappelijk onderzocht, waarna men tot de conclusie kwam dat deze niet van Antenor konden zijn, maar vermoedelijk van een krijger van Hongaarse afkomst. De kiosk met de tombe bleef staan.


Tegenover de kiosk van Antenor staat een statig woonhuis waar in 1306 de bekende Italiaanse dichter, schrijver en kortstondig politicus Dante heeft gewoond. Hij werd in 1265 in Florence geboren en overleed op 14 september 1321 te Ravenna.

We vervolgen onze weg naar via VIII Febbraio




PALAZZO DEL BO.

Het is in feite een grote groep gebouwen, die tussen 1542 en 1601 werden gebouwd, met moderne toevoegingen uit 1920 tot 1940, behorend tot de in 1222 gestichte universiteit van Padua.
Bijzonder interessant is de binnenhof uit het midden van de 16e eeuw gebouwd door Andrea Moroni.
De binnenhof is omringt door arcades en wordt ook wel de Aula Magna genoemd. Aan de wanden hangen 3.000 wapenschilden en decoraties welke zijn toegevoegd door docenten en studenten als een teken van hun gehechtheid aan de universiteit.
Een van de beroemdste wetenschappers die hier doceerden, was Galileo Galilei. In de 18 jaar dat hij in Padua was ontdekte hij o.a. de manen van Jupiter en de ringen van Sarturnus  en ontwikkelde verder zijn theorie dat de aarde om de zon draaide.



Via een onderdoorgang van een groot wit gebouw, het stadhuis van Padua, passeren we twee boogpoortjes en komen uit op een groot plein. Op het plein staat een groot langwerpig gebouw mat fraaie balustrades op de 1ste verdieping en een bogen galerij op de begane grond.
Aan de achterzijde van het grote witte gebouw op de gevel veel wapenschilden maar ook veel gedenkplaquettes van oorlogen die Italië heeft gevoerd. Er was er zelfs een met de nagedachtenis aan de oorlog die het land voerde in het begin van WO-II tegen Ethiopië. 
Je kan er maar trots op zijn!



PALAZZO DELLE RAGIONE.

Het gebouw was voeger de zetel van de stedelijke rechtbank.
Men begon met de bouw ervan in 1218 en in 1306 plaatste Giovanni Eremitani het dak erop dat de vorm heeft van een omgekeerde scheepsromp. Inwendig op de bovenste verdieping wordt de ruimte ingenomen door de grootste hangende kamer van de wereld.
Het gebouw heeft een lengte van 82 meter, breedte van 27 meter en een hoogte van 27 meter. Het maakt nu deel uit van het stadhuis van Padua.



Op de begane grond is het gebouw een overdekte markthal maar verder is het een museum met 200 strekkende meter aan fresco's met astrologische thema's gebaseerd op de studie van Pietro d'Abano en geschilderd door Giotto. De thema's zijn verdeeld in twaalf segmenten, overeenkomend met de maanden van het jaar en zijn voorzien van een afbeelding van een apostel, een teken uit de dierenriem, de planeet en verschillende beroepen.
Het gebouw staat in feite op twee pleinen. De zijde boven op de afbeelding op Piazza delle Erbe, het plein van de kruidenmarkt en de andere zijde op Piazza della Frutta, de fruitmarkt.

(Stadhuis van Padua.)





We vervolgen onze wandeling, steken het Piazza del Erbe over en passeren aan het einde daarvan en gebouw met een fraaie gevel.

Onze wandeling gaat verder door smalle straatjes met een straatbedekking van ronde kiezelsteentjes die je door je schoenzolen heen kon voelen.
Het is de oude Jodenwijk van Padua en een spandoek aan het einde van een smal straatje herinnert hieraan.





We komen uit op Piazza del Duomo, waar de kathedraal van Battistero op is gelegen.
Inwendig moet deze kathedraal prachtige fresco's  hebben.

Zo wandelen we terug naar het Piazza della Fruta en nemen afscheid van onze stadsgids. We kregen nog wat vrije tijd om zelf rond te kijken, maar dienden op tijd bij de bus terug te zijn daar we nog een lange rit voor de boeg hadden naar ons hotel.



Naast het Palazoo delle Ragione, los ervan en naast het gemeentehuis staat een oud gebouw met een toren. De toren heeft de naam; "Torre di Anziani" (toren van de ouderen).

We wandelen naar de zij ingang van het Palazzo delle Ragione en kunnen ons alleen maar verlustigen aan specialiteiten in de nog gesloten winkels onder de galerij.
Stokvis was er zelfs te koop, wat je bij ons zo goed als niet meer ziet in de viswinkel, en maar niet te spreken over die heerlijke hammen.







Padua heeft uiteraard meer te bieden dan we in het korte tijdsbestek hebben kunnen zien.
Vaak is het een poortboog met een zeer fraaie ingang er achter of een gebouw met kunstige versieringen.
je moet er alleen de tijd voor hebben om door het oude centrum van de stad te zwerven en dan ook nog het geluk hebben dat je tot bepaalde gebouwen toegang kan krijgen.













PADUA IS HET ONTDEKKEN WAART!




Er is een gezegde: 'Alle wegen leiden naar Rome", maar hier in Padua leiden alle wegen naar het Prato delle Valle. Voor ons was het tevens het afscheid ervan en terug de keren naar de parkeerplaats Piazza Y.Rabin waar de bus gereed stond.



Een groepje Afrikanen, vermoedelijk asielzoekers trachten aan ons diverse handel te verkopen. Uiteindelijk werden er een paar broekriemen gekocht na veel gepingel over de prijs.
Aan de handel kwam plotseling een einde toen er enkele politiewagens het parkeerterrein op kwamen en de agenten trachten de handelaars in hun kraag te vatten. Helaas had de Italiaanse politie een slechte conditie wat hardlopen aangaat. Dat krijg je als in te veel eet in de lunchpauze.


Zo lieten we Padua achter ons en reden naar de plaats waar ons hotel lag voor de komende twee nachten.

Hotel Alexander Palace.
Via Martiri d' Ungheria 24.
35031 Abano Terme.









                              Zie vervolg: HOOGTEPUNTEN VAN ITALIË. VENETIË. (DEEL 18)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten