zaterdag 21 april 2012

DFDS SEAWAYS IJMUIDEN - NEWCASTLE v v (Deel 3)



DFDS SEAWAYS. 

IJMUIDEN - NEW CASTLE v.v. (3)


NEWCASTLE.


Newcastle is de afkorting voor de zelfstandige gemeente Newcastle upon Tyne. De gemeente ligt in noord-oost Engeland aan de rivier de Tyne die de grens is tussen Engeland en Schotland. Dus Newcastle upon Tyne ligt in Schotland.
De stad kent een eeuwen oude geschiedenis. Gesticht door de Romeinse keizer Hadranus die de 'muur' liet bouwen dwars door het land tegen de noordelijke barbaren. Na het vertrek van de Romeinen, toen was de stad genaamd Monkchester, was het de hoofdstad van het toenmalige koninkrijk Northhumbria en werd het een bekende bedevaartplaats voor de Heilige Bron van de Jezusberg.
In de strijd tegen de Vikingen werd de stad in 1080 grotendeels vernietigd. In de Middeleeuwen was het een belangrijke vestingstad gelegen op de grens met Schotland.
Bij de opkomst van de industrie griede de stad buiten haat muren, maar daar kwam een einde aan door het verval halverwege de 20e eeuw.
De inwoners hebben de bijnaam Geordie.

NEWCASTLE VERKENNEN.

Na te zijn afgemeerd aan de International Passenger Terminal in de monding van de rivier de Tyne duurde het even eer we de paspoort contole van de Britse imigratie waren gepasseerd. We werden met een dubbeldekbus naar het centrum van Newcastle gebracht en bij het Centraal Station afgezet. Bij aankomst regende het behoorlijk, maar gelukkig klaarde het weer later op. Zon en wolkenvelden wisselden elkaar af bij een harde koude wind en 6 graden C. Om half vier lokale tijd moesten we hier weer aanwezig zijn om terug te rijden naar het schip.




Met behulp van een kleine stadplattegrond begonnen we aan de verkenning van de stad. De vele oude gebouwen waren gebouwd in de Victoriaanse stijl met veel versieringen aan de gevels, maar waren hoognodig aan een schoonmaak beurt toe om al het grauwe vuil te verwijderen.

Vlak bij het station staat het standbeeld van George Stephenson, een naam die alleen mensen aanspreekt die met stoommachines hebben gewerkt.




GEORGE STEPHENSON.

Hij leefde van 09-06-1781 tot 12-08-1848 en was de zoon van een machinist in de kolenmijnbouw. Zo zijn belangstelling voor de stoomwerktuigen. Hij wordt gezien als de uitvinder van de locomotief, maar het aller belangrijkste aan zijn uitvinding was de zo later genoemde "Stephensonschaarbeweging". Dit is een mechanisme waarmee men de beweging van de stoommachine kon omkeren. Dus zowel voor- als achteruit te laten draaien iets wat de eerden ontworpen stoommachines niet konden. Dit werd een revolutie in het stoomlocomotief vervoer over rails, maar ook in de voortstuwing van schepen.


Al verder wandelend kwamen we bij de kathedraal van de Heilige Nicolaas terecht. Opvallend is de opengewerkte top van de toren en het zeer in het oog vallend uurwerk aan de toren.



KATHEDRAAL VAN SINT NICOLAAS.



Bij het betreden van dit oude bouwwerk krijg je het gevoel terug te stappen in de tijd. De kerk werd in 1882 tot kathedraal verheven en het huidige gebouw dateert voornamelijk uit de 14e en 15e eeuw. Als je binnen komt staat vlak bij de ingang een doopvont uit het begin van de 15e eeuw. Boven het doopvont hangt een fraai uit hout gesneden baldekein uit de tijd voor de reformatie. Aan de linkerwand van de zijbeuk hangen oude wapenvlaggen en vaandels.


De preekstoel gebeeldhouwd uit een wit gesteente is een zeer stukje vakmanschap. Hierop staan afgebeeld de figuren van de heiligen Barnabas, Paulus, Petrus en Johannes de Doper.

Links van de spreekstoel staat in een uitbouw een enorm orgel. De oorspronkelijke kast van Renate Harris werd omstreeks 1686 gebouwd. De vertaling van de Latijnse inscriptie luidt: Laat iedere geest de Heren loven. Alleluja. Loof prijst de Heer in zijn Heiligheid.


Het hoogaltaar in het middenschip is zeer kunstig gemaakt uit wit gesteente. Hierop staan enige heiligen uit het Noorden afgebeeld met de Aartsengel Gabriël, de Maagd Maria en de Patroon Heilige van deze kerk Sint Nicolaas. In het midden is Christus afgebeeld in al zijn majesteit. Het geheel is omringd door een zeer fraai wandscherm van wit gesteente en houtsnijwerk Hierin verwerkt enige zeer fraaie zetels, een graftombe en de nodige symbolen en afbeeldingen.

Op de rechter wand zijn enige zeer fraaie herdenking plaquettes aangebracht en staat er de graftombe van Joh. Collingwood Bruce. De ramen van de kerk zijn voorzien van prachtig gebrandschilderd glas in lood werk.

Wie de moeite neemt om een blik omhoog te werpen krijgt en indruk van de fraaie houten constructie van het dak van het middenschip en de zijbeuken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten